ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Στο «φουλ οι μηχανές» για εκλογές και ψηφοδέλτια

ΣΥΡΙΖΑ Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του καταρτίζουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών.
InTime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την επιτάχυνση του εκλογικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Βραζιλία, καθώς η Κουμουνδούρου έχει μπει ήδη στην τελική ευθεία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της.

Η ώρα που θα στηθούν οι κάλπες πλησιάζει. Είτε αυτό συμβεί τον Απρίλιο, όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου, είτε αργότερα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν να είναι έτοιμοι άμεσα. «Σαν να προκηρύχθηκαν…χθες οι εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ολοκληρώσει άμεσα τα διαδικαστικά, για να μπορέσει να προχωρήσει τον σχεδιασμό του για αυτή την μακρά προεκλογική περίοδο, ρίχνοντας στο «πεδίο της μάχης» όλα του τα χαρτιά. Δηλαδή τα πρόσωπα που θα βρίσκονται στην εκλογική του λίστα.

Από το περιβάλλον του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ισχυρίζονται ότι η αργοπορία που υπάρχει στην ανακοίνωση υποψήφιων βουλευτών, σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το ότι περίμεναν την επίσημη ανακατανομή των εδρών από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών.

Παράλληλα, όμως, μετά και την ανακοίνωση του ονόματος της Πόπης Τσαπανίδου ως νέας εκπροσώπου Τύπου, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις. Αυτή τη φορά στα ψηφοδέλτια. Μάλιστα, έχουν καταφέρει να κρατήσουν τα ονόματα με τα οποία γίνονται οι σχετικές συζητήσεις μυστικά – γεγονός όχι σύνηθες για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ονόματα που ακούγονται

Η Πόπη Τσαπανίδου, ως εκπρόσωπος Τύπου, θα βρίσκεται -λογικά- στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σε θέση εκλόγιμη. Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει ότι στα ψηφοδέλτια του κόμματος του θα υπάρξει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών υποψηφίων, η συγκεκριμένη επιλογή του «λύνει» σε μεγάλο βαθμό τα χέρια.

Γιατί με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για να τοποθετηθεί στο Επικρατείας ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Άμυνας, Βαγγέλης Αποστολάκης, αλλά και μια ακόμα προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους. Παράλληλα, συζητείται το όνομα της αντιστράτηγου εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, αλλά και του ακαδημαϊκού Όθωνα Ηλιόπουλου.

Ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών, ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος, στην Ανατολική Αττική, στη Θεσσαλονίκη ακούστηκε ότι έγινε κρούση προς την τραγουδίστρια Τάνια Τσανακλίδου, ενώ έχει συζητηθεί και το όνομα ενός τραγουδιστή αγαπητού στη νεολαία, πάλι για εκλογική περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί, αρχικά, να στρατευτούν μαζί του ορισμένοι τεχνοκράτες – όσο και αν δεν του αρέσει καθόλου αυτή η λέξη. Μια «δεξαμενή» από την οποία μπορεί να αντλήσει ανθρώπου με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί, είναι από το συμβουλευτικό think tank που έχει δημιουργήσει.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται ο καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, ειδικός σε ζητήματα ενέργειας, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας συμβουλεύεται συχνά, πυκνά την εποχή της μεγάλης κρίσης και θα διεκδικήσει τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς.

Ένα ακόμα στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πετύχει τη λεγόμενη «αμφίπλευρη διεύρυνση», να συσπειρώσει, δηλαδή, πρόσωπα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Και συγκεκριμένα από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, μέχρι και το ΠΑΣΟΚ.

Ο ιστορικός Κωστής Καρπόζηλος, που είναι διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Το όνομα του προερχόμενου από τη ΛΑΕ, Γιώργου Γαβρίλη, παίζει γερά για τον Πειραιά.

Ως προς τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ; Δεδομένη μοιάζει η υποψηφιότητα του Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια, καθώς και άλλων προσώπων από την περιφέρεια και από το συνδικαλιστικό κίνημα.