ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Τσίπρας: Δεν έχουμε πρόγραμμα εξόδου από το ευρώ

Α. Τσίπρας: Δεν έχουμε πρόγραμμα εξόδου από το ευρώ

Τι είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στους πρεσβευτές της G20 – Γερμανία και ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν με διπλωμάτες χαμηλά στην ιεραρχία

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική και την οικονομία παρουσίασε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους πρεσβευτές της G20 σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να εκθέσει στους ξένους διπλωμάτες τις θέσεις του κόμματός του και να στήσει «γέφυρες» με το εξωτερικό. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η πρεσβεία της Γερμανίας και των ΗΠΑ δεν εκπροσωπήθηκαν από πρεσβευτές, αλλά από πιο χαμηλόβαθμους διπλωμάτες.

Κατά την ειδική εκδήλωση, ο κ. Τσίπρας θέλησε να πείσει τους εκπροσώπους των ξένων κρατών ότι το κόμμα του διατηρεί ευρωπαϊκό προσανατολισμό, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν είναι πρόγραμμα εξόδου από την ΕΕ και την ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως, αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση.

Αναφερόμενος στις μετέπειτα κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον φυσικά κληθεί να αναλάβει εξουσία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Θέλουμε να επιδιώξουμε μια συμφωνημένη λύση με τους εταίρους μας, αλλά μια τέτοια λύση πρέπει οπωσδήποτε να διακόψει τη συνεχιζόμενη καταστροφή, να σταματήσει την κάθοδο του ελληνικού ΑΕΠ, την αύξηση της ανεργίας, την περαιτέρω συμπίεση των αμοιβών εργασίας και των ζωτικών, για την υγεία του πληθυσμού και την ασφάλεια του κράτους, δαπανών».

Επίσης, υποστήριξε ότι το κόμμα του θα έχει πολυδιάστατη και φιλειρηνική Β, ενώ θα διεκδικήσει μέσα στην Ευρώπη περιφερειακές συνεργασίες στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και επανέλαβε ότι είναι θετικός στο διάλογο. Στα πλαίσια αυτά, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., υπό τον όρο της άρσης του casus belli από τη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, προανήγγειλε πρωτοβουλίες για συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, όσον αφορά στην ΑΟΖ και την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου.