ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: 740.000 ευρώ για μαστογραφίες πληρώνουν οι ασθενείς

Δημήτρης Κουτσούμπας
O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
INTIME NEWS

Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς από το 2016 και μετά πληρώνουν 740.000 ευρώ το χρόνο για μαστογραφίες στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, τονίζει  ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού

«Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού, χρειάζεται να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση για υπηρεσίες πρόληψης, για ανάπτυξη και στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των δημόσιων ιατρείων μαστού, τον σύγχρονο εξοπλισμό τους, την απολύτως δωρεάν πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία και χορήγηση φαρμάκων των ασθενών» αναφέρει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και προσθέτει:

«Η πρόληψη δεν είναι προσωπική μόνο υπόθεση της κάθε γυναίκας, αλλά πρωταρχική ευθύνη του κράτους. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση δεν αρκούν, σκοντάφτουν πάνω στην τραγική ανεπάρκεια δημόσιων και δωρεάν μονάδων Υγείας, αλλά και στην οικονομική αδυναμία των λαϊκών οικογενειών που εμποδίζουν τις γυναίκες να τις κάνουν. Οι δημόσιες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υποχρηματοδοτούνται, κλείνουν ή υπολειτουργούν, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας επεκτείνεται με ευθύνη διαχρονικά όλων των αστικών κυβερνήσεων. Ενδεικτικά, από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, οι ασθενείς κάθε χρόνο από το 2016 και έπειτα πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για μαστογραφίες κατά μέσο όρο 740.000 ευρώ ενώ από τις συνολικές μαστογραφίες ετησίως το 26% έγιναν στον δημόσιο και το 74% στον ιδιωτικό τομέα».

Αναφερόμενος, τέλος, στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και το ΕΣΥ που βρίσκεται στη διαβούλευση, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «θα γιγαντώσει τα προβλήματα και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες στα αρπακτικά της ιδιωτικής υγείας. Γι' αυτό απαιτείται η απόσυρσή του».

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε τη στήριξη στα νοικοκυριά

Έγκαιρη διάγνωση για 2.411 γυναίκες με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Καρκίνος του μαστού: Οι τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις