ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το εργασιακό νομοσχέδιο συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Το εργασιακό νομοσχέδιο συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι φωτογραφίες και ένα μη αναμενόμενο retweet

Το τελευταίο διάστημα, τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ρόδινα στο εσωκομματικό πεδίο. Οι εντάσεις ήταν συχνές και οι διαφωνίες ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη για μία σειρά από θέματα, συνεχείς. Την κατάσταση δεν βοήθησαν ούτε οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις, αφού το κλίμα πολώθηκε αρκετά.

Στη Κουμουνδούρου δημιουργήθηκε ένα εντελώς νέο πεδίο συσχετισμών μετά τη συμμαχία της λεγόμενης «παλιάς φρουράς» (Νίκου Φίλη, Νίκου Βούτση, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα) με την ομάδα των «53+» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και με τη διάσπαση της «προεδρικής» τάσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθούσε επί μήνες να ισορροπήσει ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις που εξέφραζαν για μια σειρά από θέματα οι εσωκομματικές ομάδες για να βγει αλώβητος από τις «συμπληγάδες» που βρίσκονταν. Αρκετές φορές χρειάστηκε να πάρει τη «μπάλα» στα χέρια του, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό.

Φαίνεται, όμως, πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, επέδρασσε ευεργετικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τουλάχιστον έδειξε η χθεσινή Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Άλλωστε, από τη πρώτη κιόλας στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να καταστήσει σαφές εντός και εκτός του κόμματος ότι η σύγκρουση με τη κυβέρνηση για τα εργασιακά θα είχε τον χαρακτήρα της «μητέρας των μαχών».

Η επιλογή αυτή ικανοποίησε όλες τις τάσεις μέσα στο κόμμα. Τόσο εκείνους που πίεζαν να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία πιο αριστερή κατεύθυνση, όσο και εκείνους που καλόβλεπαν την περεταίρω σοσιαλδημοκρατικοποίηση του. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο πως την δουλειά με τα συνδικάτα για λογαριασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έκανε ένα πρόσωπο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε με μία πολύ αριστερή γραμμή καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της κινητοποίησης, κερδίζοντας με τη δουλειά της τα «μπράβο» όλων των εσωκομματικών ομάδων.

Σημαντικό ρόλο για την συσπείρωση των στελεχών του κόμματος έπαιξε η επιμονή του Αλ.Τσίπρα για μαζική παρουσία όλων των στελεχών του στη χθεσινή συγκέντρωση. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε με επιτακτικό τρόπο να μην απουσιάζει κανείς από την πρώτη μέρα της «μητέρας των μαχών». Έτσι, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το όλον κόμμα στη πορεία. Επικεφαλής ο Αλ.Τσίπρας και γύρω του όλες οι «φράξιες». Από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Πάνο Σκουρλέτη, μέχρι τους «πασοκογενείς» Στέφανο Τζουμάκα και Θάνο Μωραϊτή.

Ένα ακόμα στοιχείο του κλίματος ομόνοιας που δείχνει πως επικρατεί στη Κουμουνδούρου, είναι δύο κινήσεις στις οποίες προχώρησε ο Νίκος Παππάς στα κοινωνικά δίκτυα. Ο βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β΄Αθηνών, έκανε αναδημοσίευση ανάρτησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου -που αφορούσε στη πρόσφατη διάρρηξη του γραφείου τελευταίου- με τον οποίο δεν διατηρεί εδώ και χρόνια και τις καλύτερες σχέσεις, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες. Επίσης, έκανε αναδημοσίευση και σε ανάρτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την απεργιακή συγκέντρωση, παρά τις φήμες πως είναι ψυχραμένος με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα Σμύρνη: Για άλλες τρεις επιθέσεις ταυτοποιήθηκε ο 22χρονος - Οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα