ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπήλιος Λιβανός: Ειρωνική η έκφραση «εποποιία» που χρησιμοποίησα για τις αποζημιώσεις του 2007

Σπήλιος Λιβανός: Ειρωνική η έκφραση «εποποιία» που χρησιμοποίησα για τις αποζημιώσεις του 2007
O νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, και ο παραιτηθείς υπουργός, Σπήλιος Λιβανός

Ο Σπήλιος Λιβανός αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην παραίτησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στον νέο υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά

Εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στο δημαρχείο της Σπάρτης και οδήγησαν στην παραίτησή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε ο Σπήλιος Λιβανός κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στον αντικαταστάτη του και νέο υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά.

Αρχικά ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι «στην πολιτική, αλλά και γενικότερα στη ζωή, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να καθορίσουν ολόκληρη τη διαδρομή μας. Για εμένα, όπως ξέρετε, μια τέτοια στιγμή, ένα τέτοιο γεγονός, συνέβη δυστυχώς πριν λίγες μέρες στο Δημαρχείο της Σπάρτης. Αυτό το περιστατικό, μπορεί όπως είπα τη διαδρομή μου να την καθορίσει, αλλά δεν θα δεχτώ και να τη στιγματίσει».

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε σε όσα άκουσε από τον δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα, ο κ. Λιβανός είπε ότι «ένιωσα αμηχανία. Έκρινα ότι έπρεπε να υπερκεράσω τα τραγικά λεχθέντα με ένα ειρωνικό σχόλιο και όσο πιο γρήγορα μπορούσα να φύγω και να μεταβώ στη συνέλευση των αγροτών».

Ειδικά, δε, για τη λέξη «εποποιία» που χρησιμοποίησε, ο Σπήλιος Λιβανός είπε ότι «χρησιμοποίησα τη λέξη εποποιία με τον προφανή, ιδιαίτερα για όσους με γνωρίζουν και ξέρουν πως εκφράζομαι, ειρωνικό τόνο. Αποδείχτηκε ότι η ειρωνεία αυτή όχι μόνο δεν επαρκούσε, αλλά αντιθέτως παρεξηγήθηκε εντελώς».

«Χρειαζόταν πιο απόλυτη και καταδικαστική αντιμετώπιση. Προφανώς έκανα λάθος! Αποδέχομαι αυτή την κριτική και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όταν κατάλαβα τις διαστάσεις που πήρε, αμέσως και χωρίς δισταγμό, από το συμβούλιο Υπουργών στο Στρασβούργο όπου βρισκόμουν,με αξιοπρέπεια, έθεσα την παραίτησή μου στη διάθεση του Πρωθυπουργού. Γιατί αυτή είναι η αντίληψη μου για την πολίτική. Ακριβώς, επειδή αυτό επιτάσσουν οι αρχές και οι αξίες μου, αυτές, δηλαδή για τις οποίες βρίσκομαι στην πολιτική. Αυτές οι αρχές και οι αξίες οι δικές μου, του Πρωθυπουργού, αλλά και ίδιες με τις διαχρονικές αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξής μας. Και προς όσους -άθελά μου- έθιξε ή προσέβαλε η προαναφερθείσα στάση μου, το μόνο που μπορώ να πω σήμερα, είναι ότι ειλικρινά απολογούμαι» κατέληξε για το θέμα ο Σπήλιος Λιβανός ο οποίος προχώρησε σε έναν εκτενή απολογισμό των ενεργειών του κατά τη θητεία του για 13 μήνες ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εμπιστοσύνη που του έδειξε με το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έκανε λόγο για ένα υπουργείο «κομβικής σημασίας».

«Στόχος και δέσμευσή μου, η συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής προς υποστήριξη του Έλληνα αγρότη, του κτηνοτρόφου, του παραγωγού. Υπόσχεση μας, η αναβάθμιση συνολικά του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Υπόσχεση που θα υλοποιήσουμε δουλεύοντας σκληρά. Με δομή, μεθοδικότητα, μετρήσιμους στόχους. Μαζί με τους δύο εξαιρετικούς υφυπουργούς, φίλους και συναδέλφους στη Βουλή, Γιώργο Στύλιο και Σίμο Κεδίκογλου. Και με τους γενικούς γραμματείς, κ. Μπαγινέτα, κυρία Καλογήρου και Παπαγιαννίδη αλλά και τον υπηρεσιακό γραμματέα κ. Τσαγκαλίδη».

Δοθείσης της ευκαιρίας ο κ. Γεωργαντάς απευθύνθηκε και στους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα και οι οποίοι, όπως είπε, «καλούνται να διαχειριστούν ξανά μια κρίση που προκύπτει από την ακρίβεια, την παγκόσμια αύξηση του κόστος του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των πρώτων υλών. Συνολικά, δηλαδή, του κόστους παραγωγής».

«Απευθύνομαι σε όλους τους Έλληνες αγρότες, λέγοντας αυτό: Σε αυτή την κρίση, δεν είστε μόνοι σας. Το Κράτος είναι παρόν. Και η παρουσία του θα πυκνώσει ακόμη περισσότερο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, έθεσε εξάλλου τον αγροτικό κόσμο σε απόλυτη προτεραιότητα, κιόλας από την ημέρα την ανάληψης των καθηκόντων της. Και όπως στήριξε την ελληνική παραγωγή όλο αυτό το διάστημα, έτσι το κάνει και τώρα. Έτσι θα το κάνει και στο μέλλον. Παράλληλα όμως με τη διαχείριση της ακρίβειας, θα εργαστούμε για να βοηθήσουμε τον Έλληνα αγρότη να αναβαθμιστεί, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που παρέχει η εποχή μας. Θα εφαρμόσουμε τη νέα ΚΑΠ, έχοντας πάντα τον αγρότη στο επίκεντρο. Θα αξιοποιήσουμε τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για την ουσιαστική ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Θα κάνουμε μέγιστη χρήση των εργαλείων που προσφέρει η ψηφιακή εποχή, με στόχο να διευκολύνουμε ουσιωδώς την καθημερινότητα του αγρότη και να αυξήσουμε τα περιθώρια κέρδους του. Τέλος, θα εργαστούμε για την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας και την τόνωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, καθιερώνοντάς τα σε όλο και περισσότερες αγορές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς.

«Ξέρω ότι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι. Ξέρω ότι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες. Ξέρω όμως ότι τα οφέλη για τον πρωτογενή τομέα και κατ επέκταση για την ελληνική οικονομία συνολικά θα ειναι ακόμη μεγαλύτερα. Θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Με διάλογο, συναίνεση και συνεργασία. Είναι αυτονόητο ότι κάθε πρόταση και κάθε ιδέα είναι καλοδεχούμενη. Δεσμεύομαι ότι η πόρτα του Υπουργείου θα είναι πάντα ανοικτή. Η μάχη που δίνουμε είναι, άλλωστε, μια μάχη συλλογική» κατέληξε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ο πρωθυπουργός απέπεμψε τον Σπήλιο Λιβανό από την κυβέρνηση - Το παρασκήνιο πριν την παραίτηση

Αυτή είναι η επιστολή παραίτησης του Σπήλιου Λιβανού από το υπουργείο