ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαλάφας στο Newsbomb.gr: Ο Μητσοτάκης έχει «αλλεργία» στην κριτική για τα εξοπλιστικά των 14 δις

Μπαλάφας στο Newsbomb.gr: Ο Μητσοτάκης έχει «αλλεργία» στην κριτική για τα εξοπλιστικά των 14 δις

Απάντηση στις κατηγορίες που εκτοξεύονται από την πλευρά της κυβέρνησης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλει για την αμυντική θωράκιση της χώρας, δίνει μέσω του Newsbomb.gr, ο συντονιστής θεμάτων Άμυνας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Μπαλάφας.

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα της Αθήνας, υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεν έχει ψηφίσει μόνο τρία από τα κυβερνητικά προγράμματα-μαμούθ, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι έχει «αλλεργία» στην κριτική που του ασκεί η Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα το βράδυ της Κυριακής της απλής αναλογικής, ενώ στηρίζει απόλυτα τον Νίκο Παππά, χαρακτηρίζοντας την καταδίκη του «εκτός κοινής λογικής».

Αναλυτικά η συνέντευξη

Κύριε Μπαλάφα, τι αίσθηση σας άφησε η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα; Θεωρείτε ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είναι ωφέλιμη για τα ελληνικά συμφέροντα;

Η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία, ήρθε να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι Αμερικανοί διακρίνουν στην τρέχουσα συγκυρία μια μεγάλη ευκαιρία ενίσχυσης των συμμαχιών τους έναντι της Μόσχας. Σε αυτό το πλαίσιο, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ενίσχυση της συμμαχίας με την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το οποίο καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό αυτό το χρόνο από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Εμείς θεωρούμε ότι πράγματι η ελληνοαμερικανική συνεργασία μπορεί να κινηθεί σε πολλά επίπεδα και να είναι αμοιβαία επωφελής έτσι ώστε να ενισχυθεί η θέση της χώρας μας και να αναδειχθεί από τη μια σε δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και από την άλλη σε έναν ισχυρό ενεργειακό και οικονομικό πυλώνα.

Σημαντικό ζήτημα είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Θεωρώ πως υπάρχει μία θεμελιώδης και παράλληλα επισφαλής μετατόπιση στο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Αυτή αφορά πρωτίστως τη συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο με παροχή στρατιωτικού υλικού. Η χώρα μας ιστορικά αποτελούσε δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας, πυλώνα ειρήνης, όχι επιθετικό δρώντα με εμπλοκή σε πολέμους. Αυτή η θέση έχει κλονιστεί σημαντικά, και μάλιστα χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση με τα κόμματα και την Βουλή.

Φαίνεται πως οδεύουμε για μια νέα, μεγάλη αμυντική αγορά, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την προμήθεια 20 μαχητικών F-35. Εκτιμάτε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Κάθε προμήθεια, κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα, κάθε ζήτημα που άπτεται της αμυντικής θωράκισης της χώρας, προϋποθέτει διαβούλευση και συντονισμό πρώτα και κύρια με το γενικά επιτελεία. Η πάγια θέση μας είναι πως ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ακούει τις εισηγήσεις των επιτελείων και θα υπάρχει σοβαρός μακροχρόνιος σχεδιασμός των εξοπλιστικών. Θέλω όμως να τονίσω πως η ελληνική αμυντική βιομηχανία πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των αποφάσεων και να επωφελείται από τις αμυντικές και εξοπλιστικές συνεργασίες που κάνει η χώρα μας και να μην αφήνεται ποτέ στο περιθώριο, όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο του σκανδάλου των υποκλοπών έχει αποκαλυφθεί η παρακολούθηση του κ. Φλώρου. Υπάρχει άραγε εμπιστοσύνη μεταξύ της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας; Γιατί αν δεν υπάρχει, έχουμε μείζον ζήτημα. Ως Αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε ζητήσει πολλές φορές απαντήσεις αλλά ο κ. Μητσοτάκης κωφεύει.

Για να κάνω και μια σύνδεση με την προηγούμενη ερώτηση σας και την επίσκεψη Μπλίνκεν, επιστρέψτε μου να σχολιάσω ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών δεν μπορούν να λειτουργούν ad hoc: δεν γίνεται να προωθείται μόνο η πώληση όπλων στην Ελλάδα ή η έκδοση ανακοινώσεων με αφορμή τις παραβιάσεις και την ίδια ώρα να στέλνονται μηνύματα ανοχής στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός έχει καταγγείλει πολλές φορές τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν στήριξε τις πρόσφατες εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας και τις κινήσεις αμυντικής συνεργασίας. Γιατί κρατήσατε αυτή τη στάση;

Εμείς τηρούμε πάντοτε υπεύθυνη και τεκμηριωμένη στάση. Από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχουν περάσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα σχεδόν 14δις. Δεν έχουμε ψηφίσει μόνο 3 προγράμματα και αυτά για συγκεκριμένους λόγους. Τα 6 επιπλέον Rafale καθώς δεν ακολουθήθηκε η απαιτούμενη διαδικασία, το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας καθώς το θεωρούμε σκανδαλώδες το ποσό και ένα μικρότερο πρόγραμμα που οι εισηγήσεις είχαν προβληματικά σημεία.

Αναδεικνύουμε τα θολά σημεία των συμφωνιών που κάνει η κυβέρνηση, στηρίζουμε εκεί που αξιολογούμε ότι απαιτείται ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας και διατυπώνουμε με σαφήνεια τις ενστάσεις και τις αμφιβολίες μας. Δεν είναι «μαύρο-άσπρο» η κατάσταση, όπως θέλει να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αλλεργία στην κριτική. Ζορίζεται να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματά μας για τις συμφωνίες, επιχειρώντας συλλήβδην να ακυρώσει τους προβληματισμούς μας, οι οποίοι σταθερά εκπορεύονται από τη θέση μας για τη μέγιστη δυνατή αμυντική θωράκιση της χώρας, την παράλληλη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την ενίσχυση διαύλων διπλωματίας και περιφερειακής συνεργασίας.

Οδεύουμε προς τις εκλογές. Πιστεύετε ότι το κόμμα σας μπορεί να είναι πρώτο το βράδυ της Κυριακής της απλής αναλογικής;

Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες και τις αγωνίες της κοινωνίας και του κόσμου που ασφυκτιεί από την ακρίβεια, την υποβάθμιση του ΕΣΥ, την κρίση δημοκρατίας, την έπαρση αυτή της κυβέρνησης και το πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία. Είμαστε η πολιτική δύναμη που έχει όραμα και σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Αυτά όλα θεωρούμε ότι θα εκφραστούν στην κάλπη και για αυτό πιστεύουμε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα.

Αν όντως επιβεβαιωθείτε, εκτιμάτε ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, με βασικό κορμό το κόμμα σας;

Ήμασταν οι πρώτοι που εδώ και καιρό εκφράσαμε την θέση πως θα είναι επ΄ ωφελεία της χώρας μια κυβέρνηση συνεργασίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και με τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Πραγματικά πιστεύουμε ότι η κρίση στην οποία έχουν περιπέσει οι θεσμοί, το δημοκρατικό έλλειμμα που βιώνει η χώρα αλλά και η ανάγκη για ένα συνεκτικό και άμεσο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν μπορεί να μην απασχολεί τους προοδευτικούς ανθρώπους του πολιτικού συστήματος. Είναι χρέος ιστορικό και εθνικό η σύμπραξη, η συμπαράταξη και η συνεργασία με όλους όσους θέτουν τους παραπάνω στόχους και εκφράζουν την αγωνία για τις μαύρες σελίδες που γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του.

Θέλω και ένα σχόλιο για την καταδίκη του Νίκου Παππά, από το Ειδικό Δικαστήριο…

Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να καταδικάζεται πολιτικός που έφερε στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ και τήρησε το Σύνταγμα. Η απόφαση δεν είναι μόνο σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που αποδόμησε όλο το κατηγορητήριο αλλά και με την κοινή λογική. Σε κάθε περίπτωση την τελική ετυμηγορία, θα τη δώσει σύντομα ο ελληνικός λαός.