ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Στις κάλπες οι Έλληνες του εξωτερικού - Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία

Εκλογές 2023: Στις κάλπες οι Έλληνες του εξωτερικού - Ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία
eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Εκλογές 2023: Ικανοποιητική χαρακτηρίζεται η προσέλευση των Ελλήνων του εξωτερικού στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές - Πώς εξελίσσεται η διαδικασία στα εκλογικά κέντρα

Ανοιχτές είναι από τις πρωί οι κάλπες για τους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού ώστε να ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής του, αντί να μεταβούν στη χώρα μας.

Μια ημέρα νωρίτερα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, οι 22.816 Ελλήνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε μια διαδικασία που εξελίσσεται ομαλά όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα σε κανένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο.

Στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας συμμετέχουν περισσότερα από 900 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στο προσωπικό των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Από αυτά, περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

Πάνω από το 50% των ψηφοφόρων έχει ψηφίσει στην Κύπρο

Αυξημένη ήταν η προσέλευση των Ελλήνων που ζουν στην Κύπρο ώστε να ψηφίσουν, ειδικά έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τα εκλογικά τμήματα είναι 5, στη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσσό και την Πάφο, ενώ εγγεγραμμένοι στις ειδικές εκλογικές λίστες είναι 1.462 πολίτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει ψηφίσει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων.

Πώς εξελίσσεται η διαδικασία στην υπόλοιπη Ευρώπη

Στο Βέλγιο λειτουργούν 4 εκλογικά τμήματα για τους απόδημους. Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία. Στις Βρυξέλλες, τα εκλογικά τμήματα είναι 3 και 1562 είναι οι εγγεγραμμένοι. Ένα εκλογικό τμήμα είναι στην Αμβέρσα με 68 εγγεγραμμένους.

Στην Τουρκία, 85 άτομα είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο που λειτουργεί βρίσκεται στο Σεισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Στην Ιταλία υπάρχουν 3 εκλογικά τμήματα – ένα ανά έδρα – και οι εκλογείς που θα ψηφίσουν είναι 128 στη Ρώμη, 203 στο Μιλάνο και 42 στη Βενετία.

Στη Γαλλία, 1.053 άτομα είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τα εκλογικά κέντρα είναι 5, δύο από αυτά στο Παρίσι, ένα στη Νίκαια, ένα στην Αμβέρσα και ένα στο Στρασβούργο.

Η προσέλευση στις κάλπες είναι αρκετά μεγάλη, γεγονός που δεν ήταν αναμενόμενο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Η εικόνα από τα εκλογικά κέντρα στη Βρετανία

Σχεδόν 5.000 Έλληνες έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ψηφίσουν για τις εθνικές εκλογές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο έχουν εγγραφεί 3.982 Έλληνες, 282 στο Εδιμβούργο, 131 στη Γλασκώβη, 274 στο Μπέρμιγχαμ και 250 στο Ληντς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν συνολικά 8 εκλογικά κέντρα, ένα κέντρο στη Γλασκώβη όπου ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι Γλασκώβης και Μπέλφαστ και από ένα κέντρο, στο Ληντς και στο Μπέρμιγχαμ.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, έχει προσέλθει στις κάλπες περίπου το 27% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Η Αυστραλία «εγκαινίασε» τον θεσμό

Το πρώτο εκλογικό τμήμα που εγκαινίασε τον θεσμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν το Σίδνεϊ.

Η φωτογραφία από το Σίδνεϊ πλέον ιστορική, από τις πρώτες ψήφους εφαρμογής του νέου θεσμού, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Στην Αυστραλία συνεχίζεται κανονικά η εκλογική διαδικασία σε δύο εκλογικά τμήματα. Η εκλογική διαδικασία για τους κατοίκους Νέας Νότιας Ουαλίας, Κουησλάνδης, Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας και Τασμανίας διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σύδνεϋ (Level 2, 219-223 Castlereagh Street, Sydney NSW 2000).

Η εκλογική διαδικασία για τους κατοίκους Βικτώριας, Νότιας Αυστραλίας, Δυτικής Αυστραλίας και Βόρειας Επικράτειας διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη (37-39 Albert Road, Melbourne Victoria, 3004).

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού

Για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος, στο οποίο ψηφίζουν οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός (εφόσον το γνωρίζουν). Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που αυτό το Σαββατοκύριακο λειτουργούν όλο το 24ωρο.

Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους ως συνήθως, κάποιο έγγραφο ταυτοπροσωπίας όπως την ελληνική αστυνομική ταυτότητα (ακόμα και κομμένη) ή το ελληνικό διαβατήριο τους ή δίπλωμα οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Για πρώτη φορά, η αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες ναυτικοί, έστω και αν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού των εκλογικών τμημάτων. Υποχρεούνται, όμως, να έχουν μαζί τους, εκτός από ταυτότητα ή διαβατήριο και το ελληνικό ναυτικό τους φυλλάδιο.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται σταυροί προτίμησης δίπλα από ονόματα υποψηφίων. Πάντως, τυχόν «σταυρωμένα» ψηφοδέλτια θα προσμετρώνται ως έγκυρα.

Οι ψήφοι που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού προσμετρώνται στο γενικό αποτέλεσμα για την κατανομή του συνολικού αριθμού των εδρών που αναλογούν σε κάθε κόμμα, καθώς και στο αποτέλεσμα για την κατανομή των εδρών Επικρατείας κάθε κόμματος.

Σχετικές ειδήσεις