ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτούλης στο Newsbomb.gr: Ως «αιτία πολέμου» θα αντιμετωπιστεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Πρωτούλης στο Newsbomb.gr: Ως «αιτία πολέμου» θα αντιμετωπιστεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Με έναν «θερμό» Μάιο προειδοποιεί την κυβέρνηση ο Γιάννης Πρωτούλης, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο χαρακτηρίζεται από τον Περισσό ως «αιτία πολέμου».

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ υποστηρίζει πως το εν λόγω νομοσχέδιο το έχει ετοιμάσει ο ΣΕΒ και το έχει παραδώσει στην κυβέρνηση εδώ και καιρό, με στόχο «η χώρα να μετατραπεί σε μια απέραντη ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας».

Ο Γιάννης Πρωτούλης επιτίθεται στην ηγεσία της ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη «το μακρύ χέρι του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και των αστικών κυβερνήσεων», ενώ απευθύνει κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση της 6ης Μαΐου.

Παράλληλα, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όχι μόνο διατήρησε τους αντεργατικούς νόμους που έλεγε ότι θα καταργήσει αλλά έφερε και άλλους τόσους, όπως το 12ωρο στους νοσοκομειακούς γιατρούς και 32 Κυριακές δουλειάς για τους εμποροϋπαλλήλους.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Πρωτούλη

Κύριε Πρωτούλη, γιατί το ΚΚΕ χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου» το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση; Ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζόμενων σε αυτόν τον «πόλεμο» που υποστηρίζετε ότι τους κήρυξε η κυβέρνηση;

Η επίθεση στους εργαζόμενους δεν έχει σταματήσει. Την τελευταία δεκαετία με δεκάδες αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους έχουν διαμορφωθεί συνθήκες εργασιακής ζούγκλας για τους εργαζόμενους και εξαθλίωσης για τους ανέργους. Στα ψιλά των ειδήσεων περνούν καθημερινά οι νεκροί στους χώρους εργασίας. Τα εργατικά ατυχήματα έχουν γιγαντωθεί σε όλους τους κλάδους. Μόνο στη ΔΕΗ 4 εργολαβικοί εργαζόμενοι έχασαν την ζωή τους τις προηγούμενες μέρες. Πολύ περισσότερο μέσα στην πανδημία με ένα “μίνι” εργασιακό νομοσχέδιο, που πέρασε η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη με αδίστακτο τρόπο τον περιορισμό της κοινωνικής ζωής, χιλιάδες εργαζόμενοι μαθαίνουν την ώρα που θα πιάσουν δουλειά την προηγούμενη μέρα, δεν ξέρουν πότε θα σχολάσουν, πόσο θα πληρωθούν και πότε θα πληρωθούν.

Τι δείχνουν όλα αυτά;

Το κεφάλαιο είναι αδηφάγο δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν αποφασίσουμε “να βαδίσουμε το δρόμο της ανατροπής” όπως λέει το σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς. Τώρα απαιτεί με νόμο, που έχει ετοιμάσει ο ΣΕΒ και έχει παραδώσει στην κυβέρνηση εδώ και καιρό, η χώρα να μετατραπεί σε μια απέραντη ειδική οικονομική ζώνη φθηνής εργασίας, πλήρους ασυδοσίας στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων και με τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο.

Αυτό που μέχρι τώρα φαινόταν ως εργοδοτική αυθαιρεσία και ονομάζονταν “μαύρη εργασία” να γίνει νόμος. Με “διευθυντικό δικαίωμα” να καθορίζεται το ωράριο, ο χρόνος ανάπαυσης, πότε θα δει ο εργαζόμενος την οικογένειά του, με ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων, απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος.

Εκατό χρόνια μετά την εφαρμογή του 8ωρου στην Ελλάδα φέρνουν την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την γενίκευση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, το 10ωρο και μάλιστα το ονομάζουν και πρόοδο!

Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από τους εργαζόμενους παρά μόνο ως αιτία πολέμου. Όλοι θα κριθούμε από τη στάση μας απέναντι σε αυτό το έκτρωμα.

Πως σχολιάζετε το γεγονός πως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έκλεισε τα αυτιά της στην έκκληση δεκάδων ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων για απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μαΐου και αποφάσισε κινητοποίηση για τις 4 του ίδιου μήνα;

Οι εργαζόμενοι με την μαζική συμμετοχή τους στην οργάνωση και τον αγώνα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι συγκεκριμένες ηγεσίες αποτελούν το μακρύ χέρι του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων, των αστικών κυβερνήσεων. Η πείρα όλων των εργαζόμενων είναι μεγάλη από τη στάση αυτών των δυνάμεων τα χρόνια που πέρασαν. Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο ρόλος που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας είναι να μετατρέψουν τα συνδικάτα σε χειροκροτητές των επιδιώξεων των αφεντικών, από όργανα πάλης των εργαζομένων σε ΜΚΟ εργασιακών παραπόνων. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Εδώ όμως υπάρχει το ΠΑΜΕ. Το μέτωπο των συνδικάτων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων, αγωνιστών ταξικά προσανατολισμένων συνδικαλιστών που αποτελεί στήριγμα και ελπίδα για την αποτελεσματική οργάνωση του αγώνα και την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το απέδειξε για ακόμα μια φορά η συμπόρευση εκατοντάδων συνδικάτων σε όλη τη χώρα για να δοθεί απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση και να τιμηθεί η μέρα των εργατών στις 6 Μάη. Η μεγαλύτερη συσπείρωση με τα ταξικά συνδικάτα και η μαζική συμμετοχή θα κρίνει και την μάχη που είναι μπροστά μας για να μην περάσουν τα μέτρα.

Με δεδομένη την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης σε αυτό το νομοσχέδιο, θα μπορούσαμε να δούμε να επαναλαμβάνεται κάποια πρωτοβουλία, αντίστοιχη με το κείμενο που συνυπέγραψαν άνθρωποι από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, πέρσι στις 17 Νοεμβρίου;

Το ΚΚΕ έχει ήδη πάρει πρωτοβουλία, για να στηρίξει την πάλη των εργαζομένων σε αυτό το μεγάλο θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Να θυμίσουμε ότι στη Βουλή έχει κατατεθεί η πρόταση νόμου που είχαν υπογράψει 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις, η μεγαλύτερη συσπείρωση συνδικάτων τα τελευταία χρόνια, για την επαναφορά όλων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο ύψος των 751 ευρώ που κόπηκε από την συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – Καρατζαφέρη, την κατάργηση των νόμων της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών μορφών απασχόλησης και πολλά άλλα.

Τα συνδικάτα να θυμίσω, επίσης, κατέθεσαν σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου αυτή την πρόταση νόμου. Μόνο το ΚΚΕ την έφερε στη Βουλή. Όλοι οι υπόλοιποι την αγνόησαν. Ήταν και είναι αποκαλυπτική η στάση όλων των δυνάμεων απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων. Ο νόμος πάνω στον οποίο πατά ο κ. Χατζηδάκης για να φέρει το 10ωρο είναι νόμος του ΠΑΣΟΚ του 2011, ο οποίος εφαρμόζεται μέσω ΣΣΕ στα μεγάλα ξενοδοχεία, μέσω ΣΣΕ υποχρεώνει τους μηχανοδηγούς του ΟΣΕ να δουλέψουν έως και 9 μέρες συνεχόμενες χωρίς ρεπό! Στις υπογραφές του Νόμου βρίσκονται και τα ονόματα πολιτικών προσώπων, υπουργών τότε που σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν αντιπολιτευτικές κορώνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατήρησε τους νόμους που έλεγε ότι θα καταργήσει αλλά έφερε και άλλους τόσους, όπως το 12ωρο στους νοσοκομειακούς γιατρούς και 32 Κυριακές δουλειάς για τους εμποροϋπαλλήλους!

Οι όψιμες αντιπολιτευτικές κορώνες των κομμάτων και των πολιτικών παραγόντων που πέρασαν από τις κυβερνήσεις δεν προκαλούν αμνησία σε κανέναν. Δεν πέρασαν και δεκαετίες για να ξεχάσουμε.

Είναι κρίσιμο σήμερα να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η μοιρολατρία, η λογική του τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Να μην περάσει ο συμβιβασμός με την στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους όπως προτείνουν στο όνομα του ρεαλισμού φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις.

Βλέπουμε ότι με το περίφημο ταμείο ανάκαμψης που προορίζεται για την ενίσχυση των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων όλοι συμφωνούν. Στα 340 δις που θα πληρώνουν και τα δισέγγονα μας και δόθηκαν στα επιχειρηματικά συμφέροντα θα προστεθούν άλλα 60δις. Ο λαός θα τα πληρώσει με νέες βαριές θυσίες και μεγαλύτερη εκμετάλλευση, χειροτέρευση των όρων ζωής και δουλειάς, ενώ η εποχή μας δίνει όλες τις δυνατότητες να ζούμε πολύ καλύτερα.

Το ΚΚΕ προβάλλει το αίτημα για γενική μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο – 5νθημερο – 35ωρο. Είναι αίτημα υπερώριμο και για ακόμα μεγαλύτερη μείωση σε ορισμένους κλάδους, όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Μπορούμε να ανεχτούμε ότι σε συνθήκες 4ης βιομηχανικής επανάστασης όπως ονόμασαν την εποχή μας οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν σε συνθήκες του 19ου αιώνα;

Είναι η ώρα που κάθε αγωνιστής, ριζοσπάστης πρέπει να κρίνει κάθε δύναμη για την συμβολή της στην οργάνωση της πάλης και της υπεράσπισης των εργαζόμενων, για την πρόταση διεξόδου που προτείνει, για να βγούμε από τη σημερινή βαρβαρότητα. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε χώρος για νέες αυταπάτες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε δυνάμεις υπεύθυνες για την κατάσταση της ζωής των εργαζομένων αλλά και του κινήματος όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψουν την πλάτη του κινήματος σε σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Υπάρχει συγκεντρωμένη πολιτική πείρα που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Εδώ και σχεδόν έξι μήνες, η χώρα βρίσκεται σε σκληρό λοκντάουν. Παρά τα μέτρα, η πανδημία παραμένει παρούσα. Τι πήγε λάθος κατά τη γνώμη σας;

Η κυβέρνηση έπαιξε στο ρίσκο των επιχειρηματικών συμφερόντων τις θυσίες του ελληνικού λαού μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ο χρόνος που κερδήθηκε με αυτές τις θυσίες δεν αξιοποιήθηκε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν εισακούστηκε το ΚΚΕ και οι συγκεκριμένες προτάσεις του, ούτε καν για την πρόσβαση της χώρας σε όλα τα ασφαλή εμβόλια για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός. Αποδείχθηκε ότι υλοποιήθηκαν κατά γράμμα τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου όχι των υγειονομικών. Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Αυτό δεν παραγράφεται όσα “ακαταδίωκτα” και να ψηφίσει.

Αν καταλαβαίνουμε καλά όσοι παρακολουθούμε το ΚΚΕ από το ρεπορτάζ, πραγματοποιείτε άνοιγμα σε ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους Αριστερούς και δεν έχουν στη παρούσα φάση κομματική στέγη. Καταλαβαίνουμε σωστά;

Το ΚΚΕ με τις θέσεις του μπροστά στο 21ο συνέδριο του απευθύνεται σε όλους και όλες. Είναι πολλοί περισσότεροι από όσους θεωρούν τον εαυτό τους Αριστερό αυτοί που παρακολουθούν με ενδιαφέρον και προσμονή τις θέσεις μας και την δράση μας. Νιώθουν δικαιωμένοι που στήριξαν το ΚΚΕ πριν δύο χρόνια, αρκετοί για πρώτη φορά. Είδατε στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΚΕ για την παρουσίαση των θέσεων του για την υγεία την παρουσία εκατοντάδων υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, αντίστοιχα και σε άλλες παρεμβάσεις. Το πολιτικό άνοιγμα του ΚΚΕ θα συνεχιστεί. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η πραγματική ελπίδα. Εδώ είναι η θέση όλων όσων δεν συμβιβάζονται με την εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την κρατική καταστολή, την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.