ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίηση Στυλιανίδη για την κακοκαιρία: Απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση

Προειδοποίηση Στυλιανίδη για την κακοκαιρία: Απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση

«Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τα φαινόμενα, παραμένουμε σε εγρήγορση για να αποφύγουμε δυσάρεστα συμβάντα» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης σε μήνυμά του με αφορμή την κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με την συμμετοχή του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, της ηγεσίας της Πυροσβεστικής και εκπροσώπου της ΕΛΑΣ.

 

Ο υπουργός σημείωσε πως η κακοκαιρία θα ενταθεί τις επόμενες ώρες σε όλη τη χώρα και δεν αποκλείονται πλημμυρικά φαινόμενα. «Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί» τόνισε συμπληρώνοντας: «Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων συνεπειών εξαιτίας της κακοκαιρίας και να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ιδίως για την αποτροπή εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση.

Απευθύνουμε, επίσης, ισχυρή σύσταση σε όλους τους πολίτες στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται έντονα φαινόμενα, να μην μετακινούνται αν δεν έχουν σοβαρό λόγο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται τόσο για οδηγούς όσο και για πεζούς. Ποτέ δεν διασχίζουμε ορμητικά νερά και χειμάρρους (τις λεγόμενες ιρλανδικές διαβάσεις) πεζή ή με όχημα. Ποτέ, για κανέναν λόγο!».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο υπουργός στους κατασκηνωτές και τους τουρίστες: «απευθύνουμε έκκληση σε ξενοδόχους και σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό να προειδοποιήσουν τους τουρίστες που φιλοξενούν, ώστε να είναι ενήμεροι για την κακοκαιρία».

Σε δραματικούς τόνους επανέλαβε ότι «τα φαινόμενα, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα πολύ έντονα και θα πλήξουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους, σε διαρκή συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Είναι ευνόητο ότι όπου και εφόσον χρειαστεί, θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους φορείς. Ενώ, αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων».

«Φαίνεται να είναι μια σχετικά σύντομη, αλλά έντονη κακοκαιρία. Ενδεχομένως να λάβει, όμως, επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις περιοχές εκδήλωσης της κακοκαιρίας. Παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση» κατέληξε.