ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση για debate που άναψε φωτιές - Ο Τσίπρας επιζητά κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη

Η πρόταση για debate που άναψε φωτιές - Ο Τσίπρας επιζητά κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τον Μητσοτάκη
Ο Αλέξης Τσίπρας
Intime

Αποφασισμένος να συγκρουστεί μετωπικά, αλλά και προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος «πέταξε το γάντι» στον πρωθυπουργό για μια τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο τους.

Αν και μια τέτοια αναμέτρηση μοιάζει από δύσκολη ως απίθανη, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να συνεχίσει την πίεση προς τον μεγάλο του αντίπαλο, έτσι ώστε να λάβει απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα.

«Σηκώνω κι εγώ το γάντι και τον καλώ, όποτε θέλει, να μονομαχήσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού. Χωρίς στημένες ομιλίες και σε ένα πλαίσιο ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του κόσμου».

Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια της ΔΕΘ, επιχειρώντας να προκαλέσει τον πρωθυπουργό σε ένα debate για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ήταν αρνητική, καθώς παρέπεμψε την τηλεμαχία των δύο αρχηγών για το μέλλον και για την ακρίβεια, για την προεκλογική περίοδο – αν και στις εκλογές του 2019 δεν πραγματοποιήθηκε debate.

Παρά την κυβερνητική άρνηση, η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να συνεχίσει να αναζητάει τις αφορμές για αρκετές κατά μέτωπο αντιπαραθέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – το πιθανότερο, κοινοβουλευτικές.

Είναι σαφές ότι στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ακράδαντα πως ο αρχηγός τους επικρατεί σε αυτές τις αναμετρήσεις του πρωθυπουργού. Όμως, πλέον, έχουν ακόμα ένα λόγο να τις επιδιώκουν. Θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολλαπλώς εκτεθειμένος και παρότι το αποφεύγει συνεχώς, στο τέλος θα πρέπει να δώσει μια σειρά από απαντήσεις.

Αρχικά, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την ΕΥΠ, συνολικά, και για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ειδικά - στο γιατί δεν άρει το απόρρητο της εν λόγω υπόθεσης, όπως μπορεί βάσει νόμου να κάνει. Επίσης, πρέπει να απαντήσει στο αν παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά και ποιος έδωσε την εντολή για την παρακολούθηση τους.

Στη συνέχεια, σημειώνουν από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να πει που κατευθύνθηκαν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ που οι υπουργοί του δηλώνουν ότι δόθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και τις ενεργειακής κρίσης. Επίσης, συνεχίζουν τα ίδια πρόσωπα, οφείλει εξηγήσεις για τα 7.5 δισεκατομμύρια που μοίρασε την ίδια περίοδο σε απευθείας αναθέσεις.

Αν ισχύουν τα παραπάνω ποσά, υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζει «ανεφάρμοστο» το πρόγραμμα των μόλις 9 δις -το οποίο περιλαμβάνει και έσοδα 4 δις, άρα δημοσιονομική επιβάρυνση 5 δις- που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη;

Τέλος, περιμένουν από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στους πολίτες το σχέδιο του για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κρίσης και ποια μέτρα θα λάβει για την προστασία των πιο αδύναμων στρωμάτων, αλλά και για να μην φτωχοποιηθούν τα μεσαία.

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει παρουσιάσει ένα πλήρες, ρεαλιστικό, ολιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα, το οποίο θα βάλλει τέλος στην αισχροκέρδεια και στον ανεξέλεγκτο πλουτισμό πέντε συγκεκριμένων εταιριών.