ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμο τετ α τετ Στουρνάρα – Σόιμπλε

Κρίσιμο τετ α τετ Στουρνάρα – Σόιμπλε

Καθοριστικής σημασίας επαφές στο Βερολίνο θα έχει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, καθώς από τις συναντήσεις με τους Γερμανούς αξιωματούχους Βόλφγκανγ Σόιμπλε και Γκίντο Βεστερβέλε θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις για την Ελλάδα σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στο Βερολίνο με βασικό διαπραγματευτικό χαρτί τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Τον υπουργό Οικονομικών συνοδεύει ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης. Η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει, παρουσιάζοντας το πακέτο των μέτρων και τις άλλες παρεμβάσεις που προωθούνται, να καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει .

Στο επίκεντρο των συναντήσεων πέραν του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ., η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. και η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή φθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ τα αποτελέσματα των επαφών θα κρίνουν και τη στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο στο Eurogrpoup της Κύπρου στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις επαφές του «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας με τους Γερμανούς αξιωματούχους, καθώς θα αποτελέσουν τη βάση για τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις. Θα πρέπει δηλαδή να περιγραφεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, ενώ για ακόμα φορά θα πρέπει να τονιστεί η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

Οι Γερμανοί πάντως υποβαθμίζουν την σημασία της συνάντησης, μιλώντας για υπόθεση ρουτίνας, συνηθισμένη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ίδιοι δεν ήθελαν καν να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου και θα εκδοθεί μόνο γραπτή ανακοίνωση μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο κ. Σόιμπλε πάντως, τόνισε σε συνέντευξή του πως «η Ελλάδα δεν συνιστά παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά ειδική περίπτωση».

Η συνάντηση με τον Γκίντο Βεστρβέλε θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 (ώρα Ελλάδος), ενώ από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ακριβής ώρα συνάντησης του κ. Σόιμπλε με τον κ. Στουρνάρα.

Διαβάστε επίσης: Σόιμπλε: Στην Πορτογαλία το πρόγραμμα προσαρμογής λειτουργεί

H «συνταγή» Σόιμπλε για έξοδο από την κρίση

Σόιμπλε: «Όχι» στην επίβλεψη όλων των Ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ