ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκνευρισμό και αντιδράσεις προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η «αστική αυτοπεποίθηση» του Τσακαλώτου

Τσακαλώτος, Τσίπρας
Τσακαλώτος, Τσίπρας
Intimenews

Γιατί προκαλεί εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ η «αστική αυτοπεποίθηση» του Τσακαλώτου

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στα στελέχη της λεγόμενης «προεδρικής» πτέρυγας, προκάλεσαν ορισμένα αποσπάσματα της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», εν μέσω προσυνεδριακής διαδικασίας, τα οποία και εξέλαβαν ως «προσβλητικά για αρκετούς συντρόφους».

Ταυτόχρονα, δεν έλειψαν και τα ειρωνικά σχόλια για άλλα αποσπάσματα της ίδια συνέντευξης του πρώην υπουργού Οικονομικών, με ορισμένους να τον κατηγορούν για «ελιτισμό», καθώς θεωρούν ότι συγκρίνει τη δική του «αστική αυτοπεποίθηση», με την «ανασφάλεια» του Αλέξη Τσίπρα.

«Δύο (σ.σ. ελαττώματα έχει ο Αλέξης Τσίπρας). Έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερoς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος.

Κάποιος καλόπιστος, θα ερμήνευε τη φράση αυτή που ειπώθηκε διά στόματος του αρχηγού της εσωκομματικής τάσεις των «53+» -που μαζί με τη λεγόμενη «παλιά φρουρά» αποτελούν την μειοψηφία στην Κουμουνδούρου- ως αναπόσπαστο κομμάτι του φλέγματος, για το οποίο διακρίνεται.

Όχι, όμως, στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανατρέψει με όλες του τις δυνάμεις το πολιτικό σκηνικό και την πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας και ενώ βρίσκεται σε μία σκληρή προσυνεδριακή διαδικασία, εξαιτίας των αλλαγών που προτείνει ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι «κακές» επιλογές συμβούλων από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, για τις οποίες μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν μπορεί να έχει παρά μόνο μία ερμηνεία. Πρόκειται για ευθεία επίθεση προς τους στενούς συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στη λεγόμενη «προεδρική» πτέρυγα του κόμματος.

Φυσικά, καλύτερης υποδοχής δεν έτυχε ούτε η άποψη που εξέφρασε πως ο Τσίπρας είναι «ανασφαλής». Και αυτό γιατί αναπόφευκτα, έρχεται σε αντιδιαστολή με την «αυτοπεποίθηση» που ο ίδιος έχει κατά τα λεγόμενα του, εξαιτίας της μεγαλοαστικής καταγωγής του.

«Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολλέγιο, στην Οξφόρδη (Queen’s College) που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια «αστική αυτοπεποίθηση», είπε για τον εαυτό του ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Αν και διευκρινίζει ότι «δεν το λέει με υπεροψία», καθώς «η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν», αυτή η τοποθέτηση ενόχλησε αρκετούς στη Κουμουνδούρου, καθώς θεωρούν ότι συγκρίνει, εμμέσως, τον εαυτό του με τον «ανασφαλή» Αλέξη Τσίπρα, που δεν πήγε στα κολέγια της Οξφόρδης, αλλά στο Πολυκλαδικό λύκειο Αμπελοκήπων.

Η παραπάνω απάντηση του για τα σπουδαία σχολεία στα οποία φοίτησε και έλαβε την «αυτοπεποίθηση» αυτή, προκάλεσε, επίσης, και ειρωνικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα από αρκετά μέλη της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ – και όχι μόνο, αφού ακόμα και βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη σχολίασαν ιδιωτικός με ειρωνεία.

«Μπορεί να σκεφτεί κάτι έξω από τα στερεότυπα αλλά δεν έχει την αίσθηση του κόμματος. Μπροστά στον Βαρουφάκη, ο Τσίπρας είναι υπόδειγμα συλλογικότητας και δημοκρατίας», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης του.

Προφανώς και η σύγκριση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάνη Βαρουφάκη ερμηνεύτηκε ως ακόμα μία μομφή για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το πως λειτουργεί στο εσωκομματικό πεδίο, την ώρα που η «φράξια» του έχει σηκώσει το «λάβαρο» της αντίστασης στις αλλαγές που έχει εισηγηθεί ως προς την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ακόμα και τα προσόντα της «λαϊκότητας» και του «τακτικισμού» που αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα, μόνο ως «κολακευτικά» σχόλια δεν τα εξέλαβαν τα στελέχη της «προεδρικής» πτέρυγας.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η συνέντευξη αυτή του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τις επόμενες ημέρες -ακόμα και ώρες-, οι οποίες θα προστεθούν στο ήδη τεταμένο προσυνεδριακό κλίμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Τα διλήμματα, η στόχευση και οι αποφάσεις