ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «γάντι» στην Κουμουνδούρου πετάει η Συγγρού

Το «γάντι» στην Κουμουνδούρου πετάει η Συγγρού

Αντίθετος με την προοπτική των επαναληπτικών εκλογών εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Το «στοιχειό» της ακυβερνησίας τρομάζει την ηγεσία της ΝΔ, η οποία διαπίστωσε χθες, μετά την επίμονη και ειλικρινή προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, πως κάτι τέτοιο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμπράξει με τη ΝΔ, αποτελεί ανάχωμα στη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας. Οι 108 «γαλάζιοι» βουλευτές, αποτελούν προϋπόθεση για τη συγκρότηση σταθερού σχήματος, καθώς το άθροισμα των δυνάμεων της Αριστεράς, δεν αρκεί για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η προσπάθεια για συμπόρευση με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, ανακόπτεται πολύ περισσότερο από την εκ προοιμίου άρνηση του ΚΚΕ να μετάσχει σε μια κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκή πορεία, την οποία διαθέτει άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις μάλιστα της ΝΔ για τις σχέσεις Ελλάδας-Ε.Ε. ήταν εκείνες που στάθηκαν «εμπόδιο» χθες και είχαν ως συνέπεια η γγ του ΚΚΕ να μην συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Η ΝΔ δείχνει πάντως διάθεση να συζητήσει με όλους και να αξιοποιήσει με θέρμη και ειλικρίνεια όλες τις δυνατότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Ελλάδος, προκειμένου:

  1. Να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και
  2. Να αλλάξει η πολιτική του Μνημονίου, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία.

Το «μπαλάκι», βρίσκεται πια στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, που όπως λένε στη Συγγρού, πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού.

Ευχετήριες… πιέσεις στον Σαμαρά

Δέκτης τηλεφωνημάτων, επιστολών και συγχαρητηρίων τηλεγραφημάτων έγινε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, από ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι ωστόσο σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στη στάση που θα τηρήσει ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο κ. Σαμαράς είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με τους κυρίους Ζοζέ Μπαρόζο και Μαριάννο Ραχόι, ενώ έλαβε και επιστολή από τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Βίλφριντ Μάρτενς, στην οποία πέραν των συγχαρητηρίων για τις επιδόσεις του κόμματος διακρίνονταν και η πλήρης στήριξή του στις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα, έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς και από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, Ζόζεφ Ντοουλ, μέσω του οποίου ο αξιωματούχος δίνει και την ευχή του, ώστε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση στη χώρα.

Λιώνουν οι πάγοι στην πολυκατοικία (;)

Την ίδια ώρα, μια προσωπική υπέρβαση έκανε χθες ο Αντώνης Σαμαράς. Έπειτα από περίπου 20 χρόνια απόστασης, ο αρχηγός της ΝΔ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, προκειμένου να τον συλλυπηθεί προσωπικά για τον θάνατο της συζύγου του, Μαρίκας.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αποστείλει τηλεγραφήματα και στην Ντόρα Μπακογιάννη -πέραν των επαφών που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- γεγονός που δείχνει πως το τραγικό γεγονός του θανάτου, σε αυτή τη στιγμή οπότε ο τόπος είναι «ευάλωτος», στάθηκε ικανό ώστε να παραμεριστούν τα ανθρώπινα πάθη και να αναδειχθούν περισσότερο τα στοιχεία που ενώνουν και όχι εκείνα που διχάζουν.