ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρεις καταστροφικές χρονιές το 2007, το 2021 και φέτος - Εντάσεις στην ομιλία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τρεις καταστροφικές χρονιές το 2007, το 2021 και φέτος - Εντάσεις στην ομιλία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε δευτερολογία στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τις φωτιές

Με απαντήσεις προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, άρχισε τη δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως περισσότερα για την οικονομία θα ειπωθούν στη ΔΕΘ, ενώ ανέφερε πως «έχουμε ήδη υλοποιήσει το μισό των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και έχουμε μπροστά μας όλη την τετραετία».

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως υπάρχουν στατιστικές που βοηθούν να πει κανείς τα μεγαλύτερα ψέματα. Στη συνέχεια ανέφερε επίσημα στοιχεία από το 2006 και έπειτα, αναφέροντας τις χειρότερες χρονιές αναφορικά με τις πυρκαγιές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

«Δυστυχώς στα μεσογειακά κλίματα είχαμε, έχουμε και θα έχουμε πυρκαγιές. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια χρονιά μπορεί να είναι χειρότερη ή καλύτερη. Πρέπει να μάθουμε να κοιτάζουμε τους αριθμούς και να δίνουμε τις εξηγήσεις επιστημονικά, δεν μπορούμε να κοιτάμε γραφήματα και να μην καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε», είπε μεταξύ άλλων.

«Το 2018 ήταν μια καλή ή κακή χρονιά στατιστικά κύριε Φάμελλε;», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτώντας τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Ήταν μια καλή χρονιά στατιστικά. Χάσαμε μόνο 120.000 στρέμματα, όμως, χάσαμε και 104 ανθρώπους. Δεν αρκεί να διαβάζουμε, λοιπόν, μόνο τα στατιστικά», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας πως ως νομικός θα έπρεπε να σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας. «Οι αξιωματικοί στους οποίους αναφέρεστε, μπορεί σήμερα να είναι στη Δαδιά και να πολεμάνε τη φωτιά και να ακούνε εσάς να κουνάτε το δάχτυλο, και να θέλετε να τους βάλετε φυλακή», είπε μεταξύ άλλων.

«Θα πρέπει και στη Δαδιά και στις άλλες περιοχές, να κάνουμε τη δουλειά μας. Να δούμε πώς αυτά τα δάση θα ξαναγεννηθούν, να μιλήσουμε με τους επιστήμονες για αυτό, για το κυνήγι και για όλα τα ζητήματα. Έρχεστε εδώ και λέτε ότι κάηκαν περισσότερα στρέμματα, χωρίς να δίνετε σημασία στην ουσία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Γίνονται λάθη; Γιατί δεν σβήνουν οι φωτιές; Γίνονται λάθη; Μην μου υψώνετε εμένα τη φωνή», είπε προς τον Σωκράτη Φάμελλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αν γίνονται λάθη, ξέρετε, βαραίνουν την πυροσβεστική. Αυτή που έρχεστε εδώ και αποθεώνετε, αλλά μετά κατηγορείτε για λάθη», είπε χαρακτηριστικά.

«Η φωτιά καίει επί 13 ημέρες, γιατί δυστυχώς έγινε μία Mega φωτιά και με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια θα σβήσει», ανέφερε στη συνέχεια.

«Όσοι βρέθηκαν μέσα στη Δαδιά, βρέθηκαν γιατί αγνόησαν ένα μήνυμα από το 112 σε δύο γλώσσες ότι δεν θα έπρεπε να είναι εκεί. Άρα θα πρέπει να δούμε κάτι άλλο. Ίσως θα πρέπει να απευθυνθείτε στις ΜΚΟ που λένε ότι έχουν εικόνα. Έχουν εικόνα για το τι γίνεται μέσα στο δάσος. Αλλά δεν φρόντισαν να μην καούν αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε.

«Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες. Θα προσλάβουμε και συνοριοφύλακες, όσο κι αν σας ενοχλεί αυτό. Γιατί η φύλαξη των συνόρων και η ισχυρή αποτροπή είναι σημαντικές για τη χώρα», επεσήμανε.

«Να προσέχετε το λεξιλόγιό σας. Είστε κι εσείς και τα άλλα κομματίδια της ίδιας κατεύθυνσης, διακινητές των πιο θλιβερών θεωριών συνομωσίας. Έρχεστε εδώ και μας κουνάτε το δάχτυλο, λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει και όταν σας απαντάμε, εκνευρίζεστε κιόλας. Δεν θα είστε άλλο στο απυρόβλητο», είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελλόπουλο με εμφανή ένταση.

«Είμαι πολύ υπερήφανος για την οργάνωση αυτού του υπουργείου, και για τη δουλειά που έκανε ο Χρήστος Στυλιανίδης», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, μίλησε για ένα υπουργείο που ναι μεν δεν είναι το αλάνθαστο αλλά έχει ήδη παρουσιάσει έργο. Στάθηκε, κυρίως, και στο έργο αποκατάστασης που γίνεται μετά τις φυσικές καταστροφές καθώς κάτι τέτοιο δεν υπήρχε μέχρι πρότινος.

«Άκουσα ιδέες, δεν άκουσα τεκμηριωμένο σχέδιο για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι. Θα κάνω μια αναφορά στην επιστολή που έλαβα από τη WWF. Μια οργάνωση με την οποία συνεργαζόμαστε, δεν συμφωνούμε σε όλα αλλά σέβομαι τη δουλειά που έχει κάνει και στη Δαδιά. Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό με τις προτάσεις που έχει καταθέσει. Σε τρεις σελίδες μπορεί κανείς να βγάλει ένα τέτοιο σχέδιο. Μακάρι να άκουγα τέτοιες προτάσεις κι από τα υπόλοιπα κόμματα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ένα από τα θέματα που θίγει είναι η ενίσχυση του εθελοντισμού και της ένταξης της τοπικής κοινωνίας σε αυτή τη λογική. Χρειαζόμαστε περισσότερους εθελοντές. Υπάρχουν χώρες με εκατομμύρια εθελοντές για αυτές τις κρίσεις. Έχουμε φτάσει από τους 2.500 στους 5.000. Κάνω μία έκκληση όχι μόνο για τον επόμενο χρόνο αλλά και την επόμενη γενιά», επεσήμανε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στην τραγωδία της Τήνου και στην ανάγκη των πολιτών να έχουν γνώσεις πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές. Πολλές φορές μας χτυπούν το καμπανάκι και έχουν συχνά δίκιο, γιατί δεν είναι σχολιαστές του καναπέ. Έχουν μπει στις φωτιές, έχουν άποψη για τις φωτιές και αυτωνών τη γνώμη θα την ακούσω με μεγάλη προσοχή», ανέφερε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Παρακολουθήστε τη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σχετικές ειδήσεις