ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό – Η τοποθέτηση Μητσοτάκη και τα αιχμηρά σχόλια ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό – Η τοποθέτηση Μητσοτάκη και τα αιχμηρά σχόλια ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό σκηνικό στον απόηχο των αποκαλύψεων για παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του το μεσημέρι της Τρίτης προχώρησε σε παρέμβαση για το επίμαχο θέμα, ενώ άμεση και αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι «ο κ. Μηστοτάκης δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία, να παραιτηθεί».

Στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ελλιπή χειρισμό από την ΕΥΠ ξεκαθαρίζοντας ότι «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμο αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Εξηγώντας γιατί υπήρξε η καρατόμηση του διοικητή της ΕΥΠ είπε ότι «παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας. Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής».

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους λόγους που βρέθηκε στο στόχαστρο της

Με δήλωση - απάντηση στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «επιδίωξε απροκάλυπτα να καθοδηγήσει τις εξελίξεις». «Αφού στη Δημοκρατία δεν επιτρέπονται σκιές, ποια σκιά φωτίσατε, κύριε Μητσοτάκη;» ρωτά για να συμπληρώσει ότι «ο πρωθυπουργός απέφυγε μεθοδικά να δώσει εξηγήσεις για τον παρακρατικό βραχίονα, που είχε στηθεί».

Eρχονται αλλαγές στην ΕΥΠ

Εν τω μεταξύ θέμα ημερών, αν όχι ωρών, είναι η κατάθεση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το μήνυμά του, προαναγγέλλοντας αλλαγές στην ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση είναι η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων για να αποφευχθούν μελλοντικά αντίστοιχα περιστατικά. Μεταξύ άλλων έχει αποφασισθεί η επαναφορά του ελέγχου των νόμιμων παρακολουθήσεων και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών. Σχετική πρόβλεψη υπήρχε και κατά το παρελθόν, καταργήθηκε όμως το 2018.

Σε ότι αφορά τις αλλαγές, ο πρωθυπουργός τις καθόρισε σε 4 πεδία:

  1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Σχετικές ειδήσεις