ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για 4 δισ.

Αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για 4 δισ.

Αγωνία επικρατεί τόσο στο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις … «αιματηρές» απαιτήσεις της τρόικας.

Όλα αυτά με την αγωνία να κλιμακώνεται, καθώς ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει ζητήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας το πακέτο των μέτρων να έχει κλείσει οριστικά και τους επικεφαλής της τρόικας να δημιουργούν προσχήματα για μέτρα ύψους 4 δισ., αλλά και να επιστρέφουν ολόκληρα ισοδύναμα μέτρα πίσω, όπως έγινε με την περίπτωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου οι προτάσεις επέστρεψαν πίσω στον υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο, σχεδόν αυτούσιες, για αλλαγή και με περικοπές στην Άμυνα, που ήδη την υποβιβάζουν κατά πολύ ως αποτρεπτική δύναμη, ακόμα και αν είχε για γείτονες ….κάποια Κάτω Χώρα και όχι μία χώρα που σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της είμαστε …προσωρινά αποσχισθέντες από την Αυτοκρατορία τους!

Ολοκληρώθηκε εντωμεταξύ, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ. Βασικά θέματα συζήτησης με τον κ. Ράιχενμπαχ ήταν η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, η μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ο τρόπος παρακολούθησης των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τομείς πάνω στους οποίους εργάζονται στην Αθήνα οι ειδικοί της Ομάδας Δράσης. Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και ο Οδικός Χάρτης για την καταπολέμηση της διαφθοράς, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της σύσκεψης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η Ομάδα Δράσης αναγνώρισε ότι το υπουργείο κάνει πλέον την καλύτερη και πιο αξιόπιστη μηνιαία παρακολούθηση εκτέλεσης προϋπολογισμού σε όλη την Ευρώπη. Την Πέμπτη το απόγευμα, εντωμεταξύ, θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκε από τις 14:00 έως τις 16:43 με στελέχη της τρόικας και το οικονομικό επιτελείο παρουσία και του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και του υπ. οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η τρόικα ζητά μέτρα 8 δισ. ευρώ από μισθούς συντάξεις και επιδόματα συν 1,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος. Η διαφορά κυβέρνησης και τρόικας είναι 4 δισ. ευρώ και από τα 7,5 δισ. ευρώ που δέχεται η τρόικα, περίπου 7 δισ. ευρώ αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση τριών ωρών με τον κ.Στουρνάρα. Ο κ. Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μαξίμου, δήλωσε πως υπάρχει συντονισμός και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα μέτρα θα «κλείσουν» έως την Κυριακή. «Ελπίζω, μέχρι την Κυριακή. Δεν έχουμε πολύ χρόνο, πάντως» ήταν η απάντηση του υπουργού σε σχετική ερώτηση. Μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει απόσταση από την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Κλείνει, πάντως». Η τρόικα φέρεται να έχει απαιτήσει μειώσεις και σε ακόμα μικρότερες συντάξεις από αυτές των 600 ευρώ, ενώ επιμένει στις θέσεις της για αλλαγές στα εργασιακά και στην απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

«Αγώνας δρόμου» για κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ.

Στουρνάρας: Μέχρι την Κυριακή «κλείνουν» τα μέτρα

Μέτρο-«κλειδί» η σύνταξη στα 67