ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι κρίσιμες επαφές και η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας στον ΟΗΕ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι κρίσιμες επαφές και η ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας στον ΟΗΕ
Με ξεκάθαρη ατζέντα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Έτοιμος να διεθνοποιήσει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τα καθοριστικά ραντεβού και οι συναντήσεις με ξένους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα Τρίτη για τη Νέα Υόρκη όπου θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου. Θα αναφερθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο για τις δυτικές δημοκρατίες.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας, σε μια συγκυρία που η Δύση έμπρακτα έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό, την παραβίαση της κυριαρχίας και των συνόρων.

Στόχος του πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και συνολικά ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου ενόσω η Ευρώπη δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Βασική γραμμή του Μητσοτάκη είναι ότι οι θέσεις της Ελλάδας «είναι στέρεες, νομικά, ιστορικά και πολιτικά», όπως το θέτουν στενοί συνεργάτες του, και σε κάθε περίπτωση βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στην τρέχουσα συγκυρία, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «που η Δύση έχει καταδικάσει τον αναθεωρητισμό».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. και θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με σειρά ηγετών.

Θα συναντήσει επίσης επενδυτές εκπροσώπους hedge funds, τραπεζών, ασφαλιστικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών, τους οποίους θα ενημερώσει για την πρόοδο και την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Θα παρακαθήσει, επίσης, σε μεγάλο ομογενειακό γεύμα που παραθέτουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στο οποίο θα μετάσχουν σημαντικοί παράγοντες της ομογένειας, καθώς και ομογενείς βουλευτές της Νέας Υόρκης.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ground Zero της Νέας Υόρκης, συγκεκριμένα το μουσείο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα, ενώ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

  • Το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.
  • Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα έχει επαφές με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις (AIPAC, AJC).
  • Την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και θα παρακαθήσει σε γεύμα που οργανώνουν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις.
  • Το βράδυ της Τετάρτης θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στην εβδομάδα υψηλού επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
  • Το πρωί της Πέμπτης θα μεταβεί στο ground zero και στο Μουσείο στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, για να αποτίσει φόρο τιμής.
  • Στη συνέχεια θα τον υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου. To απόγευμα της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο Προεδρικού Συμβουλίου Λιβύης Μοχάμεντ αλ Μένφι. Την Παρασκευή θα συμμετάσχει σε κλειστό πρωινό με μέλη του Council on Foreign Relations. Το μεσημέρι της Παρασκευής θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σχετικές ειδήσεις