ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικό «μασάζ» ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους για τα εργασιακά

Πολιτικό «μασάζ» ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους για τα εργασιακά

Κάθε άλλο παρά θεωρούν στη ΔΗΜΑΡ, ότι το πακέτο που αφορά τα εργασιακά έχει κλείσει, αδειάζοντας έτσι τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη, παρά τις νέες εξελίξεις από τις αλλαγές στα εργασιακά, που εμφανίζονται ως υποχώρηση της τρόικας, επιμένει να θεωρεί ότι οι μεταβολές αυτές δεν αποτελούν αποδεκτή βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο συμφωνίας. Όπως λένε από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, «για μας παραμένει ως κρίσιμο να μην περάσει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και ο ορισμός από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ συνεδρίασε για τουλάχιστον δύο ώρες στη Βουλή κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία εκτιμήθηκε η κατάσταση και οι συμβιβαστικές προτάσεις γύρω από τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και κρίθηκε πως επήλθε πρόοδος, η θέση του κόμματος παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά, καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες, ενώ ο εξ απορρήτων σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κ. Σταμάτης βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Χατζησωκράτη της ΔΗΜΑΡ προσπαθώντας να βρει συμβιβαστικές λύσεις. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να δέχονται στην κυβέρνηση να κατέβουν δύο ξεχωριστά πακέτα μέτρων προς ψήφιση, όμως μία ενδεχόμενη καταψήφισή του πακέτου για τα εργασιακά, φοβούνται στη κυβέρνηση, ότι μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου εμπλοκές με τους δανειστές μας …και βέβαια με την εκταμίευση της δόσης.

Η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζει ως βεβιασμένες τις κινήσεις και τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, με δεδομένο ότι η Αγ. Κωνσταντίνου θέλει να φτάσει η υπόθεση για τα εργασιακά σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Επιζητούν να τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές και την ηγεσία της ΕΕ η απαίτηση να απεμπλακεί το ζήτημα των εργασιακών από το πακέτο μέτρων και την δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ φέρονται να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον κ. Σταμάτη και την Νέα Δημοκρατία, προτείνοντας τουλάχιστον να γίνουν δεκτές οι αιτιάσεις του κ. Κουβέλη για τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται μάλλον να αποδέχονται τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τις αποζημιώσεις και τις απολύσεις.

Συνοπτικά, μπορεί οι δηλώσεις που έγιναν χθες να φαίνονταν «κοφτές», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για «πολιτικό μασάζ», ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, ώστε να «χαλαρώσουν» οι …αρνητικές διαθέσεις και να βρεθεί μία … «χρυσή τομή», που ενδεχομένως να μην εκθέτει και ανεπανόρθωτα τους κυβερνητικούς εταίρους έναντι των ψηφοφόρων τους.

Διαβάστε επίσης:

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές τα εργασιακά

Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Στουρνάρα στη Βουλή

«Αδειάζει» τον Στουρνάρα για την παράταση ο Σόιμπλε

Κ. Μαρκόπουλος: Ισοπεδώσατε το κοινωνικό κράτος