ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην πόρτα της εξόδου ο Γ. Ραγκούσης

Στην πόρτα της εξόδου ο Γ. Ραγκούσης

Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις Ραγκούση-Βενιζέλου – Τι του χρεώνουν οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι, εξ' αρχής, δύσκολες σχέσεις Ραγκούση - Βενιζέλου κινούνται πλέον στην κόψη του ξυραφιού μετά την απόφαση του κ.Ραγκούση να απόσχει από την ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων.

Ο Γιάννης Ραγκούσης είναι φανερό ότι αναζήτησε και βρήκε την αφορμή που αναζητούσε. Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του εδώ και πολύ καιρό.

Θεωρεί παρηκμασμένο και ξεπερασμένο το σημερινό πολιτικό σκηνικό,πιστεύει ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε νέα σχήματα. Εκτιμά ότι χρειάζεται μία σθεναρή αντίσταση στις δυνάμεις και τις αντιλήψεις του λαικισμού αλλά και στις συντεχνίες.

Ο κ. Ραγκούσης γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΠΑΣΟΚ του Ε. Βενιζέλου ενώ η υποτιθέμενη υποψηφιότητά του στη Β΄ Αθήνας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα.

Πρόσφατα,με δημόσια δήλωσή του,τάχθηκε κατά της επιστροφής των διαγραφέντων βουλευτών, επισημαίνοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση οι πολίτες θα αισθανθούν ότι το ΠΑΣΟΚ τους κοροιδεύει.

Η επιλογή του κ.Βενιζέλου ήταν διαφορετική και αυτό ήταν ένα ακόμα μήνυμα για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του κ. Γ. Παπανδρέου.

Συνεργάτες του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι το μεσημέρι της Δευτέρας θα υπάρξει συνάντηση του κ.Βενιζέλου με τον Γιάννη Ραγκούση.

Η συνάντηση αυτή,αν ο κ.Ραγκούσης επιμείνει να μην ψηφίσει την τροπολογία, ενδέχεται να οριστικοποιήσει το πολιτικό διαζύγιο του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας με το ΠΑΣΟΚ.

Κύκλοι προσκείμενοι στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επικρίνουν τον κ.Ραγκούση και επισημαίνουν ότι η επιλογή του αυτή έχει ως βάση το λαικισμό, που υποτίθεται ότι αντιμάχεται.

Αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση των κομμάτων, δεν υπάρχουν άλλες πηγές για να στηριχθεί η λειτουργία τους εν όψει εκλογών.

Τονίζουν ότι το χρέος του ΠΑΣΟΚ διπλασιάστηκε την εποχή που ο κ.Ραγκούσης ήταν Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και ο εξ απορρήτων του κ.Παπανδρέου ενώ θεωρούν ότι όντως το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί την αφορμή που έψαχνε για να αποχωρήσει.

Πάνε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι τα κίνητρά του για τον αποκλεισμό των διαγραμμένων βουλευτών από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ οφείλονταν στην ανησυχία του για την εκλογή του στη Β' Αθήνας.

Μετά την μετακίνηση και του κ. Δ. Ρέππα στη Β' Αθηνών, η επιστροφή της Μ. Ξενογιαννακοπούλου και της Μ. Αποστολάκη καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την εκλογή του.

Υπενθυμίζουν, με νόημα, ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2007 και του 2009 ο κ.Ραγκούσης είχε τοποθετηθεί από τον κ. Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται εξελίξεις.