ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Μακρά η νύχτα για το μεταναστευτικό - Ουγγαρία και Πολωνία βάζουν εμπόδια

Σύνοδος Κορυφής: Μακρά η νύχτα για το μεταναστευτικό - Ουγγαρία και Πολωνία βάζουν εμπόδια
AP Photo

Μεταναστευτικό και οικονομία είναι στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας για το μεταναστευτικό φαίνεται πως βάζουν Ουγγαρία και Πολωνία. Οι ηγέτες των δύο κρατών προσπαθούν να βάλουν τους δικούς τους όρους κάτι το οποίο δεν φαίνεται να εκπλήσσει κανέναν.

Η Πολωνία όπως γράφει το Politico προσπαθεί να παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να δεσμευτούν ότι οι αποφάσεις για το μεταναστευτικό θα λαμβάνονται ομόφωνα. Κάτι τέτοιο δηλαδή θα ακύρωνε την πρόσφατη συμφωνία για τη μετανάστευση, η οποία πέρασε μόνο με την υποστήριξη της πλειοψηφίας. Πρόκειται για πρόταση που κατατέθηκε σε σημείωμα μίας παραγράφου.

Το Politico αναφέρει ότι είναι αναμενόμενη η κίνηση της Πολωνίας και κανείς από τους υπόλοιπους ηγέτες δεν εξεπλάγη όταν είδε τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, να καταθέτει την ιδέα του.

Προσθέτει επίσης ότι ο Μοραβιέτσκι υποστήριξε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται μέσω του προτύπου της «ειδικής πλειοψηφίας» της ΕΕ στερούνται αποτελεσματικότητας.

Σύμμαχος της Πολωνίας ήταν η Ουγγαρία η οποία έχει εκφράσει αντιρρήσεις στη συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Λίγο αργότερα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, μπλόκαρε την προσπάθεια οριστικοποίησης των συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με αρκετούς διπλωμάτες.

Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αντιστάσεις Μοραβιέτσκι και Όρμπαν αργά ή γρήγορα θα καμφθούν.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, συμφώνησαν ότι χρειάζεται κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Τι θα ζήτησε ο Μητσοτάκης από τους Ευρωπαίους

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμων πολιτικών καταπολέμησης των διακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο, αναφέρθηκε στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα, ενώ αναμένεται να επαναλάβει τις πάγιες ελληνικές θέσεις για αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, πάταξη των διακινητών και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης ώστε να διευκολυνθούν οι επιστροφές.

Ως προς το τελευταίο, υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορεί να γίνουν το επόμενο διάστημα σημαντικά βήματα προόδου με χώρες της βόρειας Αφρικής, όπως η Τυνησία, η Λιβύη και η Αίγυπτος.