ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Το debate δεν ανέδειξε νικητή – Στη «γραμμή» τους Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης

Εκλογές 2023: Το debate δεν ανέδειξε νικητή – Στη «γραμμή» τους Μητσοτάκης, Τσίπρας και Ανδρουλάκης
Η αποτίμηση του debate των πολιτικών αρχηγών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Εκλογές 2023: Χωρίς ξεκάθαρο νικητή το πρώτο ντιμπέιτ μετά από οκτώ χρόνια στην Ελλάδα. Σταθεροί στα πολιτικά τους αφηγήματα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, δεν ξέφυγαν από τα όρια και δεν έκαναν την… έκπληξη.

Ό,τι είπαμε, είπαμε και τώρα… εκλογές ήταν, επί της ουσίας, το σύνθημα που έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί στο debate που διεξήχθη το βράδυ της Τετάρτης (10/5), για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Ανδρουλάκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Κυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκαν ερωτήσεις σε έξι θεματικές ενότητες, από έξι διαφορετικούς δημοσιογράφους κάθε φορά.

Οι Γιώργος Παπαδάκης, Ράνια Τζίμα, Μάρα Ζαχαρέα, Αντώνης Σρόιτερ, Σία Κοσιώνη και Παναγιώτης Στάθης έθεσαν τα ερωτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς. Κανένας, ωστόσο, δεν έκανε τη… μεγάλη έκπληξη με τα λεγόμενά του και άπαντες κινήθηκαν πάνω στις γραμμές που έχουν χαράξει προεκλογικά από την αρχή της «εκστρατείας» τους για τις 21 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «πόνταρε» πολλά στον τομέα οικονομία και ανάπτυξη, προτάσσοντας την ανάγκη για συνέχεια στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα. Παράλληλα, εξήγησε πως τα εθνικά ζητήματα και τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευσης ενώ αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων υποστήριξε πως δεν σκέφτηκε ουδέποτε την παραίτηση. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επιπλέον για την ανάγκη να μειωθούν οι ανισότητες σε όλους τους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία, ενώ μιλώντας για το Περιβάλλον και την Ενέργεια στάθηκε ξανά στο θέμα της οικονομίας. Τέλος, μιλώντας προς τη νέα γενιά, έκανε κάλεσμα για συμμετοχή στις Εκλογές.

«10 μέρες έχουμε μέχρι τις εθνικές εκλογές. Οι πολίτες θα πρέπει να πάρουνε μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον τους. Κάνοντας απολογισμό μιας δύσκολης τετραετίας μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια. Ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις που είχα δώσει πριν τέσσερα χρόνια», ανέφερε στην ελεύθερη τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον. Μία Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο μισθό στα 950 και αυτό δεν μπορεί να γίνει αλλιώς παρά μόνο στον δρόμο που μπορούμε να συνεχίσουμε για να μην αναγκάζονται οι νέοι να φεύγουν στο εξωτερικό και να ξέρουν ότι μπορούν να μείνουν στην πατρίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Ξέρω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Έχουμε όμως ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα την κάνουμε καλύτερη, πώς θα επενδύσουμε σε υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη είναι απαραίτητο. Είμαστε ήδη πρωταθλητές μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε περισσότερο βάρος στην κοινωνική πολιτική που έχει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα που θα δώσει «ανάσα» σε όλους τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ενώ σε ερωτήσεις για τα εθνικά θέματα, εξήγησε πως υπάρχουν συμφωνίες που θα τηρηθούν ενώ παράλληλα τόνισε ότι το προσφυγικό απαιτεί πιο σοβαρές λύσεις από τον φράχτη στον Έβρο. Στο θέμα των παρακολουθήσεων, ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μιλώντας για την Παιδεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ελάχιστη βάση ειαγωγής και έκανε πρόταση έκπληξη στον Δημήτρη Κουτσούμπα. Παράλληλα, ανέφερε ξανά την ανάγκη να περάσει η ΔΕΗ στον δημόσιο έλεγχο, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση μιλώντας για τα ιδιωτικά κολέγια.

«Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες ανεξάρτητα αν είναι δεξιοί ή αριστεροί και θέλω να απευθυνθώ λέγοντάς τους ότι έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να φέρει μία μεγάλη αλλαγή αυτές τα τελευταία χρόνια τόπο μας η αδικία έγινε καθεστώς το εισόδημά εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα», ανέφερε στην ελεύθερη τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τα δημόσια νοσοκομεία έμειναν εγκαταλελειμμένα χωρίς γιατρούς, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες έχουν μία θηλιά στο λαιμό, πνίγονται στα χρέη δεν μπορεί να περάσουν έξω από τις τράπεζες. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονταν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν στείλει να μείνω στην ύπαιθρο οι νέες και οι νέοι κλέβουν τα όνειρά του να φλέγονται οι περισσότεροι από αυτούς σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα να πάω στο εξωτερικό να δούνε μία προοπτική με αξιοπρέπεια ένα 700.000», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του εμφανίστηκε σταθερός στην τακτική «Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός». Μιλώντας για την οικονομία, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως λέει «ναι» στη σταθερότητα για να δοθεί προοπτική αλλά όχι στην παρακμή. Σχετικά με την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει πρωταγωνίστρια στην ΕΕ και να διεθνοποιήσει το πρόβλημα με την Τουρκία, ενώ για το θέμα των παρακολουθήσεων ανέφερε πως εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την ανάγκη να σταματήσουν οι κομματικοί διορισμοί, αλλά και για την «πράσινη» μετάβαση στον τομέα της Ενέργειας. «Η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια, αλλά λίγες ευκαιρίες», είπε επίσης ο κ. Ανδρουλάκης τονίζοντας πως αυτό χρίζει άμεσης αλλαγής.

«Τώρα στο επίκεντρο της θεσμικής παρακμής, η χώρα μας χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας, του πολίτη, της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάποιοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας, κυρίως τα συστημικά media. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επόμενη μέρα των εκλογών, όπως υπάρχει μετά από κάθε εκλογές. Το θέμα είναι τι κυβέρνηση θα έχουμε. Μια κυβέρνηση που χαϊδεύει τους ισχυρούς ή μια κυβέρνηση που θα λειτουργήσει προς όφελος του απλού λαού, του πολίτη, του νέου που αγωνιά για την καθημερινότητά του;», είπε στην ελεύθερη τοποθέτησή του ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

«Πυξίδα των αποφάσεων μου είναι τρεις λέξεις. Κατ’ αρχάς η λέξη εμπιστοσύνη. Ο ελληνικός λαός έχει βυθιστεί σε έναν ωκεανό κρίσης εμπιστοσύνης σε σχέση με το πολιτικό σύστημα. Εγώ ό,τι λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο. Γι’ αυτό λίγο λέω λίγα πράγματα και πάρα πολύ συγκεκριμένα γιατί δεν θέλω να νιώσει κανένας πολίτης ότι τον απογοήτευσα, ότι εργαλειοποιώ την ψήφο του. Εμπιστοσύνη. Χρειάζεται αξιοκρατία και διαφάνεια. Αξιοκρατία σημαίνει αυτό που είπα και πριν. Όλες οι θέσεις των οργανισμών και των νοσοκομείων με ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς και όχι με κομματικά παιδιά. Διαφάνεια σημαίνει όλες οι δαπάνες στη Διαύγεια. Όχι στρατούς μετακλητών και βέβαια χιλιάδες απευθείας αναθέσεις, όπως ζούμε σήμερα».

Επιπλέον, ανέφερε: «Η δεύτερη λέξη είναι η λέξη αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια σημαίνει ισχυρό κοινωνικό κράτος, δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία και όχι οι πιο αδύναμοι Έλληνες να φοβούνται να πάνε σε ένα νοσοκομείο, διότι μπορούν να μπουν στις λίστες της ντροπής για ένα χειρουργείο που παίρνει συνεχώς αναβολές, ή ένα νέο παιδί που κάνει το μηχανογραφικό του όχι εκεί που φιλοδοξεί να σπουδάσει, αλλά εκεί που σηκώνει η τσέπη του πατέρα, της μάνας, του παππού και της γιαγιάς. Μια δημόσια παιδεία ισχυρή που είναι μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για όλους τους Έλληνες, για να οικοδομήσουν με αξιοπρέπεια το μέλλον τους».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Και βέβαια η λέξη ανάπτυξη και προοπτική. Για να έχουμε ισχυρή προοπτική πρέπει η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη, ανταγωνιστική, με εξωστρέφεια. Όχι μία χώρα άλλο ένα γιγάντιο ξενοδοχείο, Μία χώρα που θα επενδύσει σε παραγωγικές επενδύσεις για καλές θέσεις εργασίας. Αυτά όλα είναι δεσμεύσεις που κάνουν την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια ισχυρή χώρα στα Βαλκάνια, μια ισχυρή χώρα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το πιστεύω μου. Και μπορούμε -εάν μας δώσουν ισχυρή εντολή οι πολίτες- να κάνουμε την αλλαγή δυνατή, με κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».

Ο πολιτικός αρχηγός που είχε τα περισσότερα… ζητήματα με τη διαχείριση του περιορισμένου χρόνου, ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Οι ατάκες του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, πάντως, δεν έλειψαν ούτε από το ντιμπέιτ όπου μίλησε για «μούφα προοδευτική διακυβέρνηση» αλλά και για «ξύσιμο στη γκλίτσα του τσοπάνη». Σε όλους τους τομείς, ο κ. Κουτσούμπας δεν ξέφυγε από τις σταθερές και πάγιες θέσεις του ΚΚΕ, ενώ στην ελεύθερη τοποθέτησή του, ξεκίνησε λέγοντας «Το σύνθημα τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Αυτό το σύνθημα αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η ελληνική κοινωνία. Αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας».

«Όλοι μας όλα αυτά τα χρόνια αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως αυτόν τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτό τον δρόμο», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ συνέχισε ως εξής: «Και όλοι εδώ οι παριστάμενοι παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση, όπως άλλωστε είχε προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας από την αρχή στη διακομματική Επιτροπή, αλλά παρόλα αυτά οι παριστάμενοι είτε ως πρωθυπουργοί, οι δύο κύριοι, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων όπως ο κ. Βαρουφάκης, έστω για ένα εξάμηνο πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων ο κ. Ανδρουλάκης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βελόπουλος, ως στέλεχος του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση κλπ. Με τον ένα ή άλλο τρόπο λοιπόν έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος θα έλεγα και αυτό θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός και άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν και μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος. Γιατί έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κόμματα, τα κυβερνητικά που θέλουν να συγκυβερνήσουν, ότι θα μπορούσε να γίνει και την 22α Μαΐου. Φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, για τη χώρα, για την κοινωνία, για τον λαό μας, σε επόμενες εκλογές. Παρόλα αυτά όμως αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Άρα ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του, η νεολαία να πάρει τα μέτρα της και τα μέτρα που πρέπει να πάρει -γιατί πριν πεινάσουμε πρέπει να μαγειρεύουμε- είναι να ενισχύσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε αυτές τις εκλογές γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται. Δυνατός λαός με δυνατό το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Στις γραμμές της Ελληνικής Λύσης και πάνω στο αφήγημά του για τις επερχόμενες εκλογές, κινήθηκε και ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό που μας έβαλε και τις δύο φορές και στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή. Να τους ευχαριστήσω επίσης, γιατί μου δώσανε τη δυνατότητα μετά από 4 ολόκληρα χρόνια ως πρόεδρος κόμματος να συναντήσω τέσσερις δημοσιογράφους σήμερα στη ζωή μου, γιατί δεν τους συνάντησα ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μας φιλοξένησαν ποτέ στα κανάλια τους. Μηδέν παρουσίες στον ΣΚΑΙ, μηδέν στο Μέγκα, μηδέν παρουσίες στο Σταρ. Το λέω αυτό γιατί δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε το δικό μας μήνυμα. Εξαιρώ τον ΑΝΤ1 και την ΕΡΤ για να είμαι ακριβοδίκαιος και λίγο Alpha, αν και δεν παρουσιάστηκα ποτέ εγώ ο ίδιος. Και αυτό είναι μια πικρία εντός εισαγωγικών, πολιτική», είπε αρχικά ο κ. Βελόπουλος στην ελεύθερη τοποθέτησή του.

«Γιατί δεν μπορέσαμε ποτέ, κύριε Κουβαρά, να πούμε αυτό που πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Αρκεί στο τιμόνι της χώρας να υπάρξει ένας άνθρωπος που αγαπάει την πατρίδα, αγαπάει το έθνος, αγαπάει όλα αυτά που μας ενώνουν. Να κάνουμε πραγματικά υπερήφανους τους Έλληνες. Να έχεις πρόγραμμα αλλά να μην λες ψέματα ότι έχεις πρόγραμμα. Έχω μπροστά μου το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για να μη λέμε ότι θέλουμε. Έχω το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, 50 σελίδες, σαν να διαβάζετε έκθεση ιδεών, έχω το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητώ συγγνώμη που το έκανα αλλά πραγματικά τόση ώρα περιμένω να μου πουν τι θα κάνουμε για την πατρίδα και όλοι μιλούν για διαχείριση δανεικών», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, επεσήμανε επίσης ότι: «Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα απλό πράγμα. Έχουμε το σχέδιο. Όλοι αυτοί που διορίστηκαν και παίρνουν 7 χιλιάρικα το μήνα και 6 χιλιάρικα, όλοι αυτοί που βολεύτηκαν και ξεβόλεψαν τα ελληνόπουλα. Επιτέλους αξιοκρατία στη χώρα, ίσες ευκαιρίες, ισονομία, όχι ακαταδίωκτο θα καταδιώξουμε τους ακαταδίωκτους. Και πρέπει να πω και κάτι ακόμα. Είναι ευχής έργον και εύχομαι στο Θεό κάποια στιγμή οι Έλληνες να ενώσουν δύο συνθήματα των δύο πλευρών, “Πατρίδα, Ορθοδοξία, οικογένεια” και “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” να ενώσουμε δυνάμεις. Έρχονται δύσκολες μέρες. Δυστυχώς το πολιτικό προσωπικό δεν λέει όλη την αλήθεια. Από το 2020 είχα προειδοποιήσει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είχα προειδοποιήσει, έρχεται ενεργειακή κρίση, έρχεται πείνα και δεν μας άκουσε κανείς. Για εμάς στην ελληνική λύση είναι δέσμευση. Να ξανακάνουμε τους Έλληνες περήφανους. Μπορούμε. Έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων. Όποιος θέλει το διαβάζει. Όποιος θέλει επιλέγει ελληνικά, τίμια και κυρίως με αξιοπρέπεια».

Σταθερός στις θέσεις του ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. Εντύπωσε προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του για τα ελληνοτουρκικά, όπου δεν έδωσε σαφή απάντηση για το τι θα έκανε σε περίπτωση κατάληψης βραχονησίδας από Τούρκους κομάντος. Στην ελεύθερη τοποθέτησή του, ωστόσο, ανέφερε «Διαπιστώσατε ότι όλοι είπαμε στους νέους να πάνε ψηφίσουν, αλλά μόνο στα λόγια. Γιατί το ΜέΡΑ25 καταθέτει ξανά και ξανά, τρεις μήνες τώρα, μία τροπολογία στη Βουλή ώστε να επιτραπεί στους νέους, όταν εργάζονται εποχικοί σε ένα νησί, ξενοδόχοι, στην εστίαση, να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της εργασίας τους».

«Η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη, επειδή φοβάται την γενιά των Τεμπών, τρέμει την ψήφο των νέων και λέει «όχι» σε αυτό, οπότε θα μου επιτρέψετε να σπάσω την συναίνεση ότι όλοι δήθεν θέλουμε τη νέα γενιά να ψηφίσει. Ο κύριος Μητσοτάκης τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι είναι οι νέοι, αυτοί που δουλεύουν στα κάτεργα στη Μύκονο, στη Ρόδο θα ψηφίσουν», συμπλήρωσε.

«Το αφήγημα των τριών κομμάτων, που τσακώνονται για το ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ουσιαστικά βάζοντας μας σε αυτά, έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας ανάλυση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο κύριος Τσίπρας και θα μας πάει μέχρι το 2060. Το συγκεκριμένο αυτό μνημόνιο είναι το πιο βαρύ, το πιο αδίστακτο από όλα τα μνημόνια και ουσιαστικά μας έχει καθηλώσει. Έχουμε ένα ΑΕΠ λιγότερο κατά 20% συγκριτικά με το 2007, ένα χρέος 50 % μεγαλύτερο και η επόμενη συγκυβέρνηση, που θα μαγειρέψουν μεταξύ τους τα τρία μεγάλα κόμματα, έχει στόχο την δημοσιονομική πειθαρχία μιας νέας μορφής λιτότητας» τόνισε ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.

«Από το 2017 και μετά έχουμε μία μόνιμη λεηλασία που βασίζεται σε τρία πράγματα: Το χρηματιστήριο ενέργειας, τον «Ηρακλή», το όνειδος με τα «κόκκινα» δάνεια και το υπερταμείο. Κανένας από τα τρία κόμματα δεν θα καταργήσει τίποτα από αυτά. Στο ΜεΡΑ25 λέμε ότι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα παιδιά μας στη χώρα – αυτά που δεν έχουν φύγει ακόμα – είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν αυτά τα οποία έχουν φύγει» είπε ο κ. Βαρουφάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Τα παρασκήνια του debate

Το Newsbomb.gr, όπως πάντα στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, ήταν από νωρίς το απόγευμα έξω και μέσα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μεταφέροντας όλα όσα συνέβησαν στο πλαίσιο του ντιμπέιτ. Ο φωτογραφικός φακός του Χάρη Γκίκα απαθανάτισε στιγμές τόσο κατά την άφιξη πολιτικών και δημοσιογράφων, όσο και μέσα στο στούντιο όπου διεξήχθη η τηλεμαχία.

Ένα από τα πρώτα στοιχεία που έκαναν εντύπωση, ήταν η γραβάτα του Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά και οι ατάκες του γγ του ΚΚΕ φτάνοντας στην ΕΡΤ. Το δικό του «καρφάκι» πέταξε και ο Αλέξης Τσίπρας, με αναφορές στα… γκολ ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε πιο… σπορ κατά την άφιξη, αλλά πιο κιριλέ μέσα στο στούντιο του debate.

Φυσικά, ειδική μνεία έγινε και στα πρόσωπα πίσω από τις κάμερες. Τους ανθρώπους που «έτρεξαν» τα πάντα για τους πολιτικούς αρχηγούς και διαμοιράστηκαν σε στούντιο και κοντρόλ ρουμ έτσι ώστε να έχουν τον πλήρη έλεγχο. Η κατάσταση, πάντως, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών ήταν αρκετά καλή. Προς το τέλος, ωστόσο, υπήρξαν σπόντες από τον Δημήτρη Κουτσούμπα στον Αλέξη Τσίπρα και... τούμπαλιν.

Κατά την αποχώρηση όλων από την ΕΡΤ, ένα από τα αστεία περιστατικά ήταν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκη «έπεσε» πάνω στις δηλώσεις του Γιώργου Παπαδάκη. «Αυτό λέγεται photobomb», είπε ο πρωθυπουργός στον έμπειρο δημοσιογράφο, πριν πάρει σειρά για να κάνει τις δικές του δηλώσεις.

Σχετικές ειδήσεις