ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το γεωτρύπανο στον «πάγο», η ρητορική στα ύψη: Γκρίνιες για τον διπλωματικό μαραθώνιο της Ελλάδας

Το γεωτρύπανο στον «πάγο», η ρητορική στα ύψη: Γκρίνιες για τον διπλωματικό μαραθώνιο της Ελλάδας
INTIME NEWS

Απτά αποτελέσματα έχει πλέον ο διπλωματικός μαραθώνιος που ξεκίνησε η ελληνική κυβέρνηση ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιούλιο του 2019, η οποία οδήγησε μεταξύ άλλων στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο.

Στο επίκεντρο της ελληνικής διπλωματίας βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά και οι κινήσεις της Άγκυρας, με την διεθνή κοινότητα πλέον να ενημερώνεται σε real time για τα όσα γίνονται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας.

Η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ για «εκστρατεία της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας» ενώπιον των πρέσβεων της χώρας, είναι μια δημόσια παραδοχή της επιτυχίας της ελληνικής στρατηγικής. Το «χαστούκι» της Γερμανίδας ΥΠΕΞ και μάλιστα εντός έδρας έπεσε βαρύ στην τουρκική διπλωματία.

Και λίγο αργότερα ο Τσαβούσογλου φρόντισε να ικανοποιήσει εκ νέου το εθνικό του ακροατήριο αναφερόμενος σε «στρατιωτικοποιημένα ελληνικά νησιά» λέγοντας «εξοπλίζοντας τα νησιά, η Ελλάδα παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο. Φέραμε το θέμα στην ατζέντα του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας, δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λωζάνης».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πήγε και ένα βήμα παραπέρα κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων, την ώρα μάλιστα που -όπως υποστήριξε- η Τουρκία είναι διατεθειμένη να λύσει όλα τα προβλήματα. Παραβλέπει βέβαια μεταξύ άλλων τις δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις αλλά και τις υπερπτήσεις που πραγματοποιεί η τουρκική αεροπορία.

Επί της ουσίας ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρεται με τη δήλωσή του στην 5η συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Ο 4ος κύκλος πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα στα τέλη Μαΐου για να ακολουθήσει μια περίοδος έντασης. Ενταση είχε καταγραφεί και νωρίτερα, τον Απρίλιο, με το μπαράζ υπερπτήσεων από την γειτονική χώρα που οδήγησε σε διάβημα και ρήξη.

Ο χάρτης Μπαχτσελί είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώνει το γάντι και δημόσια να ρωτά αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνεί με τον κυβερνητικό του εταίρο.

«Κοιτάξτε καλά αυτό τον χάρτη. Η Κρήτη, η Ρόδος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, όλες τους έχουν “καταβροχθιστεί” από την Τουρκία. Πρόκειται για όνειρα εξτρεμιστών ή για την επίσημη θέση της Τουρκίας; Είναι μια ακόμη πρόκληση ή ο πραγματικός στόχος;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός σε tweet γραμμένο στα αγγλικά.

Παρέμβαση για το θέμα είναι κάνει και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Τα νησιά της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν, εκτός από Αιγιαλίτιδα Ζώνη, και Υφαλοκρηπίδα καθώς και ΑΟΖ κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας πως «η Τουρκία παραβιάζει, συστηματικώς και προκλητικώς, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Για αυτό, «πρέπει να υποστεί τις κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο προβλεπόμενες κυρώσεις», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει και τον εκνευρισμό των Βρυξελλών. Η εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στη στάση της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «οι ισορροπίες είναι λεπτές, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι ήδη προβληματικές. Στις Βρυξέλλες η δυσαρέσκεια κατά του Ερντογάν φαίνεται εδώ και εβδομάδες να αυξάνεται.».

Η Τουρκία έχει ενοχληθεί και από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ειδικά από την στιγμή που οι ΗΠΑ έβαλαν τέλος στα σχέδια της Αγκυρας για F-35 ή έστω αναβάθμιση των F-16. Eνα παραθυράκι που άνοιξε ο ίδιος ο Μπάιντεν είναι αυτό που υποχρέωσε τον Ερντογάν να βάλει στον πάγο το νέο του γεωτρύπανο και να περιοριστεί στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Τουλάχιστον μέχρι η αποστολή της χώρας να ολοκληρώσει την περιοδεία της στην Ουάσιγκτον.