ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικολόγοι Πράσινοι: Πειράματα τη κυβέρνησης για το θεαθήναι

Οικολόγοι Πράσινοι: Πειράματα τη κυβέρνησης για το θεαθήναι

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση του πρωθυπουργού για κατάργηση των ειδικών γραμματειών εξαπέλυσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, κάνοντας λόγο για πειράματα χωρίς όφελος, με αντίτιμο το θεαθήναι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Επικοινωνιακού (ίσως λόγω έλευσης τρόικα) και καθόλου ουσιαστικού και συστημικού χαρακτήρα είναι η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για την κατάργηση των ειδικών Γραμματειών. Η αναδιοργάνωση και εν γένει μεταρρύθμιση της κεντρικής διοίκησης οφείλει να υπακούει σε κριτήρια αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού στη βάση μιας ορθολογικής-συστημικής προσέγγισης όφειλε να περιλαμβάνει:

1. Κατάλογο με τις Ειδικές Γραμματείες, το προσωπικό που υπηρετεί, την δαπάνη τους και την διαθέσιμη (αν υπάρχει;) αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά τους,
2. Δημοσιονομική επίπτωση της κατάργησης Ειδικών Γραμματειών
3. Επίπτωση στην απασχόληση/ ανθρώπινο δυναμικό Δημοσίου (απολύσεις; εφεδρεία; μετατάξεις;)
4. Λειτουργικά υποκατάστατα των καταργούμενων Γραμματειών (πχ. μεταβίβαση της χ αρμοδιότητας στη ψ οργανική μονάδα).

Ο συνεκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Θανάσης Παπακωνσταντίνου δήλωσε σχετικά:

«Δυστυχώς για άλλη μια φορά πρυτάνευσε η λογική των εντυπώσεων και ουδεμία πρόνοια ή πρόβλεψη υπάρχει για όλα τα παραπάνω. Όπως ακριβώς συνέβη σε ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία τον Μάρτιο 2012 για την περικοπή κατά 30% των οργανικών μονάδων της κεντρικής διοίκησης, που το άμεσο ετήσιο δημοσιονομικό όφελος δεν ξεπερνούσε τα 7.000.000 ευρώ! παρότι περιελάμβανε κατάργηση και Γενικών Γραμματειών και πολλών άλλων οργανικών μονάδων.»