ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Νίκη, κυβέρνηση συνεργασίας και «τελεσίγραφο» σε Ανδρουλάκη

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι το πρώτο κόμμα, μαζί με το τρίτο, θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Σταθερά προσηλωμένος στον στόχο της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων από το βράδυ της απλής αναλογικής παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας, που πάντως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να περιμένει για πάντα τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Εδώ και δύο χρόνια, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο μια συγκεκριμένη πρόταση. Να συνεργαστούν οι δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς και από τη μία να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης του ελληνικού λαού και από την άλλη να υπερασπιστούν στην πράξη την απλή αναλογική, την οποία δηλώνουν ότι πιστεύουν.

Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει πάγια θέση κατά της συμμετοχής του σε κυβερνήσεις διαχείρισης του συστήματος και από τη στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης «μεταμορφώθηκε» σε Παναγιώτη Λαφαζάνη από την Οξφόρδη, καθιστώντας εκ των πραγμάτων το κόμμα του και τον εαυτό του αναξιόπιστους κυβερνητικούς εταίρους, το βάρος πέφτει στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι το πρώτο κόμμα, μαζί με το τρίτο, θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει για τον εαυτό της ρόλο κυβερνητικό. Προγραμματικά, στα κομβικά ζητήματα δύσκολα βρίσκει κανείς αξεπέραστες δυσκολίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, επομένως στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως μπορούν να επιτευχθεί μια συνεργασία στα πρότυπα της Πορτογαλίας -παλιότερα- και της Ισπανίας.

Όμως, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε μια πιθανή συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι επιτίθεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα σε εκείνη, παρά στη Δεξιά. Και αν αυτό μέχρι είναι κατανοητό λόγω των εκλογών, δεν σημαίνει ότι δεν την ενοχλεί.

Και από ό,τι αφήνουν να εννοηθεί οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, η πρότασή τους για συνεργασία έχει ημερομηνία λήξης. Και αυτή είναι η τρίτη ημέρα που θα έχει στα χέρια του τη διερευνητική εντολή ο αρχηγός τους – στην περίπτωση πάντα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Αν τα «κουκιά» βγαίνουν και για οποιονδήποτε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει πίσω, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν αλλιώς στην επόμενη προεκλογική περίοδο. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την πρωτιά και την αυτοδυναμία και θα καταστήσει τη Χαριλάου Τρικούπη μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι προφανές ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτός από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει να αντιμετωπίσει και την επίθεση της Κουμουνδούρου.