ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας προετοιμάζει την επόμενη μέρα - Η σύγκρουση δύο διαφορετικών σχεδίων

Ο Τσίπρας προετοιμάζει την επόμενη μέρα - Η σύγκρουση δύο διαφορετικών σχεδίων
IN TIME

Να καταστήσει ξεκάθαρο στους πολίτες ότι στη παρούσα πολιτική συγκυρία συγκρούονται ανοιχτά δύο διαφορετικοί κόσμοι, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τα δύο σχέδια που έχουν καταθέσει για τα επόμενα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, προετοιμάζοντας παράλληλα και τη νέα φυσιογνωμία του κόμματος του.

Χθες, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου «Ελλάδα+», που αποτελεί επί της ουσία την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «το κυβερνητικό σχέδιο είναι βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας. Από εκεί όπου αποσύρθηκαν, χρόνια τώρα, οι παλιές και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές».

Η συγκεκριμένη αποστροφή του Αλ.Τσίπρα, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Αντίθετα, συμπύκνωνε την άποψη που έχει σχηματίσει εδώ και αρκετό καιρό, η οποία και ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά τα όσα είπε πρόσφατα ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ότι ο κύκλος της ασυδοσίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που κυριάρχησαν στην Ελλάδα και διεθνώς, οι οποίες και έβαζαν πάνω από τις ανάγκες των πολιτών τα κέρδη μίας πολύ μικρής μειοψηφίας επιχειρηματικών ελίτ την ώρα που θεσμοθετούσαν τη λιτότητα, έχει κλείσει.

Αυτός ήταν και ο λόγος που υποστήριξε ότι το σχέδιο «Ελλάδα+» αφορά το 99% των πολιτών. Διότι εκτιμά πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζει αυτό το 1% των ελίτ και προς αυτές ετοιμάζεται να κατευθύνει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσο του δικού της σχεδίου, που το έχει ονομάσει «Ελλάδα 2.0». Άλλωστε, όπως είπε χθες, το κρίσιμο ερώτημα είναι το «που θα πάνε τα λεφτά». Γιατί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι με το κυβερνητικό πλάνο θα πάνε στους «λίγους εκλεκτούς και τους φίλους (…) στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ, με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους, που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να περάσει στους πολίτες. Ότι συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικά σχέδια. Το ένα, του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει στο επίκεντρο του τους πολλούς και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, το οποίο και θα στηρίζεται στη προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση των μισθών. Από την άλλη, το σχέδιο της ΝΔ που βασίζεται στη μείωση της φορολογίας στα κέρδη και στα υψηλά εισοδήματα, στη διάλυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στη μείωση των κοινωνικών δαπανών και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με μείωση μισθών και αύξηση του χρόνου εργασίας.

Η νέα εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, εκτός από την αντιπαράθεση ανάμεσα στα σχέδια των δύο μεγάλων κομμάτων για το μέλλον της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει και τη νέα εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από όλες τις εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει ως τώρα το κόμμα της αξιωματικής, καθώς σε αυτές δεν λαμβάνουν μέρος μόνο κομματικά στελέχη, αλλά και πρόσωπα που προέρχονται από κοινωνικούς φορείς, οργανώσεις πολιτών, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τεχνοκράτες.

Στη πραγματικότητα, αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν συνομιλητές του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως μία νέα δεξαμενή στελεχών, σε περίπτωση που η Κουμουνδούρου επιστρέψει κάποια στιγμή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Είναι με λίγα λόγια το επιστέγασμα μίας συντονισμένης προσπάθειας που έγινε τους προηγούμενους μήνες από τους στενούς συνεργάτες του Αλ.Τσίπρα, κυρίως από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Μιχάλη Καλογήρου, η οποία είχε σαν στόχο να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που δεν προέρχονται από τον κομματικό μηχανισμό, αλλά από τη κοινωνία. Όπως είναι για παράδειγμα, ο Άγγελος Συρίγος και Κυριάκος Πιερρακάκης, τους οποίους σημέρα αξιοποιεί σε κυβερνητικές θέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Προβληματίζει η «χαλάρωση» - Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει «restart» στους ελέγχους