ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριζόντια προτεραιότητα η Πολιτική Προστασία - Η νέα παρέμβαση στην Υγεία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριζόντια προτεραιότητα η Πολιτική Προστασία - Η νέα παρέμβαση στην Υγεία
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης (27/9) αναφέρθηκε εκ νέου στην αντιμετώπιση φαινομένων όπως η κακοκαιρία Elias αλλά και στην αποκατάσταση των πληγέντων από την κακοκαιρία Daniel. Τι είπε για τα νομοσχέδια και τις παρεμβάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας.

«Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται δυστυχώς εν μέσω μιας ακόμα καιρικής δοκιμασίας μετά τις πρόσφατες πλημμύρες. Έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός. Εστιάζουμε την προσοχή μας στην Εύβοια με όλες μας τις δυνάμεις. Η πυκνότητα των επιθέσεων της Κλιματικής Κρίσης επιβάλει να εντάξουμε την Πολιτική Προστασία ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις», ανέφερε ξεκινώντας την εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα παρουσιάσει την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα. Οι πρώτες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί σε χρόνο ρεκόρ. Είναι μια προσωρινή ανακούφιση για τους ανθρώπους. Εξελίσσονται ταχύτητα οι αυτοψίες για την αναλυτική εκτίμηση των ζημιών και με ΠΝΠ έχει ανασταλεί κάθε οφειλή των κατοίκων. Έχουμε μιλήσει για την πρωτοφανή ένταση του φαινομένου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν στο πεδίο στη Θεσσαλία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση της ευρωπαϊκής αρωγής προχωρούν ταχύτατα. Η ανάταξη της Θεσσαλίας είναι ένα έργο που θα πάρει καιρό, πρέπει να ξαναχτίσουμε όσα χάσαμε», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως: «Παράλληλα, προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς την υλοποίηση του προγράμματός μας. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε δεύτερη συνεδρίαση, έχουμε πυκνό έργο. Θέλω να ξεχωρίσω δύο θέματα. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα δώσει απάντηση στην ποιότητα των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του δημοσίου. Έχουμε επεξεργαστεί ένα καινοτόμο και αδιάβλητο σύστημα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε φορέα. Θα σταματήσουν οι υποψίες ότι κάποιος μπορεί να γίνει διοικητής επειδή έχει κομματικές γνωριμίες. Θέλω να σταθώ στη διαρκή αξιολόγηση των επιλογών, βάσει στόχων και στα κίνητρα αλλά και στις διαδικασίες αντικατάστασης όταν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος. Είναι τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης».

Ενώ συμπλήρωσε: «Δεύτερο σημαντικό θέμα είναι η πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, που στρέφεται σε έναν αθόρυβο αλλά οδυνηρό κίνδυνο. Αυτός δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας. Έχουμε υψηλά ποσοστά θανάτων. Το σημαντικό είναι η αντιμετώπιση τις πρώτες ώρες. Αν περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, ο κίνδυνος για την απώλεια ανθρώπινης ζωής ή σοβαρής αναπηρίας αυξάνεται εκθετικά. Θα μας μιλήσει ο υπουργός για την ίδρυση 17 νέων μονάδων αντιμετώπισης εγκεφαλικών. Αν δρομολογήσουμε αυτό το δίκτυο θα σώσουμε ανθρώπινες ζωές και θα αποφύγουμε περιστατικά χρόνιας παράλυσης».

Τέλος, εξήγησε ότι: «Έχουμε πολλά θέματα στην ημερήσια διάταξη, να επαναλάβω την απόλυτη προσήλωσή μας στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Εκ των πραγμάτων αναλώνουμε χρόνο στη διαχείριση των κρίσεων, είναι μία πραγματικότητα που θα μας συνοδεύει διαρκώς. Δεν μπορεί να ακυρώνει τον κύριο πυρήνα που μας εξέλιξαν οι πολίτες. Θέλουμε να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής των πολιτών και να παρέχουμε όσο το δυνατό καλύτερες υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών».