Ο ΡΟΛΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΚΑΘΙ ΤΗΣ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι δύο μεγάλοι φόβοι του Τσίπρα και το μπαράζ των ραντεβού

Οι δύο μεγάλοι φόβοι του Τσίπρα και το μπαράζ των ραντεβού
Eurokinissi

Για αρκετό καιρό ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην εμπλακεί στα εσωτερικά του κόμματος. Τις τελευταίες ώρες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε άλλη στρατηγική και πλέον ξεκίνησε τις επαφές και τις συναντήσεις – Τι επιδιώκει και τι τον ανησυχεί

Τι σηματοδοτεί η αιφνίδια ανάμειξη Τσίπρα στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ; Πρόκειται περί ολικής επαναφοράς ή είναι κάτι άλλο; Αρχής γενομένης της συνάντησή του με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης ο κ. Τσίπρας άνοιξε έναν κύκλο συναντήσεων.

Από το περιβάλλον του λένε ότι απλά ο πρώην πρωθυπουργός «εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ένταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε τη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση όσο και ενόψει των ευρωεκλογών» και αυτά τα είπε και στο ραντεβού που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Προφανώς και θορυβήθηκε από τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και για το εσωτερικό δημοψήφισμα για τις διαγραφές γεγονός που καταστρατηγεί το καταστατικό του κόμματος. Τι είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

Ότι ο λαός ψήφισε το κόμμα για να έχει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι που κινδυνεύει να χαθεί! Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει το μπαράζ των επαφών, καθώς, μετά το δείπνο με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη προ διημέρου και το χθεσινό τετ α τετ με τον Στέφανο Κασσελάκη, σήμερα συναντήθηκε με τον Νάσο Ηλιόπουλο, από την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου.

Όπως φαίνεται οι κινήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως μία προσπάθεια να αποφευχθεί μία δεύτερη μεγαλύτερη διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από το κόμμα. Στην αποχώρηση της Ομπρέλας ο Τσίπρας δεν παρενέβη. Με τους «6+6» τα πράγματα όμως είναι αλλιώς διότι πρόκειται για πολιτικά του τέκνα.

Οι 2 φόβοι του Τσίπρα

Ο πρώην πρωθυπουργός όμως έχει δύο ανησυχίες. Μια αριθμητική και μια πολιτική. Φοβάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χάσει μεγάλη κοινοβουλευτική δύναμη (από τους 45 που έχει σήμερα) με ανεξαρτητοποιήσεις και δεύτερον διακρίνει μια πολιτική αυτονόμηση του Κασσελάκη μακριά από αυτό που λέμε Ριζοσπαστική Αριστερά.

Εάν η ομάδα Αχτσιόγλου αποχωρήσει με πάνω από 13 βουλευτές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί το τρίτο κόμμα -το ΠΑΣΟΚ, με 32 βουλευτές- θα του πάρει αυτή τη θέση. Πρακτικά η μεγάλη σπαζοκεφαλιά είναι πώς θα συγκρατήσει τις ορμές Κασσελάκη και πώς θα καθυστερήσει την έξοδο της Αχτσιόγλου τουλάχιστον μέχρι το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος. Το ρεπορτάζ λέει ότι στο νέο του γραφείο στην οδό Αμαλίας οι συναντήσεις έχουν πάρει φωτιά και θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Σχετικές ειδήσεις