ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Exit Poll 2023: Μεγάλη διαφορά και έκπληξη στα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή από το πρώτο κύμα

Exit Poll 2023: Μεγάλη διαφορά και έκπληξη στα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή από το πρώτο κύμα

Exit Polls 2023: Από το πρωί της Κυριακής (25/6) οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις επαναληπτικές εκλογές. Το πρώτο κύμα των exit poll έχει διαρρεύσει και δείχνει πώς έχουν κινηθεί οι ψηφοφόροι.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα συνεχίζεται κανονικά από τις 7:00 το πρωί της Κυριακής (25/6), όταν και άνοιξαν οι κάλπες. Τις πρωινές ώρες συνήθως ψηφίζουν μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και στελέχη των κομμάτων, προκειμένου να δωθεί εικόνα «νίκης». Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή μέχρι τις 10:30 ήταν στο 11,29% ενώ την ίδια ώρα διέρρευσε το πρώτο κύμα των exit polls 2023.

Αυτή πρώτη διαρροή, καταγράφει αυξημένη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στις πρωϊνές προσελεύσεις.

Με το πέρασμα των ωρών τα ποσοστά αυτά θα μεταβληθούν και δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις.

Μέχρι στιγμής πάντως, από τα λεγόμενα μικρά κόμματα φαίνεται πως ενισχύονται συγκεκριμένα που ήταν εκτός Βουλής, και μάλιστα διεκδικούν ακόμα και την είσοδό τους στο κοινοβούλιο. Άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα χάνουν δυνάμεις, ενώ άλλα που δεν ήταν στην πρώτη τριάδα, τις ενισχύουν. Με βάση την πρώτη διαρροή, στη Βουλή εμφανίζονται να μπαίνουν επτά κόμματα.

Εκλογές 2023: Τα πρώτα στοιχεία για τη συμμετοχή

Τα πρώτα στοιχεία για την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες έδωσε ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Σταυριανουδάκης, ανέφερε αρχικά ότι «η ημέρα ξεκίνησε ομαλά, όλα τα εκλογικά τμήματα καλύφθηκαν από δικαστικούς αντιπροσώπους».

Στη συνέχεια είπε ότι με τα στοιχεία που είχαν εισαχθεί στο σύστημα μέχρι τις 10:30 το πρωί από 17.130 δικαστικούς αντιπροσώπους, δηλαδή ποσοστό 80% των συνολικών εκλογικών τμημάτων, «η συμμετοχή ανερχόταν στο 11,29%, καθώς είχαν ψηφίσει 888.995 πολίτες».

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Αν. Αττική, στον Έβρο, στη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται σε Φλώρινα, Ευρυτανία και Καστοριά.

Η επόμενη ενημέρωση για τις εκλογές θα είναι στις 14:00.