ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2021: «Κλείδωσαν»! Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης σε λίγες ώρες

ΔΕΘ 2021: «Κλείδωσαν»! Αυτά είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης σε λίγες ώρες

Γεμάτο το «πακέτο» του πρωθυπουργού – Ποιους στηρίζει έμπρακτα η κυβέρνηση με φοροελαφρύνσεις – Όλες οι τελευταίες πληροφορίες

Τους οικονομικά ευάλωτους, τη μεσαία τάξη, τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αφορούν τα μέτρα που θα ανακοινώσει σε λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις, μέτρα ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας, ειδικες παρεμβάσεις για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα «έκπληξη», τα οποία κλείδωσαν τις τελευταίες ώρες.

Με όπλο την εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο και τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1 δις, ο πρωθυπουργός θα κάνει λόγο για «μέρισμα ανάπτυξης» το οποίο θα διανεμηθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, νέους και μεσαία στρώματα.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το πακέτο της ΔΕΘ θα αφορά το 2022 και το 2023 και θα προβλέπει:

– Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα μετά το διετές «πάγωμα». Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα επεκταθεί σε επόμενη φάση στα εισοδήματα του δημοσίου τομέα και τους συνταξιούχους.

– Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

– Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για πέντε ή επτά χρόνια σε όσες επιχειρήσεις συγχωνευθούν ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς στο πλαίσιο της σχετικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνεται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.

– Διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές για να προστατευθούν από τις μεγάλες ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

– Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

– Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για την είσοδο νέων ηλικίας 18-29 ετών στην αγορά εργασίας και εισοδηματικές ενισχύσεις σε ανέργους και αδύναμα νοικοκυριά.

– Ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων με παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια του ΕΝΦΙΑ για να σβήσουν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 1-1-2022 στα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα και μεσοσταθμική μείωση 8% στο κύριο φόρο.

– Σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ με μείωση συντελεστών η αύξηση του αφορολόγητου ορίου σε πρώτη φάση.

– Παράταση για τρεις μήνες του προγράμματος «Γέφυρα Ι» που προβλέπει την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης στεγαστικού δανείου για τη πρώτη κατοικία σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία.

– Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε καφέ, μεταφορές, τουριστικό πακέτο και εισιτήρια κινηματογράφου και θεάτρου καθώς και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (σε Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο) για όσο διάστημα λειτουργούν στα νησιά δομές αιτούντων άσυλο.

– Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος από το 2023 και πλήρη κατάργηση του τα επόμενα έτη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΘ 2021: «Αστακός» η Θεσσαλονίκη με 5.500 αστυνομικούς, ελικόπτερα και drones – Τι φοβάται η ΕΛΑΣ

11η Σεπτεμβρίου: Το χρονικό του τρόμου - Τα βίντεο που συγκλόνισαν τον πλανήτη

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση - Η κατάθεση «κλειδί» της συμβούλου ψυχικής υγείας