ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ένα άρθρο τελικά στη Βουλή τα μέτρα μαζί με τα εργασιακά

Με ένα άρθρο τελικά στη Βουλή τα μέτρα μαζί με τα εργασιακά

«Θα πάει με ένα άρθρο, με ένα άρθρο, όλα μαζί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ξεκαθαρίζοντας τελικά την θέση της κυβέρνησης, ώστε να κατέβει σε ένα και μόνο νομοσχέδιο το πακέτο των μέτρων και όχι ξεχωριστά τα εργασιακά, καθώς όπως τόνισε σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΣΟΚ ζητούσε 15 μεμονωμένα άρθρα και έχουν δίκιο.

Αναφερόμενος προσωπικά στον κ. Φ. Κουβέλη και στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τα οποία και ενημέρωσε χθες το βράδυ για τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Στουρνάρας τους κάλεσε να στηρίξουν το πακέτο των εργασιακών ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να καταθέσει το πακέτο των μέτρων στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες πως έχει ξεκινήσει με την τρόικα μια συζήτηση για να μην περιληφθούν τα εργασιακά στο πακέτο μέτρων που θα ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά σε επόμενο χρόνο και χαρακτηριστικά τόνισε πως το έχει εξαντλήσει αυτό το θέμα. Το μεσημέρι στη Βουλή οι κ.κ. Σταμάτης και Χατζησωκράτης είχαν συνάντηση, χωρίς να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της συζήτησης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το νέο πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, για να ακολουθήσει έως τις 11 Νοεμβρίου η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που διήρκησε περισσότερο από 4 ώρες επαναβεβαιώθηκε η άρνηση του κόμματος να ψηφίσει το κομμάτι της συμφωνίας με την τρόικα που αφορά στα εργασιακά. «H Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνηση της να αποδεκτεί τις προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά» αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Νωρίτερα, η αντιπρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς ήταν να κατέβει το πακέτο με μία παράγραφο που θα μετέφερε χρονικά τις αλλαγές στα εργασιακά για έξι μήνες υπό μορφή ρήτρας και εάν δεν βρίσκονταν μέχρι τότε τα απαιτητέα έσοδα από την τρόικα με άλλα ισοδύναμα μέτρα, τότε να εφαρμόζονταν, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε πως το πακέτο ουσιαστικά έχει κλείσει και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρονικής μεταβολής σε κανένα από τα άρθρα που θα προβλέπει.

Με αυτά τα στοιχεία λοιπόν ως δεδομένα, όλα δείχνουν πως το νομοσχέδιο θα κατέβει έτσι και ουσιαστικά το «μπαλάκι» ρίχνεται ολόκληρο στην πλευρά του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος όμως έχει ήδη δεσμευτεί δημόσια με τις δηλώσεις και τις τοποθετήσεις του. Αυτό που δυσκολεύει ακόμα την όλη κατάσταση είναι η απαίτηση των δανειστών, να ψηφιστούν τα μέτρα όχι απλά με πλειοψηφία στη Βουλή, αλλά από όλους τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ επικοινωνούν με το κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες ώρες σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση. Η Δημοκρατική Αριστερά διαμηνύει προς το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν μπορεί να κάνει αποδεκτό ένα νομοσχέδιο με ένα άρθρο, ωστόσο προσθέτει πως δεν θα το καταψηφίσει, αλλά θα συστήσει στον κάθε βουλευτή της να δηλώσει «παρών». Οι δανειστές μας πάντως δίνουν μια τριήμερη προθεσμία ώστε να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις εντός της κυβερνητικής συμμαχίας και να πάρουν όλα τον δρόμο της Βουλής, ενώ την Τετάρτη θα συγκλιθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή Eurogroup, ώστε να υπάρξει απόφαση ουσιαστικά προέγκρισής ή όχι, καταβολής της δόσης.

Διαβάστε επίσης:

Σταθερός παραμένει ο κατώτατος μισθός, όπως δεσμεύτηκε ο Γ. Βρούτσης

«Τεχνικά» τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά μεταξύ Αθήνας-τρόικας

«Κλειδώνει» το νέο φορολογικό νομοσχέδιο