ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Να μην επιτρέψουμε στην κοσμογονία που συντελείται να σκιαστεί και να ακυρωθεί

Οικονόμου: Να μην επιτρέψουμε στην κοσμογονία που συντελείται να σκιαστεί και να ακυρωθεί
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τις καινοτόμες δράσεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, οι οποίες δεν μπορούν και δεν πρέπει να σκιαστούν όπως υπογράμμισε.

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα, εν μέσω της δυσκολότερης διεθνούς συγκυρίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προχωρά μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας, στάθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν πρέπει «να επιτρέψουμε στην κοσμογονία που συντελείται να σκιαστεί και να ακυρωθεί».

«Στην Ελλάδα, εν μέσω της δυσκολότερης διεθνούς συγκυρίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συντελείται μια κοσμογονία:

  • άρχισαν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό και την άμεση εξόρυξη φυσικού αερίου σε ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής επικράτειας.
  • η Ελλάδα είναι ηγέτιδα δύναμη στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • η ανεργία μειώνεται ραγδαία και οι επενδύσεις αυξάνονται αλματωδώς.
  • οι εξαγωγές μας καλπάζουν.
  • αναπτύσσονται συνέργειες των ελληνικών Πανεπιστημίων με κορυφαία ιδρύματα των Η.Π.Α. και προσελκύονται αλλοδαποί φοιτητές στη χώρα.
  • οι πολιτικές μας στα ενεργειακά και τη διαχείριση των κρίσεων γίνονται παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρότυπα.
  • η εξυπηρέτηση από το Κράτος δεν είναι πλέον συνώνυμο της ουράς, τη ταλαιπωρίας και τη καθυστέρησης.
  • τα σύνορα μας -χερσαία και θαλάσσια - φυλάσσονται και είναι αδιαπέραστα.
  • απέναντι στην ακρίβεια τρέχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κοινωνικής στήριξης στην Ευρώπη με απόλυτο σεβασμό στην κοινωνική συνοχή και στον άνθρωπο.

Και αυτά είναι τα πλέον εμβληματικά από όσα κοσμογονικά συντελούνται», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.

«Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, την πραγματικότητα μιας Ελλάδας που προοδεύει, μιας Ελλάδας που πασχίζει να αφήσει πίσω της χρόνια προβλήματα και παθογένειες, έχουμε και μια σειρά από άλλες αντιλήψεις, αντιλήψεις που εκφράζονται από συγκεκριμένους, γνωστούς σε όλους, πολιτικούς χώρους. Αντιλήψεις που αντιστρατεύονται οτιδήποτε πάει μπροστά την Ελλάδα και βελτιώνει τη ζωή του Έλληνα. Αντιλήψεις που απεχθάνονται την κανονικότητα και την πρόοδο, καθώς υποστηρίζουν ότι η κανονικότητα και η πρόοδος ουδέποτε εξυπηρέτησε το ιδεολογικό τους πλαίσιο. Αντιλήψεις που θέλουν να βυθίσουν την Ελλάδα στην αχρειότητα και τη συκοφαντία», σχολίασε.

Επίσης, τόνισε πως «Η Κυβέρνηση στέκεται ανυποχώρητα απέναντι σε αυτές τις μειοψηφικές αντιλήψεις. Στέκεται ανυποχώρητα γιατί έχει μαζί της την ισχυρή, αποφασιστική και αποφασισμένη πλειοψηφία των Ελλήνων. Την πλειοψηφία που έχει όραμα προόδου, που πιστεύει στην προσπάθεια που γίνεται, βλέπει τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής να ξετυλίγονται γύρω της, που πιστεύει στη δημιουργικότητα, που είναι περήφανη για τον εαυτό της και για την Πατρίδα. Στην πλειοψηφία που πιστεύει στη Δημοκρατία και την ομαλότητα.

Η Κυβέρνηση, εκφράζοντας αυτήν ακριβώς την πλειοψηφία, δεν θα επιτρέψει νέους διχασμούς. Η Ελλάδα δεν αντέχει διχασμούς. Δεν θα επιτρέψει διχασμούς που επιχειρούνται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κ. Τσίπρα και μια ομάδας ιδεοληπτικών τριγύρω του. Η απάντηση στο σχέδιό τους να μας κρατήσουν γαντζωμένους πίσω, να σταματήσουν αυτήν την κοσμογονία, είναι η θεσμικότητα: όλα θα γίνουν όπως ακριβώς προβλέπουν οι θεσμοί. Στο θεσμικό επίπεδο, στη Δικαιοσύνη, εκεί θα αναδειχθεί η αλήθεια, εκεί θα θριαμβεύσει το φως. Με τους νόμους που ήδη έχουμε και με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που σύντομα θα φέρουμε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Θα κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο γιατί αυτό απαιτεί η συνείδησή μας και το αξιακό πλαίσιο που μας έβαλε στην πολιτική και μας έφερε στην διακυβέρνηση. Θα κινηθούμε όμως προς αυτήν την κατεύθυνση και για έναν επιπλέον λόγο. Διότι δεν έχουμε το δικαίωμα, δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε η κοσμογονία που συντελείται να μείνει στη μέση, να σκιαστεί αρχικά και να διακοπεί στη συνέχεια».

Αναλυτικά όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Οικονόμου:

Σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Η Κυβέρνηση έχει εκπονήσει και πραγματοποιεί ένα λεπτομερές και άρτιο σχέδιο, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η έμπρακτη κατοχύρωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και προσφέρονται νέες γεωστρατηγικές και οικονομικές δυνατότητες στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει θέσει ως στόχο της να κατακτήσει σύντομα ενεργειακή αυτάρκεια και αυτοδυναμία, γεγονός που θα μας επιτρέψει να κινηθούμε στο μέλλον με διαφορετικό τρόπο σε κάθε επίπεδο. Η Κυβέρνηση πραγματώνει ένα όραμα δεκαετιών και προσπαθεί να απαντήσει στις τεράστιες διεθνείς κρίσεις και στις προκλήσεις που υπάρχουν με έργα, με πράξεις και όχι με ασυνάρτητες τοποθετήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν σήμερα -αμέσως μετά τη σχετική προαναγγελία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη- σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα, τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Εκδόθηκε ήδη -από την περασμένη Δευτέρα, από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού- η σχετική NAVTEX για το πλοίο SANCO SWIFT. Το πλοίο βρίσκεται νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης, έκανε ήδη τις αναγκαίες δοκιμές και ξεκίνησε σήμερα τις έρευνες.

--Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και των επιτυχημένων γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2022 στο Κεντρικό και στο Νότιο Ιόνιο, και αφορά στην εξερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με την πραγματοποίηση τρισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στο Βόρειο Ιόνιο (Block 2) και δισδιάστατων γεωφυσικών ερευνών στις παραχωρήσεις δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

--Σημειώνεται ότι μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα, αλλά και τα άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει η επιλογή και η ιεράρχηση στόχων και στη συνέχεια η διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η διαγωνιστική διαδικασία για την ουσιαστική διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

--Η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου υπάρχουν στην Ελλάδα και της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.

--Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για τη διερεύνηση των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου που διαθέτει η χώρα μας και την επέκταση του σκοπού της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

--Σημειώνεται ότι οι έρευνες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ελλάδα στις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης στο ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά

Σε πλήρη αντίθεση με τα ασύστολα ψέματα που κατασκευάζει και επίμονα αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα είχε τον Οκτώβριο -σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας (HEPI)- τη δεύτερη φθηνότερη τιμή, ανάμεσα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Συγκεκριμένα: Η μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 25,37 λεπτά ανά KWh, στη Δανία στα 68,44, στην Ολλανδία στα 67,50, στην Ιταλία στα 64,95 και στο Βέλγιο στα 57,53 λεπτά. Η τιμή της λιανικής, σε μια σύγκριση που είναι αγαπημένη του κ. Τσίπρα και του κ. Ανδρουλάκη, στα κυμαινόμενα τιμολόγια της Ισπανίας ήταν κατά 39% ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα και της Πορτογαλίας κατά 6% ακριβότερη.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι οι άμεσες επιδοτήσεις της Κυβέρνησης -και συγκεκριμένα ο μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και της διάθεσής τους στους καταναλωτές- μειώνει δραστικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών.

--Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 17η θέση, σε σύνολο 28 χωρών. Η τιμή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 12,35 λεπτά ανά KWh, χαμηλότερα από τη μέση τιμή της Ε.Ε., η οποία είναι στα 18 λεπτά ανά KWh. Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου τον Οκτώβριο, σε ποσοστό 55%, σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Ιταλία και την Πορτογαλία, που σημείωσαν πολύ μεγάλες αυξήσεις.

Τα στοιχεία που παρουσίαση, τα στοιχεία που υπάρχουν συνιστούν την πραγματικότητα και είναι αμάχητα. Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Οι καταναλωτές ξέρουν την αλήθεια, γιατί βλέπουν τους λογαριασμούς που παίρνουν στο σπίτι τους. Είναι, συνεπώς, προκλητικό να προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών, θεωρώντας τους ανίκανους ακόμα και να διαβάσουν το ποσό που πληρώνουν.

«Καλάθι του νοικοκυριού»

Συμπληρώθηκε χθες, Τετάρτη, μια εβδομάδα από την εφαρμογή της πρωτοβουλίας για το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα πρώτα δείγματα να είναι θετικά, καθώς παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις μείωση των τιμών των προϊόντων και σε άλλες προσθήκη επιπλέον προϊόντων πέραν των προβλεπόμενων στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Συγκεκριμένα: Από τα 644 προϊόντα των καλαθιών 101 έχουν μείωση τιμής, 544 έχουν τις ίδιες τιμές και σε 2 μόλις προϊόντα ανέβηκαν οι τιμές τους.

Παρατηρήθηκαν, ωστόσο, σε λίγες περιπτώσεις, αρρυθμίες που αφορούσαν είτε την ανεπαρκή σήμανση, είτε τη γρήγορη εξάντληση των προϊόντων που υπάρχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού». Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων διαπίστωσε άμεσα τις αρρυθμίες αυτές και προχωρά -με τροπολογία- σε δύο βελτιωτικές ρυθμίσεις που αφορούν αφενός μεν στην ευκρινέστερη σήμανση μέσα στους χώρους πώλησης των προϊόντων αυτών και αφετέρου στην εξασφάλιση επάρκειας των προϊόντων που μπαίνουν στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Ειδικότερα, τα super market θα είναι υποχρεωμένα να τοποθετούν ευκρινές ειδικό σήμα στο χώρο πώλησης (ράφι) των προϊόντων που συμμετέχουν στο «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς και ευκρινή κατάλογο των προϊόντων που συνθέτουν το «καλάθι του νοικοκυριού» σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος, που θα συμπεριλαμβάνει τις τιμές, στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα.

Επίσης, τα super market θα είναι υποχρεωμένα να διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» βρίσκονται στο κατάστημά τους σε επάρκεια και θα διατίθενται συνεχώς.

Η Κυβέρνησή μας αναγιγνώσκει πολύ σοβαρά και πολύ υπεύθυνα τα κοινωνικά προβλήματα, αισθάνεται και παρακολουθεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών. Αποδεικνύουμε με πράξεις σε όλα τα επίπεδα, σε κάθε πτυχή δυσκολίας του οικονομικού βίου των ανθρώπων ότι είμαστε δίπλα στην κοινωνία και δεν θα σταματήσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που δημιουργείται, κάθε εργαλείο που υπάρχει στη μάχη ενάντια στην ακρίβεια.

Η Ελλάδα αλλάζει

Σε πείσμα της ζοφερής ατμόσφαιρας που ορισμένοι επιδιώκουν, αλλά και της στρεβλής εικόνας για την Ελλάδα που διάφοροι καλλιεργούν στο εξωτερικό, η Γενική Διεύθυνση Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας έκανε την τιμή να θέσει την Ελλάδα επικεφαλής σε μια μικτή πιλοτική task force ευρωπαϊκών χωρών -συμμετέχουν επίσης το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία- με σκοπό την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και τεκμηρίωσης στην εφαρμοσμένη πολιτική.

Η επιλογή αυτή δεν έγινε τυχαία. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί από το 2019 και μετά η Ελληνική Κυβέρνηση έχει επενδύσει σε ένα νέο μοντέλο επιτελικής διακυβέρνησης, στηριγμένης τόσο στη συγκέντρωση και την αξιοποίηση δεδομένων, όσο και στην επίμονη προσήλωσή μας στα πολιτικά ιδανικά και τις αξίες μας, που έχουν αποδειχθεί διαχρονικά αποτελεσματικά και φέρνουν λύσεις για τον κόσμο. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά:

-Η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Ε.Ε., εν μέσω μάλιστα δύο μεγάλων κρίσεων, υγειονομικής και ενεργειακής, ενώ έχει αυξηθεί, ήδη, κατά 5 μονάδες το Α.Ε.Π. σε σχέση με το σημείο που ήταν το 2019.

-Στην αγορά εργασίας έχουν προστεθεί περίπου 250.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 και η ανεργία έχει μειωθεί κατά 5,5 μονάδες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση ανεργίας στην Ε.Ε..

-Οι ελληνικές εξαγωγές υπερβαίνουν πλέον το 40% του Α.Ε.Π. της χώρας μας και κινούνται υψηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, πολύ κοντά στις πορτογαλικές επιδόσεις, οι οποίες θεωρούνταν για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εξαγωγικό υπόδειγμα.

-Οι ξένες άμεσες επενδύσεις σημειώνουν ιστορικό ρεκόρ 20ετίας και ταυτόχρονα τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ανοίγοντας το δρόμο στη χρηματοδότηση της οικονομικής και επενδυτικής της χώρας μας από τις τράπεζες.

-Η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Κράτους έχει κάνει άλματα με 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές το 2022 μεταξύ πολιτών-επιχειρήσεων, αλλά και του ελληνικού Δημοσίου, που εξοικονομούν περίπου 100 ώρες ελεύθερου παραγωγικού χρόνου για τον καθένα μας ετησίως.

-Το μερίδιο παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια στο 46-48% στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη 10άδα παγκοσμίως ως προς τη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στο εθνικό ενεργειακό μίγμα.

-Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε τον 2ο γηραιότερο πληθυσμό της Ε.Ε. και ένα δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετώπισε σημαντικές περικοπές σε ανθρώπινο δυναμικό και χρηματοδότηση στα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, κατάφερε να κινηθεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους δυο πιο κρίσιμους δείκτες της πανδημίας, τον δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και τον δείκτη του εμβολιασμού του πληθυσμού. Η δυναμική διαχείριση της πανδημίας με τη βοήθεια της επιστήμης, με το άρτιο εμβολιαστικό πρόγραμμα συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία. Ούτε είναι αποτέλεσμα κάποιου «ελατηρίου» που εκτινάχθηκε λόγω της μακροχρόνιας κρίσης που αντιμετώπιζε η χώρα από το 2010 και της περιόδου των μνημονίων. Είναι προϊόν συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς μιας χώρας που έμαθε από τα λάθη της, που εφαρμόζει πλέον το δικό της εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, μιας χώρας που εμπιστεύεται και χρησιμοποιεί τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, που αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη εισηγείται λύσεις που υιοθετούνται από τους εταίρους μας, που υιοθετούνται και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες -όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον Covid, αλλά και ο εθνικός μηχανισμός για την διακράτηση και αναδιανομή προς τους καταναλωτές των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Η εμπιστοσύνη στην επιστήμη, η χρήση των δεδομένων για το σχεδιασμό και την τεκμηρίωση των δημόσιων πολιτικών και η συνεχής αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους δεν απομειώνουν σε καμία περίπτωση φυσικά το ρόλο της πολιτικής ή των πολιτικών. Οι διαχρονικές πολιτικές μας αρχές και αξίες μας οριοθετούν το πλαίσιο, εντός του οποίου γίνεται η αξιοποίηση των δεδομένων και η εκδίπλωση των εφαρμοσμένων πολιτικών μας.

Με τον τρόπο αυτό ενδυναμώνουμε την πολιτική διαδικασία και γεφυρώνουμε το χάσμα εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Κυβερνήσεων, ένα χάσμα που είχε δημιουργηθεί και ενταθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Κυρίως, όμως, ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών, παράγουμε λύσεις για τα προβλήματα των ανθρώπων, παράγουμε λύσεις προς όφελος της Πατρίδας και των πολιτών, ενώ παράλληλα προάγουμε τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ανομίας.