ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Σύγκλιση προοδευτικών δυνάμεων με όρους κοινωνίας

Μιχάλης Κατρίνης
Intime News

«Η όποια συζήτηση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει να ξεκινήσει με όρους κοινωνίας και βάσης», ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης 

Ερωτηθείς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης εάν υπάρχει ενόχληση από τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου το βράδυ των εκλογών, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, πως η συζήτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ανοίξει από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της πρώτης Κυριακής, όταν είδε ότι οι υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να πάρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Η όποια συζήτηση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει να ξεκινήσει με όρους κοινωνίας και βάσης. Δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ή προϊόν συμφωνίας κορυφής επειδή κάποιοι, το βράδυ των εκλογών της πρώτης Κυριακής, επειδή ακριβώς αποδοκιμάστηκαν, ξαφνικά ανακάλυψαν την ανάγκη να γίνει ένα προοδευτικό μέτωπο. Εμείς λέμε ότι αυτό το μέτωπο, αυτή η σύγκλιση, επιτυγχάνεται όταν νέα και αξιόπιστα πρόσωπα, που έχουν όμως πειστική πρόταση και εναλλακτική στρατηγική και πείθουν τους πολίτες, μπορούν να είναι πλειοψηφικά. Ο Χάρης Δούκας είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Απαντώντας στην κριτική που ασκεί στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, ο κ. Κατρίνης διερωτήθη «μας κατηγορούν για αλαζονεία επειδή εμείς επιμένουμε στην αυτόνομη πορεία και θέλουμε σε αυτή την πορεία να έχουμε τη σύγκλιση των κοινωνικών δυνάμεων και των στρωμάτων που παραδοσιακά ψήφιζαν τον χώρο του ΠΑΣΟΚ;».

«Η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, κρίθηκε την Κυριακή» τόνισε ο κ. Κατρίνης σημειώνοντας ότι «μέχρι πρότινος ακούγαμε ότι υπάρχει μόνο μία πρόταση από την κυβερνητική πλευρά» ενώ απεδείχθη, προσέθεσε, ότι όταν υπάρχει ρεαλιστική εναλλακτική προοδευτική πρόταση αυτή μπορεί να είναι και νικηφόρα.

Ως προς το αν μπορεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ο κ. Κατρίνης εξέφρασε την γνώμη ότι πάει πολύ μακριά αυτή η σκέψη.

«Εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν υποτιμούμε το γεγονός ότι ο κ. Ζαχαριάδης από την πρώτη στιγμή του δεύτερου γύρου δήλωσε τη στήριξή του στον Δούκα και αυτό προφανώς ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησε σε ευρύτερες συσπειρώσεις και συγκλίσεις και στο αποτέλεσμα της Κυριακής, όπως επίσης και η υποψηφιότητα Κουρέτα στη Θεσσαλία εξαρχής προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ, στηρίχθηκε από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθάρισε ο κ. Κατρίνης.

Πάντως σε σχέση με την εκτίμηση της κ. Αυγέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το αποτέλεσμα της Περιφέρειας της Θεσσαλίας είχε να κάνει με τις επισκέψεις του κ. Κασσελάκη στην περιοχή, ο κ. Κατρίνης σχολίασε «δεν ξέρω αν η εκτίμηση της κ. Αυγέρη είναι πολιτικά ορθή. Εξάλλου, αν η επιρροή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο καταλυτική, φαντάζομαι θα εκφραζόταν σε πάρα πολλές υποψηφιότητες που ήταν από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και στον πρώτο γύρο και στον δεύτερο που ήταν ελάχιστες. Άρα αυτό είναι μια πολιτική εκτίμηση που μπορεί να γίνει».

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και συγκέντρωσε γύρω του ευρύτερη στήριξη πολιτικών δυνάμεων, κυρίως κοινωνικών δυνάμεων, όπως και ο Χάρης Δούκας, όπως και άλλα στελέχη τα οποία προτάθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, είναι στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη στιγμή κατάφεραν να αποδείξουν στους Έλληνες πολίτες και στους κατοίκους των περιοχών τους ότι μπορούν να έχουν μια νικηφόρα πειστική εναλλακτική πρόταση» συμπλήρωσε.

«Το λέω αυτό, γιατί ένα μήνυμα που περνάει σε όλους τους πολίτες από το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ότι απέναντι σε μία αλαζονική κυβερνητική πρακτική και πρόταση ότι οτιδήποτε διοικείται στη χώρα θα ανήκει στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αυτοί που στάθηκαν όρθιοι, κοίταξαν στα μάτια τα στελέχη και τους εκλεκτούς του κ. Μητσοτάκη και τους κέρδισαν είναι στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αυτό έχει μια αξία για εμάς» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κατρίνης.