ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γρ. Tσάλτας: Ποιος είναι ο νέος υπουργός περιβάλλοντος

Γρ. Tσάλτας: Ποιος είναι ο νέος υπουργός περιβάλλοντος

Ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος που προέκυψε από το σχηματισμό της υπερεσιακής κυβέρνησης είναι μία εξαιρετικά πολυδιάστατη προσωπικότητα, τόσο που συχνά δίνεται η εντύπωση ότι η ακαδημαϊκή του καριέρα έπεται.

Ο Γρηγόρης Τσάλτας γεννήθηκε στα Εξάρχεια και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έλκει την καταγωγή του από τη Μεσσηνιακή Μάνη και το παράσημο ανδρείας του αστυνομικού πατέρα του είναι ακόμη κρεμασμένο στον τοίχο του γραφείο του. Όταν ήταν μικρός έλεγε πως ήθελε να γίνει δάσκαλος.

Μεγαλώνοντας το «δάσκαλος» έγινε Καθηγητής, Πρόεδρος τμήματος, Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου. Είχαν προηγηθεί χρόνια σπουδών στις πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα και μεταπτυχιακών αναφορικά με το πολιτικό και νομικό πλαίσιο της διαχείρισης του Περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης στη Νίκαια της Γαλλίας.

Μάλιστα, έγινε ο πρώτος Έλληνας καθηγητής Πανεπιστημίου με Doctorald’ Εtat en Droit στο «Δίκαιο της θάλασσας» από το εν λόγω πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει σε οκτώπανεπιστήμια του εξωτερικού μεταξύ των οποίων και στο Sorbonne I του Παρισιού. Ο ίδιος σπάνια μιλά για τη λαμπρή ακαδημαϊκή του καριέρα.

Προτιμά τους ήπιους τόνους. Η μόνη φορά που μπορεί να τον ακούσεις να περηφανεύεται είναι για το Ευρωπαϊκό ΚέντροΠεριβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, στο οποίο είναι ιδρυτής και διευθυντής και έχει γίνειευρύτερα γνωστό για την ευρωπαϊκή έδρα JeanMonnet που κατέχει.

Ο ίδιος συνηθίζει να αναφέρεται σ’ αυτό «ως το τρίτο παιδί μου», θέλοντας να δείξει ότι τα πάντα χρειάζονται συνεχή φροντίδα για να μεγαλώσουν. Η προσωπική φιλία που τον ενώνει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, είναι κάτι για το οποίο δεν θα τον ακούσεις ποτέ να μιλά. Όπως και για τον τίτλο του Ιππότη που του απένειμε η Γαλλική Κυβέρνηση για το σύνολο της ακαδημαϊκής του δραστηριότητας.

Αν και, όπως, ψιθυρίζεται στους διαδρόμους του Υπουργείου ενόψει της συνδιάσκεψης του Ρίο για το περιβάλλον, ένας ιππότης είναι παραπάνω από χρήσιμος.