ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Με ποιους θα κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν εκλεγεί;

Εκλογές 2023: Με ποιους θα κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν εκλεγεί;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Κάλεσμα της ΝΔ στους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες της 25ης Ιουνίου – Σε εγρήγορση ο μηχανισμός της Πειραιώς

«H κάλπη είναι άδεια, πάμε να τη γεμίσουμε». Αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αγώνα της ψήφου ενόψει των εκλογών της ενισχυμένης αναλογικής στις 25 Ιουνίου. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές που παραχώρησε στον ALPHA ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να δώσουν «ισχυρή εντολή» και αποκάλυψε πως δεν περίμενε 20% διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ήξερα ότι πηγαίναμε καλά γιατί αισθανόμουν την ανταπόκριση των πολιτών στο λόγο μας. Ήμουν σίγουρος ότι θα πετυχαίναμε μεγάλη νίκη αλλά με το χέρι στην καρδιά δεν περίμενα τέτοια διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη που με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη» συμπλήρωσε. «Σίγουρα κερδίσαμε εμείς, σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά συνολικά κέρδισε η κοινωνία, αλλάξαμε το υπόδειγμα της πολιτικής συμπεριφορές. Σε αυτή την κάλπη νικήθηκε η τοξικότητα. Δεν νομίζω πως υπάρχει πολιτικός στη Μεταπολίτευση που λοιδορήθηκε και υβρίστηκε περισσότερο από εμένα», επεσήμανε.

«Νικήτρια είναι η ίδια η χώρα, πετύχαμε μία πρόοδο στον πολιτικό διάλογο. Έκλεισε ο κύκλος του θυμού και της οργής» σημείωσε και επέμεινε για την κρισιμότητα της δεύτερης κάλπης:

«Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για το ποιος είναι κυβέρνηση, όχι ποιος είναι αντιπολίτευση. Υπάρχει ανάγκη οι πολίτες να προσέλθουν την 25η Ιουνίου και να επιβεβαιώσουν την επιλογή που έκαναν».

«Από αύριο το απόγευμα θα κάθεται σε αυτό το γραφείο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Εύχομαι να επιστρέψω σε αυτό το γραφείο αλλά για να γίνει αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει ισχυρή πλειοψηφία στη ΝΔ. Η επόμενη κάλπη είναι άδεια και πρέπει οι πολίτες να προσέλθουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ο κ. Τσίπρας τα φόρτωσε πάλι στην κοινωνία», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. «Εγώ αναφερόμουν σε αυτά που κάναμε. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει την δική μου κριτική στην αντιπολίτευση. Η κοινωνία περιμένει σήμερα από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξή του.

«Εμείς έχουμε μια παράδοση στη Νέα Δημοκρατία, την έχουν τηρήσει όλοι οι αρχηγοί και τη γνωρίζετε. Το πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα κόμματα, αφορά τις δικές τους διαδικασίες. Φαντάζομαι ότι αυτές οι συζητήσεις παραπέμπονται για μετά τις επόμενες εκλογές. Αυτό που είναι σημαντικό να αντιληφθούμε είναι ότι ένα υπόδειγμα πολιτικής που στηρίχθηκε σε fake news, προσωπικές επιθέσεις, στην εξαπάτηση των αντιπάλων που πρέπει να τους χώσουμε τρία μέτρα κάτω από τη γη ηττήθηκε. Θα είναι καλό να το καταλάβει και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Πώς θα κυβερνήσει;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε και ένα καθαρό μήνυμα κατά της αλαζονείας που ενδέχεται να καταβάλει ορισμένα στελέχη λέγοντας: «Κάθε πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης με εμένα. Επειδή ακούω για την πιθανή αλαζονεία, να πω ότι όσο πιο μεγάλο είναι το εύρος της νίκης τόσο πιο σεμνός επιβάλλω στον εαυτό μου να είμαι», απάντησε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα και προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη του. «Θα αξιολογήσω τη δουλειά που θα κάνουν όλα τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν για το κόμμα, όπως έτρεξαν και για τους εαυτούς τους. Θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές από τη σειρά εκλογής που είχαν στις προηγούμενες. Είναι μία συλλογική προσπάθεια», επεσήμανε. Όσον αφορά στην εικόνα που θα έχει το υπουργικό συμβούλιο, εφόσον οι πολίτες δώσουν την αυτοδυναμία στη «γαλάζια» παράταξη, ήταν απόλυτα σαφής. «Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους δυνατούς ή τις καλύτερες δυνατές. Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες, ενώ θα υπάρξει και σημαντικό rotation. Η πιθανότητα συνέχισης σε ένα υπουργείο είναι περιορισμένη. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να πάει σε κάποιο άλλο υπουργείο. Αυτή τη φορά θα μιλάμε για μία άλλη κυβέρνηση από αυτή που είχαμε την προηγούμενη τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το «γαλάζιο» επιτελείο, στο διάστημα μέχρι τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, έχει σκοπό να αξιοποιήσει τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μετά τη δεινή ήττα Τσίπρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την πρωτοκαθεδρία στο γήπεδο της αντιπολίτευσης, ώστε να αναδείξει, ακόμα πιο εμφατικά από τις πρώτες κάλπες, την ανάγκη να μη χαθεί άλλος χρόνος και να κυβερνηθεί η χώρα.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και επιβεβαιώνουν ότι στην Πειραιώς ετοιμάζονται ήδη για ένα επικοινωνιακό μπαράζ που θα μιλά «ακόμη πιο καθαρά» για την επόμενη ημέρα και το τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός για την επόμενη τετραετία.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Μπροστά μας έχουμε δουλειά», προσθέτουν τα στελέχη του κεντρικού εκλογικού επιτελείου της ΝΔ, τα οποία, σε όλες τις κατ’ ιδίαν επαφές με τους βουλευτές που θα ριχτούν στη μάχη της αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους του κόμματος στα ΜΜΕ, υπογραμμίζουν με έμφαση και ένταση την οδηγία-εντολή του πρωθυπουργού για σεμνότητα, αυτοσυγκράτηση και αποφυγή φαινομένων αλαζονικών συμπεριφορών, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για «γαλάζιους» ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η υπηρεσιακή κυβέρνηση – Όλα τα ονόματα

Σκέρτσος: Με τα ψέμματα του «Πινόκιο» ΣΥΡΙΖΑ για τους μισθούς εκλογές δεν κερδίζονται

«Καζάνι που βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τη Δούρου και ο Παππάς «καρφώνει» Παπαδημούλη