ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΔΝΤ φοβάται το λαϊκισμό στην Ελλάδα

Το ΔΝΤ φοβάται το λαϊκισμό στην Ελλάδα

Φόβους για την έξαρση του λαϊκισμού στην Ελλάδα εκφράζει το ΔΝΤ, που έχει στραμμένο το βλέμμα του στη χώρα μας, ενόψει των εκλογών.

Στελέχη του ΔΝΤ παρακολουθούν με σκεπτικισμό το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα μας, καθώς διαπιστώνουν τάσεις λαϊκισμού. Αν και έχουν αποφασίσει να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας ενόψει των εκλογών, στέλνουν το μήνυμα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι δεν θα πρέπει να ενδώσουν σε λαϊκισμούς και υποσχέσεις.

Ένα ζήτημα που απασχολεί το Ταμείο είναι οι εξαγγελίες των κομμάτων και ιδιαίτερα της ΝΔ. Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, αξιωματούχοι του ταμείου αφενός αναγνωρίζουν το δικαίωμα του Α. Σαμαρά να επιδιώξει «ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής», ωστόσο διαμηνύουν ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει μέτρα με ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα και επίτευξη των στόχων, οι οποίοι, όπως τονίζουν, έχουν γίνει αποδεκτοί από τον πρόεδρο της ΝΔ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η στάση της νέας κυβέρνησης σχετικά με την επίτευξη των στόχων είναι το «κλειδί» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος διάσωσης τον Ιούνιο, η οποία και θα κρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και το μήνυμα του εντεταλμένου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, που μιλώντας στο London School of Economics ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συνεχιστεί και μετεκλογικά.