ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας για το εργασιακό νομοσχέδιο

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας για το εργασιακό νομοσχέδιο

ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας για το εργασιακό νομοσχέδιο - Τι αναφέρει η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου για τα εργασιακά κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, με το ξεκίνημα της συζήτησης. Για αρνητική ιστορική τομή, που μας γυρνάει δυο αιώνες πίσω, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας την ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου.

Την απόσυρση των άρθρων 55 έως 125 (βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου με τις διατάξεις περί "προστασίας της εργασίας") ζήτησε και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης, εξηγώντας ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του δέχεται διατήρηση μόνο του σκέλους του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην κύρωση των διεθνών συμβάσεων.
Τι αναφέρει η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Το Σύνταγμα με το άρθρο 22 παρ.1 προβλέπει ρητά ότι «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.» Με το ίδιο άρθρο παρ.2 προβλέπει ότι «Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.».

Με το άρθρο 20 παρ.1 του Συντάγματος κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην έννομη προστασία.Η συνδικαλιστική ελευθερία είναι θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων, που προστατεύεται, εκ του άρθρου 23 παρ.1 του Συντάγματος, αλλά και από Διεθνείς Συμβάσεις και Συνθήκες που δεσμεύουν τη χώρα μας.Η συνδικαλιστική ελευθερία αποτελεί μια δυναμική σύνθεση του δικαιώματος ελεύθερης ίδρυσης και συμμετοχής σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, του δικαιώματος ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας και σύναψης συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) και του δικαιώματος συλλογικής δράσης και κινητοποίησης για την προστασία των εργατικών συμφερόντων και την προώθηση των εργατικών διεκδικήσεων με όρους συλλογικότητας και αλληλεγγύης.

Το Σύνταγμα του 1975 συνεπώς, προστατεύει από κοινού με την συνδικαλιστική ελευθερία και την ακώλυτη άσκηση των συναφών προς αυτήν δικαιωμάτων, ήτοι την απεργία και την συλλογική αυτονομία, που αποτελούν ειδικά συνδικαλιστικά δικαιώματα (με ειδική συνταγματική προστασία και βάρος). Η απόλυτη προστασία του πυρήνα που παρέχεται σε όλα τα συνταγματικά δικαιώματα έναντι κάθε νομοθετικής επέμβασης που απαγορεύει ή καταργεί τα δικαιώματα, ειδικά για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα επεκτείνεται και πέραν του πυρήνα τους.

Πρόκειται για μια περιοχή προστασίας που το άρθρο 23 παρ. 2 τελ. εδάφιο του Συντάγματος, ειδικά για την απεργία, αναφέρει ως περιοχή ακώλυτης άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι ο κοινός νόμος υπερκεράζει τη συνταγματική προστασία όχι μόνο όταν καταλύει τον πυρήνα του δικαιώματος, π.χ. με την απαγόρευση ή την κατάργησή του, αλλά και όταν θέτει περιορισμούς που «παρεμποδίζουν τη νόμιμη άσκησή του». Με άλλα λόγια η απόλυτη προστασία του πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων επεκτείνεται εδώ για να περιλάβει και τους νομοθετικούς περιορισμούς που ναι μεν δεν θίγουν τον πυρήνα των δικαιωμάτων, παρεμποδίζουν ωστόσο τη νόμιμη άσκησή τους.Τα θεμελιώδη αυτά δικαιώματα των εργαζομένων δίνουν το νόημα της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης και αποτελούν τις εγγυήσεις της.

Οι εγγυήσεις αυτές αποτελούν τα ελάχιστα όρια προστασίας της συλλογικής αυτονομίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την παρέμβαση του Κράτους και των εργοδοτών.Οι συνταγματικές διατάξεις που εγγυώνται την ίδρυση σωματείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων, την συνδικαλιστική ελευθερία, την συλλογική αυτονομία και το δικαίωμα απεργίας είναι αυτές των άρθρων 12 παρ.1 και 2, 23 παρ.1 και 2 και 22 παρ.1, 2, και 3.Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η δήλωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (10/6/2021):

«Το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά που εισήχθη στη Βουλή φαίνεται να κανονικοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να ανατρέπει την ουσία του προοδευτικού για την εποχή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82. Κυρίως όμως κλονίζει τη Συνταγματική ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στην υποχρέωση του Κράτους να μεριμνά για την «ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου πληθυσμού» και να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ιδιαίτερα το δικαίωμα στην απεργία (άρθρα 22 και 23 Σ)... Θεωρούμε ότι η ψήφιση του Νομοσχεδίου συνιστά σημαντική θεσμική οπισθοδρόμηση και θα διευρύνει την ήδη υφιστάμενη νομική και πραγματική ανισότητα στις εργασιακές σχέσεις.»

Κατόπιν των ανωτέρω Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Προοδευτική Συμμαχία που υπογράφουμε, προβάλλουμε ένσταση και αντιρρήσεις λόγω αντισυνταγματικότητας για τα ακόλουθα άρθρα του σχεδίου νόμου:Γενική παρατήρηση για ασυμβατότητα προς το Σύνταγμα ρυθμίσεων του Νομοσχεδίου για το ατομικό εργατικό δίκαιο.
Με βασικές ρυθμίσεις του Νομοσχεδίου προκρίνεται η ατομική σύμβαση εργασίας ως εργαλείο επιβολής όρων εργασίας από τον εργοδότη στον εργαζόμενο και αποκλείεται συγχρόνως η συλλογική σύμβαση εργασίας ως παράγοντας διάπλασης των όρων εργασίας. Αυτή είναι, μεταξύ άλλων, η περίπτωση του άρθρου 58 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (κατάλυση του 8ώρου) με ατομική σύμβαση εργασίας, όπως και η περίπτωση του άρθρου 68 για τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στη λεγόμενη οικονομία της πλατφόρμας. Το άρθρο αυτό (68) αφήνει ελεύθερο τον εργοδότη να επιβάλει στον εργαζόμενο την «έξωσή» του από το πεδίο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.


Πρόκειται για ρυθμίσεις που παραβιάζουν τόσο την αρχή της (ουσιαστικής διαπραγματευτικής) ισότητας του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος όσο και το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος που προστατεύει την ελευθερία των συμβάσεων, που στην περίπτωση των ατομικών συμβάσεων μεταξύ εργοδότη εργαζομένου συρρικνώνεται μέχρι εξαφάνισης για τον εργαζόμενο. Στον βαθμό που με τις επίμαχες ρυθμίσεις αποκλείεται η συλλογική σύμβαση εργασίας παραβιάζεται και το άρθρο 22 παρ. 2 του Συντάγματος που απωθεί την ατομική σύμβαση και προκρίνει στη θέση της τη συλλογική σύμβαση.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας - Επίθεση Χατζηδακη στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά απορρίφθηκε, πάντως, με τον υπουργό Εργασίας Κωστη Χατζηδακη κατά την ομιλία του στη Βουλή να λέει απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αν πηγαίνατε σε ένα τελικό με τον καλύτερο ψεύτη παγκοσμίως θα τον ξεπερνάγατε τον Τσιτσιπά».

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ συμφωνούν με την πλειονότητα των άρθρων του νομοσχεδίου, εντοπίζοντας το πρόβλημα μόνο σε περίπου 30 άρθρα από τα 129 του νομοσχεδίου. Ο υπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στο νομοσχέδιο εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων του στις δημοσκοπήσεις.

Αναφερόμενος στο άρθρο 95 για την κάλυψη απεργίας που έχει κριθεί προηγουμένως παράνομη ανέφερε:

«Για ποιο λόγο ήταν παράνομες αυτές οι απεργίες; Γιατί κατά βάση δεν έχουν αποφασιστεί από γενική συνέλευση. Είναι νοητό να καλύπτεται η απεργία σε μια τέτοια περίπτωση; Αυτό υποστηρίζετε; Επικαλείστε τα άρθρα του Συντάγματος για την προστασία της απεργίας αλλά βλέπετε και τα μισά άρθρα του Συντάγματος. Δεν βλέπετε το άρθρο για την καταχρηστικότητα».

Σχετικά με το άρθρο που αφορά στην επιθεώρηση εργασίας ο υπουργός υποστήριξε ότι αυτό που ενοχλεί είναι ότι τους ελέγχους θα κάνει η ΑΑΔΕ αντί του υπουργείου.

«Η ΑΑΔΕ δεν είναι κράτος; Δεν είναι κρατική αρχή; Πως η πολιτική υποκρισία και πόσο μεγάλο πάθος; Έχω να κάνω κι ένα άλλο ερώτημα. Εσείς εδώ και 2,5 μήνες λέτε ότι έχω τις «γαλέρες» τους «οδοστρωτήρες», ότι θέλω να καταστρέψω τους εργαζόμενους, με συγχωρείτε έχετε αντιληφθεί τι λέγατε τόση ώρα όλοι μαζί; Ότι εμπιστεύεστε εμένα με τις γαλέρες και τους οδοστρωτήρες να προστατέψω τους εργαζόμενους περισσότερο από έναν Πιτσιλή νούμερο 2. Αντιπολίτευση ό,τι να’ ναι» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Για την προστασία από την απόλυση ο υπουργός εργασίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα συνταγματικής τάξεως. «Υπάρχουν έξι περιπτώσεις που προστίθεται στον ήδη υπάρχοντα κατάλογο σε σχέση με την ακυρότητα της απόλυσης. Μεταξύ των οποίων έξι περιπτώσεων είναι η προστασία του πατέρα μέχρι κάθε παιδί του να γίνει έξι μηνών και προβλέπεται για πρώτη φορά προστασία του εργαζόμενου για την άσκηση δικαιώματος, που ακόμα και εργατολόγοι από το χώρο της αριστεράς θεώρησαν προοδευτική κίνηση από μέρους της κυβέρνησης. Αυτά θα έχετε την ειλικρίνεια να τα αναγνωρίσετε;».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021 LIVE: Πρόγραμμα, θέματα, απαντήσεις, βάσεις - Συνεχής ενημέρωση