ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Tα είπε στους ευρωπαίους για να ακούσουν στo ΠΑΣΟΚ

Τσίπρας: Tα είπε στους ευρωπαίους για να ακούσουν στo ΠΑΣΟΚ
INTIME NEWS

Είναι δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στο συντηρητικό δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Μήνυμα προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ότι η προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί μονόδρομο για τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβαση του στο 6ο Φόρουμ των Προοδευτικών Δυνάμεων, το οποίο άνοιξε χθες τις χθες τις εργασίες του, στην Αθήνα.

Η προσπάθεια εξεύρεσης κοινού βηματισμού ανάμεσα στους Πράσινους, την Αριστερά και την αριστερή Σοσιαλδημοκρατία, δηλαδή των τριών πολιτικών «οικογενειών» που αποτελούν το αντίπαλο δέος της ευρωπαϊκής Δεξιάς, δεν είναι καινούργια υπόθεση. Οι συνεργασίες σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης, χρονολογούνται από τη δεκαετία του ΄70.

Τα τελευταία χρόνια, με την «καθίζηση» που έζησε ο χώρος της Σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, άνοιξε ξανά έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους όμορους πολιτικούς χώρους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. «Γέννησε», μάλιστα, και κυβερνητικές συνεργασίες, όπως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά.

Σε αυτό τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που φέτος διοργανώνει στην Αθήνα το 6ο Φόρουμ των Προοδευτικών Δυνάμεων, το οποίο φέτος έχει τίτλο: «Για την ειρήνη, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί έναν εκ των βασικών παραγόντων συνολικά των προοδευτικών κομμάτων στην Ευρώπη. Αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς (το μόνο που έχει κυβερνήσει, μαζί με το ΑΚΕΛ στην Κύπρο), ο αρχηγός του συμμετέχει ως παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ως πρώην πρωθυπουργός γνωρίζεται και επικοινωνεί με όλους τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας.

Μήνυμα σε Ανδρουλάκη

Είναι δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για την ανάγκη να υπάρξει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στο συντηρητικό δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική».

«Η Ευρώπη σήμερα έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ μια συλλογική, προοδευτική απάντηση απέναντι στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και το σκοτάδι της ακροδεξιάς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσέθεσε, επίσης, ότι προσπάθεια του κόμματος του αποτελεί «η συμπόρευσης των τριών ιστορικών ρευμάτων που συγκροτούν τον κοινό μας ευρωπαϊκο προοδευτικό χώρο – η Αριστερά, οι Σοσιαλιστές και η Οικολογία, είναι ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση».

Αν τα παραπάνω λόγια τα μεταφράσει κάποιος στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, αντιλαμβάνεται ότι η «εναλλακτική πρόταση» εν Ελλάδι μπορεί να την υλοποιήσει μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα έχει ως βασικό κορμό της τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του μπορεί να πραγματοποιήθηκε ενώπιον διεθνούς ακροατηρίου, όμως ο βασικός της αποδέκτης των όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο που πραγματοποιείται η εκδήλωση, στη Χαριλάου Τρικούπη.

Διότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ, προοδευτική κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει την Κυριακή των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Ανάμεσα σε άλλους, στο Προοδευτικό Φόρουμ λαμβάνουν μέρος προσωπικότητες όπως ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, η Martina Anderson, εκπρόσωπος του ιρλανδικού Sinn Féin στην Ευρώπη, ο Heinz Bierbaum, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Udo Bullmann, ευρωβουλευτής του SPD και πρ. πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, η Yolanda Díaz, υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, η Mary Lou McDonald, πρόεδρος του Sinn Féin και η Anna Pic, εθνική γραμματέας υπεύθυνη για τον Ευρωπαϊκό Τομέα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.