ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Süddeutsche: Και στο Eurogroup συζητήθηκε το δημοψήφισμα

Süddeutsche: Και στο Eurogroup συζητήθηκε το δημοψήφισμα

Νέες διαστάσεις στην πρόταση της Μέρκελ περί δημοψηφίσματος δίνουν οι αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ζήτημα της διενέργειας δημοψηφίσματος ετέθη και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη να διερευνήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, η Süddeutsche αφιέρωσε τη δεύτερή της σελίδα στην Ελλάδα, με τον τίτλο «Σύγχυση από τα λόγια της Αθήνας».

Ο αντίκτυπος των παρεμβάσεων

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Κριστιάνε Σλέτσερ υποστηρίζει ότι οι Έλληνες επέστρεψαν στα μετριοπαθή κόμματα. Όμως, αναφέρει, οι εξωτερικές παρεμβάσεις εκ των πραγμάτων τους στρέφουν προς τα ριζοσπαστικά κόμματα.

«Όπως και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου η εκ του μακρόθεν παρέμβαση Σόιμπλε στους Έλληνες να ψηφίσουν πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του μνημονίου ενίσχυσε ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι μπορεί να γίνει και τώρα. Ο Τσίπρας ίσως χαίρεται όταν ευρωπαίοι πολιτικοί προτείνουν μαζί με τις εκλογές να γίνει και δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας ή όχι στο ευρώ» σημειώνει η συντάκτης.

Η καγκελάριος βολιδοσκόπησε τον κ. Παπούλια

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, η γερμανίδα καγκελάριος δεν πρότεινε συγκεκριμένα δημοψήφισμα, αλλά βολιδοσκόπησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα. Ωστόσο, η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον κ. Παπούλια να μη διαρρεύσει το ζήτημα. Μάλιστα, του επεσήμανε ότι του μιλά όχι μόνο ως καγκελάριος της Γερμανίας αλλά εξ ονόματος ολόκληρης της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Κάντε δημοψήφισμα για το ευρώ

Απρέπεια Μέρκελ έναντι της Ελλάδας