ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ανοίγει τη βεντάλια με τον ριζοσπαστικό προοδευτισμό

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας
Intimenews

Παρά τις όποιες διαψεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν είναι απλά ανοιχτό, αλλά ορθάνοιχτο. Ποια είναι η στρατηγική της Κουμουνδούρου για τη μετά – πανδημία εποχή;

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δομήσει ένα νέο είδος αντιπολιτευτικού λόγου ο οποίος δεν θα στηρίζεται μόνο στον σκληρό καταγγελτικό λόγο.

Επιχειρείται παράλληλα η άρθρωση παραγωγικών και ρεαλιστικών προτάσεων που να μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικών και πολιτικών συγκλίσεων. Δυστυχώς η περιπέτεια τις πανδημίας και οι συνεχείς μεταλλάξεις του ιού δεν επιτρέπουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στον ΣΥΡΙΖΑ εν προκειμένω, να προχωρήσει σύντομα σε εσωτερικές διαδικασίες πολιτικής ζύμωσης. Υπάρχει ένα εκλογικό alert το οποίο στερεί από τα κόμματα την άνεση χρόνου για εσωτερικές διαδικασίες.

Η πρώτη εκλογική διαδικασία που θα έρθει θα γίνει με απλή αναλογική και όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, πρέπει πάση θυσία να βγάλει συνεργασίες…

Προφανώς δεν περιμένουν να βγουν «λαγοί με πετραχήλια», αλλά ευελπιστούν ότι μπορεί να υπάρξει μια στρατηγική των συμμαχιών και συγκλίσεων επί τη βάσει προγραμμάτων των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Επί της ουσίας δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε μια συστράτευση πάνω στην λογική «ο Μητσοτάκης δεν θα πέσει μόνος του, θα τον ρίξουμε εμείς, οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου» και όσο πλησιάζουν οι κάλπες αυτό θα το συγκεκριμενοποιεί.

Βεβαίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ερωτήματα του τύπου: «Τώρα τι κάνουμε;», «να το στρίψουμε ακόμα πιο αριστερά ή μήπως λίγο δεξιά;», «να στοχεύσουμε στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους μικρούς μικρομεσαίους, που είναι η εκλογική μας δεξαμενή ή μήπως να απλώσουμε την βεντάλια στη μεσαία τάξη;».

Κάπου εδώ έρχεται η φωνή της λογικής που λέει «η κυβέρνηση μπορεί να μην είναι αυτοσκοπός, αλλά για να είναι αποτελεσματική η Αριστερά, πρέπει να είναι κυβερνώσα». Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα προτάσσει την στρατηγική του ριζοσπαστικού ρεαλισμού. Κάνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας , μια εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης και έχει υποχρέωση να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στον ρεαλισμό και να συγκροτήσει ένα εφαρμόσιμο σχέδιο που να αφορά την κοινωνική πλειοψηφία και όχι μόνο το δικό του εκλογικό ακροατήριο.

Όπως και να έχει, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η ΝΔ λειτουργεί με πρόσχημα την πανδημία, σα να μην υπάρχει αύριο, κι αυτό όπως λένε πρέπει να τελειώνει… Προφανώς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ πρόκειται να χαλάσουν τα μπάνια του λαού, όμως μετά τον δεκαπενταύγουστο θα μπούμε σε μια σκληρή αντιπολιτευτική περίοδο…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φολέγανδρος: Πώς ξεκίνησε ο άγριος καυγάς που οδήγησε στη δολοφονία - Τι φοβόταν η Γαρυφαλλιά