ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόνια Αντωνίου: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ασκήσει ισχυρή αξιόπιστη Αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ

Τόνια Αντωνίου: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ασκήσει ισχυρή αξιόπιστη Αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ

Η υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα της Αθήνας, Τόνια Αντωνίου, πιστεύει ότι το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, είναι να υπάρξει μία ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική και υπεύθυνη Αντιπολίτευση, απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ, την οποία μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την ασκήσει.

Θεωρεί ότι είναι δύσκολο να αλλάξει το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών που έδειξε ότι οι πολίτες θέλουν κυβέρνηση τη ΝΔ και σημειώνει ότι αυτό που μένει ανοιχτό πλέον είναι οι συσχετισμοί που διαμορφωθούν στο νέο πολιτικό τοπίο.

Όπως τονίζει στη συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Αντωνίου, στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι να δημιουργήσει και πάλι ένα πλειοψηφικό ρεύμα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών και για την ίδια εκλογική επιτυχία του θα είναι αν καταφέρει να διευρύνει περαιτέρω την εκλογική του επιρροή.

Η κ. Αντωνίου, με αφορμή την αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, κατηγορεί τα δύο κόμματα ότι βαδίζουν σε επικίνδυνα και άφρονα μονοπάτια εμπλέκοντας την στις προεκλογικές τους σκοπιμότητες, και τονίζει ότι για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παραμένει πάντοτε προτεραιότητα η στήριξη και η ευημερία της μειονότητας, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, με σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ακόμα, απορρίπτει ότι το κόμμα της έχει κρυφή ατζέντα στο φορολογικό σύστημα, όπως της καταλογίζει η ΝΔ την οποία κατηγορεί ότι η ίδια είναι που άλλα υπόσχεται στους Έλληνες πολίτες και άλλα δεσμεύεται εγγράφως στους Ευρωπαίους.

Τέλος, ελπίζει ότι η επόμενη μέρα των εκλογών «δεν θα ξημερώσει με ενισχυμένη την παντοκρατορία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη», καθώς όπως λέει, θα είναι ένα κλειστό σύστημα εξουσίας που θα λειτουργεί ακόμη περισσότερο ανεξέλεγκτα.

Ερ: Ποιο είναι αυτή τη φορά το διακύβευμα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023;

Απ: Το διακύβευμα είναι να υπάρξει μια ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη και αξιόμαχη δύναμη προοπτικής που θα ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα αποτελεί το στήριγμα των πολιτών απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές που επιδιώκει να εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία με την αλαζονεία της παντοδυναμίας. Κι αυτή η δύναμη μπορεί να είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε αναξιόπιστος και ανεπαρκής.

Ερ: Και ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Απ: Το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε ποτέ κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε απέφευγε να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι μια ιστορική παράταξη που έχει λάβει πέντε φορές την εντολή να κυβερνήσει τη χώρα και ο στρατηγικός του στόχος είναι να δημιουργήσει και πάλι ένα πλειοψηφικό ρεύμα των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών, που θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει πράξη την εναλλακτική πολιτική του πρόταση.

Ερ: Πόσο καθοριστικό είναι το εκλογικό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών της 21ης Μαΐου σε σχέση με τις επερχόμενες; Μπορεί να ανατραπεί; Και από τι θα εξαρτηθεί;

ΑΠ: Οι πολίτες απάντησαν ποια θέλουν να είναι η επόμενη κυβέρνηση κι αυτό δύσκολα αλλάζει. Από εκεί και πέρα είναι ανοιχτό το ζήτημα ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί στο νέο πολιτικό τοπίο.

Ερ: Τι θα θεωρήσετε εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

ΑΠ: Την περαιτέρω διεύρυνση της εκλογικής μας επιρροής. Όσο πιο ψηλά το ΠΑΣΟΚ, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη των πολιτών.

ΕΡ: Και εκλογική αποτυχία;

ΑΠ: Όταν ένα κόμμα είναι σε συνεχή άνοδο, δεν έχει νόημα μια τέτοια συζήτηση.

ΕΡ: Ποια είναι η δική σας άποψη σε σχέση με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις ψήφους της μουσουλμανικής μειονότητας στο νομό Ροδόπης;

ΑΠ: Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ βαδίζουν σε επικίνδυνα και άφρονα μονοπάτια εμπλέκοντας την μουσουλμανική μειονότητα στις σκοπιμότητες του προεκλογικού τους αγώνα. Η Νέα Δημοκρατία εκβιάζει και απειλεί τους πολίτες της μειονότητας για να την υποστηρίξουν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχεται και καλύπτει φωνές που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης. Οι κύριοι Μητσοτάκης κ. Τσίπρας πρέπει να δώσουν σαφείς εξηγήσεις για τη στάση τους στον ελληνικό λαό. Για το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει πάντοτε προτεραιότητα η στήριξη και η ευημερία της μειονότητας, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, με σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάνης. Άλλωστε, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν εκείνη που εξασφάλισε την ισονομία και την ισοπολιτεία της μειονότητας, αίροντας κάθε διχαστική πολιτική της δεξιάς που είχε καταδικάσει τη μειονότητα σε απομόνωση και περιθωριοποίηση.

ΕΡ: Τι απαντάτε στη ΝΔ που κατηγορεί το κόμμα σας ότι έχει επικίνδυνη κρυφή ατζέντα στο φορολογικό του πρόγραμμα;

ΑΠ: Εμείς μιλάμε για φορολογική δικαιοσύνη και όχι για ρουσφέτια σε λίγους και ισχυρούς. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία θορυβημένη από τη δυναμική που βλέπει να αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να το στοχοποιήσει χρησιμοποιώντας την προσφιλή της τακτική των ψευδών ειδήσεων. Εάν κάποιο κόμμα έχει κρυφή ατζέντα αυτό είναι η Νέα Δημοκρατία, που άλλα υπόσχεται στους πολίτες και άλλα δεσμεύεται εγγράφως στους Ευρωπαίους με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε, χωρίς να το φέρει καν στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση.

ΕΡ: Πώς πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα των εκλογών;

ΑΠ: Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν ενισχυθεί η μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη και απέναντί του δεν υπάρχει ισχυρός πόλος που να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση, τότε το σημερινό κλειστό σύστημα εξουσίας θα λειτουργεί ακόμη περισσότερο ανεξέλεγκτα. Ελπίζω να μην ξαναζήσουμε όσα συνέβησαν μετά τη νίκη της ΝΔ το 2007. Γιατί και τότε, παρ' όλα όσα είχαν συμβεί, ο ελληνικός λαός είχε δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Καραμανλή. Είδαμε, όμως, ότι τελικά οδήγησαν τη χώρα στον εκτροχιασμό και ακόμη και σήμερα πληρώνουμε τις συνέπειες εκείνων των επιλογών.