ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα συζητηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Τι θα συζητηθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Εκτός ατζέντας ανασχηματισμός και εκλογικός νόμος -Γιατί Βενιζέλος και Κουβέλης επιθυμούν επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας

Η ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στις 20:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση ωστόσο του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, δεν αναμένεται με μεγάλες προσδοκίες καθώς οι κρίσιμες αποφάσεις έχουν δρομολογηθεί για το τέλος Ιανουαρίου.

Κύκλοι του Μαξίμου μάλιστα διαμηνύουν πως στη σημερινή σύσκεψη δεν πρόκειται να συζητηθούν ούτε τα δομικά προβλήματα λειτουργίας της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο ανασχηματισμού.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί επιθυμούν η κυβέρνηση να κάνει γιορτές χωρίς προβλήματα στο εσωτερικό, θέτοντας ως προτεραιότητα την ανάπτυξη.

Η ατζέντα της συνάντησης

Μετά τη χθεσινή εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η κυβέρνηση εστιάζει πλέον στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάπτυξη.

Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη η ανάπτυξη θα βρεθεί στο επίκεντρο. Η εκταμίευση της δόσης δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία, ωστόσο το ζητούμενο τώρα είναι η σωστή διαχείριση. Πού θα πάνε τα χρήματα, πόσα θα πέσουν στην αγορά, τι θα γίνει με τα ασθενή στρώματα, είναι μερικά ερωτήματα που θα θέσουν οι κυβερνητικοί εταίροι στον πρωθυπουργό.

Στην ατζέντα της σύσκεψης στις 20:00 στο Μαξίμου, αναμένεται να βρεθεί και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων. Τα προβλήματα ασυνεννοησίας μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, γεγονός που ανησυχεί τους πολιτικούς αρχηγούς.

Οι πρωτοβουλίες του κ. Στουρνάρα σε συνδυασμό με την ανοχή του πρωθυπουργού εντείνουν την καχυποψία των κυβερνητικών εταίρων. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν εκφράσει κατά διαστήματα έντονες διαφωνίες για ορισμένες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, απειλώντας μάλιστα ακόμα και με «εγκατάλειψη» της κυβερνητικής συνεργασίας.

Μια νέα προγραμματική συμφωνία ίσως να έδινε λύση και να ηρεμούσε τα πράγματα, εντούτοις ο πρωθυπουργός δεν το θεωρεί προτεραιότητα και παραπέμπει το θέμα στο μέλλον. Εξάλλου η όποια τροποποίηση της προγραμματικής συμφωνίας δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη, επομένως το πιθανότερο είναι οι πολιτικοί αρχηγοί να πορευτούν – τουλάχιστον προς το παρόν – με την προγραμματική συμφωνία της επομένης των εκλογών.

Σύμφωνα με στελέχη του Μαξίμου, οι τρεις αρχηγοί αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη θέση τους για ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, μιας και τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κανένας δεν επιθυμεί μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.