ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε. Βενιζέλος: Συμφωνία στο πρόγραμμα και μετά στον πρωθυπουργό

Ε. Βενιζέλος: Συμφωνία στο πρόγραμμα και μετά στον πρωθυπουργό

Επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σχολιάζοντας το debate, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται «αλαζονικός, αλλά στην ουσία είναι φοβικός», προσθέτοντας ότι την ίδια στάση κράτησε και σχετικά με την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σε συνέντευξή του στο Mega, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο κ. Σαμαράς δεν αναγνωρίζει τις ευθύνες της ΝΔ για τη «Φουκουσίμα» και το «τσουνάμι» που παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 2009, ενώ χαρακτήρισε «φενάκη» και «αυταπάτη» τον στόχο της αυτοδυναμίας, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κατά συνθήκη προεκλογικά ψεύδη», που έφεραν τη χώρα ως εδώ.

Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, τα κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώνουν, κατ΄ ελάχιστο, ποσοστό 50% και να έχουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ υπογράμμισε ότι σε περίπτωση συγκυβέρνησης θα πρέπει να υπάρξει πρώτα συμφωνία στο πρόγραμμα και μετά στα πρόσωπα.

Ερωτηθείς πως εννοεί την άνετη πλειοψηφία, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να κυβερνήσει με 160 έδρες και ότι κακώς ξεκίνησε την προσπάθεια μόνο του, ενώ θα έπρεπε να ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Χωρίς να αναφέρει ρητά τον αριθμό των εδρών που χρειάζονται, αναφέρθηκε στις 180 έδρες, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί κανείς να ψηφίζει σημαντικές διεθνείς συμβάσεις.

«Πρώτα θα κοιτάξω Αριστερά»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε για άλλη μια φορά να έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι για τη συγκρότηση κυβέρνησης πρώτα θα στραφεί Αριστερά, επιδιώκοντας έναν κεντροαριστερό άξονα. Μετά τη συμφωνία με την Αριστερά, θα στραφεί και στις συντηρητικές δυνάμεις, στο όνομα της εθνικής ευθύνης.

Επίσης, υπογράμμισε ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει η συμφωνία στο πρόγραμμα και μετά στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, που πάντως θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο κι όχι ένας ουδέτερος τεχνοκράτης. Μιλώντας για τον κ. Σαμαρά ανέφερε ότι ο ίδιος, με όσα λέει, αυτοαποκλείεται από τη συζήτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.