ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαψεύδει ο Μαυραγάνης ότι Γερμανοί θα «βλέπουν» λογαριασμούς Ελλήνων

Διαψεύδει ο Μαυραγάνης ότι Γερμανοί θα «βλέπουν» λογαριασμούς Ελλήνων

Αποκλειστικά ελληνικές θα είναι οι αρχές που θα έχουν πρόσβαση στην Κεντρική Βάση Δεδομένων Τραπεζικών Λογαριασμών, διαβεβαιώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Μιχάλη Αρβανίτη, σχετικά με την εφαρμογή «σχεδίου των Γερμανών τεχνοκρατών της Task Force για έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών των Ελλήνων πολιτών».

Ο κ. Μαυραγάνης διευκρινίζει, ότι πράγματι προωθείται η δημιουργία μίας κεντρικής βάσης δεδομένων, από την οποία θα αντλούνται πληροφορίες, για το αν κάποιος ελεγχόμενος έχει τραπεζικό λογαριασμό και σε ποια τράπεζα, τίποτε όμως πέραν τούτου, δηλαδή ούτε το ποσό κατάθεσης, ούτε κινήσεις λογαριασμού κ.λπ. Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζει ότι το ΣΔΟΕ συμμετέχει στο Πρόγραμμα Παροχής Τεχνικής Βοήθειας από την Task Force για τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου τραπεζικών λογαριασμών, αλλά, ουδέποτε ασκήθηκαν στην Υπηρεσία του ΣΔΟΕ πιέσεις από την Ομάδα Δράσης των Γερμανών τεχνοκρατών και τον επικεφαλής της, για την αποδοχή σχεδίου ελέγχου τραπεζικών λογαριασμών. Με κατηγορηματικό τρόπο ο υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι:

-Το σχέδιο της δημιουργίας μίας κεντρικής βάσης δεδομένων δεν αποτελεί πρόταση της Task Force, αλλά ήταν κάτι που είχε συζητηθεί και παλαιότερα, πολύ πριν την άφιξη της Task Force.

-Ο λόγος για τον οποίο επιδιώκεται η δημιουργία της κεντρικής βάσης δεδομένων είναι, αφενός η ταχύτερη πληροφόρηση των διωκτικών αρχών, και αφετέρου η απαλλαγή των τραπεζών από δυσβάσταχτο και περιττό βάρος απάντησης στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ερωτημάτων.

-Πρόσβαση στην παραπάνω βάση θα έχουν αποκλειστικά και μόνο ελληνικές αρχές και, μάλιστα, όχι όλες οι ελληνικές αρχές, αλλά μόνο εκείνες που θα κριθεί, εν τέλει, αναγκαίο και χρήσιμο να έχουν. Δεν γίνεται καν συζήτηση για πρόσβαση ξένων αρχών στη βάση αυτή.

-Έγινε, πράγματι, επίδειξη ενός τεχνικού συστήματος το οποίο χρησιμοποιείται από τις γερμανικές αρχές. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με ζητήματα πρόσβασης στη βάση πληροφοριών.

-Ουδεμία απολύτως πίεση ασκήθηκε για υιοθέτηση του αναφερόμενου σχεδίου.

Διαβάστε επίσης:

Μετατροπή «Τειρεσία» σε «Big Brother» όλων των Ελλήνων!