ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολουθήσεις: «Ναι» από την κυβέρνηση για να ανοίξει νωρίτερα η Βουλή - Μετά τις 22/8 η συζήτηση

Παρακολουθήσεις: «Ναι» από την κυβέρνηση για να ανοίξει νωρίτερα η Βουλή - Μετά τις 22/8 η συζήτηση
Στις 22 Αυγούστου θα ανοίξει η Βουλή και θα οριστεί η ημέρα συζήτησης του θέματος των παρακολουθήσεων.
Φωτογραφία αρχείου / InTime\

Η κυβέρνηση συμφώνησε στο αίτημα Τσίπρα και στις 22 Αυγούστου θα οριστεί η συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει με το θέμα των παρακολουθήσεων προκαλεί ραγδαίες εξελίξεις. Το μεσημέρι της Δευτέρας (8/8) υπήρξε διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο τοποθετήθηκε γύρω από το ζήτημα. Άμεσα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον Νίκο Ανδρουλάκη να ζητά να μάθει επίσημα τους λόγους για τους οποίους έγινε η επισύνδεση στο κινητό του τηλέφωνο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε επιστολή με την οποία επίσημα ζήτησε να ολοκληρωθεί νωρίτερα η θερινή διακοπή των εργασιών της Βουλής και να ανοίξει νωρίτερα το κοινοβούλιο, έτσι ώστε να συζητηθεί το θέμα των παρακολουθήσεων. Το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως εξήγησε στη δήλωσή του, η κυβέρνηση συμφώνησε στο άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου, εννέα μέρες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, έτσι ώστε μέσα στην εβδομάδα που θα ξεκινήσει εκείνη τη Δευτέρα να οριστεί και η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια», ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου».

Η επιστολή Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταθέτει αίτημα για διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και έκτακτη συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενημέρωσε τον κ. Τασούλα ότι κατέθεσε επιστολή με την οποία ζητά την διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Όπως αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον κ. Τασούλα “η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο” και “ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλ. στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο”.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κύριο Τασούλα να ανταποκριθεί στο αυτονόητα δημοκρατικό του καθήκον να διευκολύνει να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητες της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκτάκτως να ορίσει προ ημερησίας συζήτηση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει “άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής”.

Ολόκληρη η επιστολή

Κύριε Πρόεδρε,

Η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο.

Μετά από ορυμαγδό αποκαλύψεων αναδεικνύεται ότι η υπαγόμενη διοικητικά υπό τον πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αντί να επικεντρώνεται απολύτως στην αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων εθνικής ασφάλειας της χώρας, είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας σειρά παρακολουθήσεων μέσω άρσης απορρήτου επικοινωνιών ανθρώπων που αποτελούσαν στόχους με πολιτικό ενδιαφέρον για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα, όχι τυχαία τα ίδια πρόσωπα την ίδια περίοδο έπεσαν θύματα κατασκοπευτικού λογισμικού.

Σήμερα δεν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πόσοι και ποιοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι ή άλλοι πολίτες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του κατασκοπευτικού ενδιαφέροντος και υπέστησαν παρακολούθηση με άρση του απορρήτου τους, ποιοι εκτέλεσαν αυτές τις πράξεις, με τι σκοπό και με ποια ανταλλάγματα.

Ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλ. στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο.

Παράλληλα, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα στηριχθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προφανώς για να αποφύγει και πάλι, άμεσα, στον πλέον κρίσιμο πολιτικά χρόνο, τον έλεγχο στον οποίο θα τον υπήγαγε η αντιπολίτευση.

Ενόψει του ότι την περίοδο αυτή η Βουλή τελεί σε καθεστώς άτυπης μη λειτουργίας της Ολομέλειας και των Τμημάτων της λόγω θερινών διακοπών και ενόψει του ότι ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιθυμούμε άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, σας καλώ να διακόψετε άμεσα τις θερινές διακοπές, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Σας ζήτω να ανταποκριθείτε στο αυτονόητο δημοκρατικό σας καθήκον να διευκολύνετε να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητές της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και εκτάκτως να ορίσετε συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό – Η τοποθέτηση Μητσοτάκη και τα αιχμηρά σχόλια ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του το μεσημέρι της Τρίτης προχώρησε σε παρέμβαση για το επίμαχο θέμα, ενώ άμεση και αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι «ο κ. Μηστοτάκης δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, να παραιτηθεί».

Στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ελλιπή χειρισμό από την ΕΥΠ ξεκαθαρίζοντας ότι «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμο αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Εξηγώντας γιατί υπήρξε η καρατόμηση του διοικητή της ΕΥΠ είπε ότι «παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας. Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους λόγους που βρέθηκε στο στόχαστρο της

Με δήλωση - απάντηση στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «επιδίωξε απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις». «Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη;» ρωτά για να συμπληρώσει ότι «ο πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί».

Eρχονται αλλαγές στην ΕΥΠ

Εν τω μεταξύ θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το μήνυμά του, προαναγγέλλοντας αλλαγές στην ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για να αποφευχθούν μελλοντικά αντίστοιχα περιστατικά. Μεταξύ άλλων έχει αποφασισθεί η επαναφορά του ελέγχου των νόμιμων παρακολουθήσεων και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών. Σχετική πρόβλεψη υπήρχε και κατά το παρελθόν, καταργήθηκε όμως το 2018.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές, ο πρωθυπουργός τις καθόρισε σε 4 πεδία:

  1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.