ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Κακοποίηση της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός να μην παρίσταται σε κρίσιμες συνεδριάσεις

Τσίπρας: Κακοποίηση της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός να μην παρίσταται σε κρίσιμες συνεδριάσεις
INTIME

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια. Ωστόσο, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του επιτιθέμενος στην κυβέρνηση για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στη Βουλή και ανακοίνωσε ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα εισέρχεται με το σύνολο της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην αίθουσα, τηρώντας τα μέτρα.

«Η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη έχει αναδειχθεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας της δημοκρατικής λειτουργίας. Είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας ο τρόπος που εδώ και μήνες με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού, ασκείται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Βουλή ασκεί την συνταγματική της εξουσία χωρίς την παρουσία βουλευτών. Με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς στα χρονικά χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών. Δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δεν τηρείται το κριτήριο της μυστικότητας!» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «κακοποίηση της Δημοκρατίας» την απουσία του πρωθυπουργού από τις κρίσιμες συνεδριάσεις: «Είναι κακοποίηση της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός να μην παρίσταται σε κρίσιμες συνεδριάσεις. Να περιφρονεί την Βουλή, τα κόμματα. Να βολεύεται με την μονοφωνία των μονολόγων και των διαγγελμάτων αντί της πολυφωνίας του δημοκρατικού διαλόγου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Από πότε έχω ζητήσει την διεξαγωγή προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης ακριβώς για αυτά τα θέματα που θέτω τώρα, τα θέματα της Δημοκρατίας. Για την κακοποίηση της Δημοκρατίας την περίοδο της πανδημίας. Θα σας απαντήσω από πότε έχω ζητήσει. Από τον Δεκέμβρη του προηγούμενου χρόνου. Αρνείστε να την διεξάγεται αυτή τη συζήτηση. Έχετε αποδεχθεί δύο προ ημερησίας διάταξη ως συζήτηση στη Βουλή, αιτήματα της κυρίας Γεννηματά και τα δύο για το ίδιο θέμα. Έγνοια σας είναι πως θα φιμώσετε και πως θα εξαφανίσετε κάθε φωνή ελέγχου από το δημόσιο διάλογο».

Ο ιδιος ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στη Βουλή για την διεξαγωγή των συζητήσεων και των ψηφοφοριών. «Με όλη την ευθύνη της θέσης μου είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω σήμερα στο σώμα ότι ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως μία παράταξη που αγωνίζεται για την δημοκρατία και την λειτουργία των θεσμών και το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχθούμε άλλο να συμμετέχουμε σε μία Βουλή με κανόνες σιωπής, σε μια Βουλή των σκιών. Καλώ τον πρωθυπουργό να βάλει εδώ και τώρα ένα τέρμα στην καραντίνα της Δημοκρατίας και το lockdown της Βουλής. Είναι απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα πάντα και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το κοινοβούλιο. Έχω την τιμή να σας ενημερώσω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις, θα προσέρχονται στο σύνολο τους σε όλες τος συνεδριάσεις τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας».

Κλείνοντας το σκέλος που αφορά στις διαδικασίες της Βουλής, είπε: «Όταν εσείς επιχειρείτε να μετατρέπετε την Δημοκρατία σε θεραπαινίδα σας και την Βουλή σε θέατρο σκιών, εμείς να το ξέρουμε δεν θα μένουμε απαθείς. Θα είμαστε εδώ με την παρουσία μας, με τα μέτρα προστασίας τα οφειλόμενα».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο της «συνεπιμέλειας» αφήνοντας αιχμές για όσα είπε η «γαλάζια» βουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου για «λόμπι με λεφτά που επιβάλλουν νομοθετήματα».

«Να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει»

«Η κα Γιαννάκου μίλησε για γραφεία και λεφτά. Εγώ ρωτώ : ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στην κυβέρνηση και στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Και πως είναι δυνατόν να επιβάλλουν αυτοί με χρήμα ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Να έρθει εδώ ο κ. Μητσοτάκης και να απαντήσει» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για μεταφορά της κουλτούρας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε λίγα ζευγάρια με το νομοσχέδιο και υποστήριξε: «Επιλέγετε να μεταφέρετε την κουλτούρα αντιπαράθεσης λίγων ζευγαριών στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου. Γιατί επιμένει να μεταφέρει τα παιδιά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά αυτής της αντιπαράθεσης. Γιατί αντί να γεφυρώνει αντιθέσεις επιλέγει να ακούει μόνο τη μια πλευρά προσβάλλοντας παιδοκεντρικό χαρακτήρα οικογενειακό δίκαιο και τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και τους μπαμπάδες που θέλουν λύση. Πέραν από τα μεγάλα πορτοφόλια που είπε η κα Γιαννάκου υπάρχουν και οι μπαμπάδες χωρίς οικονομική άνεση αλλά με μεγάλο ενδιαφέρον για το ζήτημα».

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη λέξη «εξίσου» είπε: «Γιατί το από κοινού της γονικής μέριμνας που υποδηλώνει κοινότητα φροντίδων απαξιώνεται με το εξίσου; Γιατί ο νομοθέτης αγνοεί ότι οι γυναίκες δεν είναι μισθολογικά εξίσου που να τις επιτρέπει να συμβάλει οικονομικά. Ισότιμα ναι πρέπει να ασκείται η γονική μέριμνα αλλά όχι εξίσου. Εισάγετε με αυτό το τρόπο την υποχρεωτικά ισόχρονη συμμετοχή και επιβάλλεται την εναλλασσόμενη κατοικία. Μετράτε τους ψυχολογικούς κινδύνους ή δεν σας ενδιαφέρει αν μετατρέπετε το παιδί σε βαλίτσα».

Σχολιάζοντας το μαχητό τεκμήριο του 1/3 στο χρόνο επικοινωνίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Στην ίδια λογική στηρίζεται και η διάταξη για το τεκμήριο για την επικοινωνία στο 1/3 του χρόνου αλλά ποιου χρόνου; Της ημέρας; Μήνα; Και τι θα γίνει όταν οι γονείς μένουν σε άλλες περιοχές ή δουλεύουν τις υπερωρίες που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση; Σε αυτή τη διελκυστίνδα θα επικρατεί μόνο ο ισχυρός οικονομικά γονέας. Δεν μπορεί ούτε ο ένας ούτε ο άλλος γονέας να είναι ευτυχισμένοι όταν το παιδί είναι δυστυχισμένο. Αντιμετωπίζετε το παιδί ως παράρτημα των γονέων».

Τέλος, επιτέθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, κάνοντας λόγο για «μισογυνισμό» στην αναφορά του τελευταίου περί προσωπικών βιωμάτων των δύο βουλευτών της ΝΔ, που εξέφρασαν ενστάσεις στο νομοσχέδιο. «Εξέπεμψε κα Τσιάρα μισογυνισμό η αναφορά σας για τις δύο συναδέλφους σας» ανέφερε και κατέληξε: «Ο κ. Τσιάρας εκτελεί χρέη αυτοφοράκια. Το νομοσχέδιο αποτελεί δέσμευση του κ. Μητσοτάκη προς συγκεκριμένα συμφέροντα. Να έρθει λοιπόν εδώ και να υπερασπιστεί τις αποφάσεις του και να απολογηθεί. Αλλιώς να τροποποιήσει ο υπουργός τις διατάξεις που προκαλούν αντιδράσεις».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Σποραδικές καταιγίδες, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι