ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα λαμπρότερα Θεοφάνεια στον Πειραιά με Σαμαρά, Μιχαλολιάκο, Ιερώνυμο

Τα λαμπρότερα Θεοφάνεια στον Πειραιά με Σαμαρά, Μιχαλολιάκο, Ιερώνυμο

Τα λαμπρότερα Θεοφάνεια των τελευταίων ετών εόρτασε ο Πειραιάς, με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ελληνικό λαό από το πρώτο λιμάνι της χώρας.

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης

Η δοξολογία και η τελετή αγιασμού των Υδάτων στην ακτή Μιαούλη έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δυνάμεως για την αποφυγή τυχόν ενεργειών διαμαρτυρίας ή επεισοδίων.

Στην τελετή χοροστάτησαν ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έφθασε στο λιμάνι λίγο πριν από τις έντεκα πρωί. Τον υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, οι οποίοι τον συνόδευσαν στην εξέδρα των επισήμων. Εκεί βρίσκονταν επίσης, ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης.

Το προεδρείο της Βουλής εκπροσώπησε ο Α' Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Τραγάκης. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Κώστας Κατσαφάδος, Αναστάσιος Νεράντζης και Άννα Καραμανλή, καθώς και ο βουλευτής των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» κ. Παναγιώτης Μελάς. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος κ. Δημήτρης Καρύδης.

Την τελετή παρακολούθησε επίσης σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκο. Παραβρέθηκαν επίσης, ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο πολιτευτής Νικόλαος Βλαχάκος, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι από τον Πειραιά, τον ενιαίο δήμο Νικαίας – Ρέντη, τη Δραπετσώνα και το Πέραμα.

Ιδιαίτερος συμβολισμός και χαρακτήρας

Η παρουσία του πρωθυπουργού στην εορτή των Θεοφανείων στον Πειραιά είχε ιδιαίτερα συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η επισήμανση που έκανε ο κ. Σαμαράς. «Από το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου, το λιμάνι του Πειραιά, θέλω να στείλω μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας ότι θα τα καταφέρουμε πάλι. (...) Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων ΜΜΕ που βρέθηκαν στο λιμάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνεργάτες του δημάρχου Πειραιώς, εκτός από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, τους δημοσιογράφους εφημερίδων και τους απεσταλμένους των μεγάλων διαδικτυακών μέσων, για την παρουσία του πρωθυπουργού επιστρατεύθηκαν ανταποκριτές και συνεργεία του διεθνούς πρακτορείου Reuters, γαλλικών, γερμανικών, αμερικανικών και τουρκικών τηλεοπτικών δικτύων.

Στο παλιό Ταχυδρομείο Πειραιώς

Μετά το πέρας της τελετής και την αναχώρηση του πρωθυπουργού, ο δήμαρχος Πειραιώς παρεχώρησε την καθιερωμένη δεξίωση , αυτή τη φορά στο νεοκλασσικό κόσμημα του παλαιού Ταχυδρομείου όπου έχει εγκατασταθεί η δημοτική πινακοθήκη. Ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος ξενάγησε τους πολιτικούς και τη στρατιωτική ηγεσία στην αίθουσα όπου φιλοξενείται η συλλογή 80 γλυπτών του αείμνηστού Γ. Καστριώτη, την οποία δώρισε στο Δήμο Πειραιώς η χήρα του, το 1974.

Η συλλογή εμφανίστηκε δημοσίως για πρώτη φορά και μάλιστα ενθουσίασε τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος δεσμεύθηκε δημοσίως προς τον κ. Μιχαλολιάκο ότι το έργο συντήρησης και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει η δημοτική πινακοθήκη Πειραιώς θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η πινακοθήκη διαθέτει 837 έργα γνωστών ζωγράφων της νεώτερης ιστορίας (Κ. Βολανάκη, Νικηφόρου Λύτρα, Θ. Λαζαρή, Π. Βυζαντίου κ.α.), τη συλλογή του Πάνου Αραβαντινού, τα 156 έργα του λαϊκού καλλιτέχνη Σταμάτη Λαζάρου και την ανεκτίμητη συλλογή του αείμνηστου ηθοποιού Μάνου Κατράκη.

Διαβάστε επίσης:

Στον Πειραιά ο Α. Σαμαράς για τον αγιασμό των υδάτων

Aντώνης Σαμαράς: Με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε