ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Να μείνει ζωντανό το πνεύμα της πλατείας Ταχρίρ

Γ. Παπανδρέου: Να μείνει ζωντανό το πνεύμα της πλατείας Ταχρίρ

Η ειδική Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον Αραβικό Κόσμο, της οποίας προέδρευσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει διεθνή δράση για να προστατεύσει το συριακό λαό.

Κατά την ομιλία του στο κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής στέκεται δίπλα στον αγώνα των Σύρων, ενώ κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα να συνταχθούν με τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης.

Ωστόσο, εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ζήτησε να διατηρηθεί το «πνεύμα της πλατείας Ταχρίρ» ζωντανό και εξέφρασε την ανησυχία του για τους περιορισμούς που επιβάλλονται σε ακτιβιστές της δημοκρατίας, σε μπλόγκερ και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, εξέφρασε τις ευχές της Διεθνούς στο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης και μέλος της Διεθνούς CHP να επιτύχει στον αγώνα του για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

«Η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει τον ποινικό της κώδικα και την αντιτρομοκρατική νομοθεσία, βάσει των οποίων φυλακίζονται δημοσιογράφοι», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.