ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ- Ο Τσίπρας θέλει να βάλει τις βάσεις για τη «δεύτερη φορά Αριστερά»

Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ- Ο Τσίπρας θέλει να βάλει τις βάσεις για τη «δεύτερη φορά Αριστερά»
ΙΝΤΙΜΕ

Στην ανατροπή του «αντιλαϊκού νομικού οπλοστασίου» που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στοχεύει ο Αλέξης Τσίπρας.

Να βάλει τις βάσεις για την επόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία και θα αναλάβει να ανατρέψει όλο το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που θεωρεί ότι έχει δημιουργήσει η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αρχή αυτής της πορείας θα ξεκινήσει σήμερα, καθώς τις επόμενες τρεις ημέρες θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να αποτελέσουν τον βασικό πυλώνα της αντιπαράθεσης με τη Νέα Δημοκρατία, στη πορεία προς τις κάλπες.

Η πρώτη κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ανάμικτες εντυπώσεις στους πολίτες. Από τη μία πλευρά η έξοδος από τα μνημόνια επιτεύχθηκε έπειτα από 9 χρόνια σκληρής λιτότητας, κάτι που αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός, από την άλλη, όμως, αυτή η επιτυχία πραγματοποιήθηκε πάνω στη πλάτη του ελληνικού λαού, που πλήρωσε πολύ σκληρά την αδυναμία της τότε κυβέρνησης να βάλει τέλος στη λιτότητα, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι έγιναν ορισμένες φιλολαϊκές κινήσεις και προοδευτικές επιλογές, ωστόσο, οι βαρύτατες υποχρεώσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει μετά την υποχώρηση του καλοκαιριού του 2015, απογοήτευσε όσους πίστεψαν στην αλλαγή που του υποσχέθηκε η Κουμουνδούρου.

Αυτό ακριβώς θέλει να αποφύγει στο μέλλον ο Αλέξης Τσίπρας. Να προχωρήσει σε δεσμεύσεις ως αντιπολίτευση, που δεν θα μπορεί να υλοποιήσει ως κυβέρνηση. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που επέμεινε στη κατάρτιση ενός κυβερνητικού προγράμματος, που δεν θα είναι απλά κοστολογημένο και στημένο πάνω στις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και που σε μεγάλο βαθμό θα έχει βρει και τους πόρους για να γίνει πράξη.

Παράλληλα, στοχεύει σε μέτρα που δεν θα έχουν δημοσιονομική επιβάρυνση, θα είναι φιλολαϊκά και θα ενισχύσουν την οικονομία μέσω της ζήτησης και της κατανάλωσης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η υιοθέτηση του 35ωρου -χωρίς μείωση μισθού– έστω και πιλοτικά στην αρχή, αποτελούν την βασική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα.

Τα εργασιακά αποτελούν τη κορωνίδα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα παραπάνω θα πλαισιώνονται από την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ για ελέγχους αλλά και εργασιακά δικαιώματα πιο μπροστά από ότι είχε ισχύσει ποτέ στην Ελλάδα.

Παράλληλα, προβλέπεται σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία και τη δημόσια Παιδεία, πρόβλεψη διαγραφής μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα με άσκηση των δικαιωμάτων που διατηρεί το Δημόσιο λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, έτσι ώστε να ανοίξουν οι κάνουλες για τη χρηματοδότηση του 95% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Ξεχωριστό στοιχείο στο οποίο επενδύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το σχέδιο μίας «Πράσινης Επανάστασης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς στη Κουμουνδούρου ισχυρίζονται πως η κλιματική κρίση σηματοδοτεί και αυτή την ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Αλλαγές στις μετακινήσεις – Πώς θα ταξιδεύετε στα νησιά από τις 5 Ιουλίου