ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού

Στις κάλπες προσέρχονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές.

Μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας έχουν περιθώριο οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Οι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού 22.855 Έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας, των οποίων οι αιτήσεις εγγραφής εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα κριτήρια εκλογέων που προβλέπει ο νόμος, καθώς και οι Έλληνες ναυτικοί που δεν έχουν περιληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους, θα ψηφίσουν σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Για τη συγκρότηση εκλογικού κέντρου σε μια πόλη, προϋπόθεση ήταν η εγγραφή τουλάχιστον 40 εκλογέων (άρθρο 7 ν. 4648/2019).

Η διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας για τους Έλληνες του εξωτερικού είναι από τις 7:00 ως τις 19:00 τοπική ώρα κάθε χώρας. Οι Έλληνες του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι έχουν συμπεριληφθεί στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και να ενημερωθούν για την ακριβή διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν κάνοντας, χρήση της εφαρμογής ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ στον ιστότοπο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, https://mpp.ypes.gov.gr/#/ συμπληρώνοντας τα πεδία Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης.

Καλούνται να προσέρχονται στο εκλογικό τμήμα τους έχοντας απαραιτήτως μαζί τους την ελληνική αστυνομική ταυτότητα ή το ελληνικό διαβατήριο τους (η Εφορευτική Επιτροπή επιβεβαιώνει τα στοιχεία ταυτότητας / διαβατηρίου και επαληθεύει την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού)

Περισσότερα τα εκλογικά τμήματα

Τα εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν είναι τρία περισσότερα σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου και συγκεκριμένα 102 από 99, καθώς ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού είναι πλέον 25.610 από 22.855 (+2.755) στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία.

Τα τμήματα συγκροτήθηκαν στις ίδιες χώρες και πόλεις με τη διαφορά ότι δημιουργήθηκε τμήμα στο Βανκούβερ του Καναδά, ενώ δεν υφίσταται το τμήμα στο Κάουνας της Λιθουανίας (εικάζεται ότι σε αυτό είχαν εγγραφεί οπαδοί του Ολυμπιακού για το ευρωπαϊκό φάιναλ φορ στο μπάσκετ). Επίσης προστέθηκε από ένα εκλογικό τμήμα στις Βρυξέλλες (συνολικά τέσσερα), στο Λονδίνο (εννέα) και στο Λουξεμβούργο (δύο).