Νέα νομοθετική ρύθμιση για τo μεταναστευτικό προωθεί το Υπ.Εσ.

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τo μεταναστευτικό προωθεί το Υπ.Εσ.

Μία πιο δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία χορήγησης ασύλου, για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος θα περιλαμβάνει η νέα νομοθετική ρύθμιση, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Ο μετέωρος βηματισμός της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης», που διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου, η διαδικασία θα είναι δίκαιη και αποτελεσματική, όταν χορηγείται άσυλο, ή επικουρική προστασία σε όλους όσοι τα δικαιούνται πραγματικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων πτυχών του προβλήματος της μετανάστευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, επισήμανε ότι ο νέος νόμος θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα, «για την απονομή ιθαγένειας, αλλά και για τους επί μακρόν διαμένοντες μετανάστες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να μη συσσωρεύονται οι υποθέσεις στις κατά τόπους υπηρεσίες».

Ειδικότερα, για την απονομή της ιθαγένειας, είπε ότι «χρειάζεται εξορθολογισμός των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων» και ότι «αναβαθμίζεται από τυπική διοικητική πράξη σε λειτουργία ποιοτικής και συνειδητής πράξης ένταξης στο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της ελληνικής δημοκρατίας». Το νέο πλαίσιο, όπως εξήγησε ο κ. Αθανασίου, θα πάρει την τελική μορφή μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει την έγκριση των αρχηγών της συγκυβέρνησης και ελεγχθεί από όλα τα κόμματα της Βουλής.

Θα στηρίζεται «σε ορισμένες θεμελιώδεις αρχές, όπως στον σεβασμό των θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος της Ελλάδας, στη διακρίβωση του γνήσιου δεσμού του ενδιαφερομένου αλλοδαπού να πολιτογραφηθεί προς την ελληνική δημοκρατία, στον εξορθολογισμό του απαιτούμενου χρόνου μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην επικράτεια της χώρας, στην εξατομίκευση της κρίσης για την απόκτηση της ιθαγένειας, και στη μέριμνα για τους ομογενείς». «Αλλάζει η φιλοσοφία. Μέχρι τώρα δινόταν με την ελπίδα κάποιος να ενσωματωθεί στη χώρα. Τώρα θα απονέμεται στους αλλοδαπούς που έχουν ενταχθεί ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους» υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου.

«Η διαμόρφωση μιας νέας συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί για την Ελλάδα ζήτημα επιβίωσης, οικονομικής σταθεροποίησης, προστασίας της κοινωνικής ειρήνης και της ομαλότητας για τη χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Πρόσθεσε ότι «η ενεργοποίηση που υπήρξε τους τελευταίους μήνες από την πλευρά της αστυνομίας στο πλαίσιο του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» είχε θετικά αποτελέσματα τόσο στο θέμα εισροής μεταναστών από τον Έβρο όσο και στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στο κέντρο της Αθήνας». Σημείωσε ότι «αντίστοιχη εντατικοποίηση πράξεων θα πρέπει να υπάρξει και από την πλευρά του Λιμενικού Σώματος, όσον αφορά τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων». Ο κ. Μίχαλος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μεγαλύτερης διεκδίκησης για το συγκεκριμένο θέμα εκ μέρους της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ, συγκροτημένης πολιτικής με στόχο την ομαλή ένταξη των νόμιμων μεταναστών καθώς και ευρύτερης ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα μετανάστευσης για την περιθωριοποίηση φαινομένων βίας και ναζισμού.

Ισάξιο με την οικονομική κρίση χαρακτήρισε το πρόβλημα της μετανάστευσης για την Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης. Σημείωσε ότι όσες προσπάθειες έγιναν έως σήμερα για την αντιμετώπισή του, για διάφορους λόγους, δεν ολοκληρώθηκαν και πως «από το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εφαρμόζει ένα Action Plan, το οποίο κάθε μήνα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία». Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Για πρώτη φορά πριν από έναν μήνα θέσαμε στη διυπουργική σύνοδο στις Βρυξέλλες το θέμα του Δουβλίνο ΙΙ και κάναμε δήλωση διαφωνίας με ό,τι προβλέπει».

Τόνισε επίσης, πως δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, καθώς και στην ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης. Αναφορικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου (backlog), που παρέλαβε το υπουργείο, είπε ότι ανέρχονταν σε 55.000 και πως μετά την ενεργοποίηση 120 δοκίμων αστυνομικών το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ότι «περίπου 25 χιλιάδες θα παραμείνουν ενεργές για εξέταση, ενώ οι υπόλοιπες θα πάρουν τον δρόμο της οριστικής ή προσωρινής διακοπής». Για τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών Ασύλου, Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και Αρχή Προσφυγών, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι οι 210 από τις 2000 προσλήψεις προσωπικού, που θα γίνουν στο δημόσιο το 2013, προορίζονται γι αυτές.

Σε επίπεδο ΕΕ, ο Αντώνης Καϊλής, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, στο Γραφείο Ενημέρωσης στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι γίνονται προσπάθειες για τη συγκρότηση κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά «οι θέσεις των κρατών μελών είναι τόσο διαφορετικές, που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωσή της». Επίσης, ο κ. Καϊλής τόνισε ότι βασική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι «η μετανάστευση δεν είναι κακό πράγμα, δεν είναι απειλή. Έχει προσφέρει παρά πολλά και μπορεί να προσφέρει περισσότερα στη νέα Ευρώπη που γερνάει». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι αλήθεια ότι «ορισμένα κράτη έχουν συστήματα που επιτρέπουν την αποδοχή φιλτραρισμένης μετανάστευσης, κυρίως για οικονομικούς λόγους». Αναφορικά με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ο κ. Καϊλής σημείωσε ότι «χρειάζεται ένας εξορθολογισμός της διακυβέρνησης του μηχανισμού Σένγκεν, πώς μπορεί αυτός να λειτουργεί καλύτερα».

Ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον ακριβή αριθμό των μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα. Όπως είπε, υπολογίζεται ότι οι νόμιμοι μετανάστες ανέρχονται σε 550.000, ενώ «ο αριθμός των παράνομων μεταναστών είναι τουλάχιστον τόσος αν όχι μεγαλύτερος». Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, οι αριθμοί αυτοί κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε αναλογία πληθυσμού προς μετανάστες 12-15%. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το σοβαρότατο πρόβλημα ως προς την κοινωνική πλευρά του θέματος, επισήμανε ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας πως είναι προφανές ότι οι μετανάστες δεν ρέπουν προς το έγκλημα, αλλά οι συνθήκες (απουσία εγγράφων, άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μαύρη εργασία, αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών) μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στο έγκλημα.

«Η πραγματικότητα είναι ότι 67% των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές είναι αλλοδαποί (φυλακισμένοι – προφυλακισμένοι)» είπε ο κ. Συρίγος, συμπληρώνοντας ότι «αλλάζοντας τις διαδικασίες για τη νόμιμη μετανάστευση, απλοποιώντας τις, κάνοντας πιο εφικτή την άδεια «επί μακρόν διαμένοντος» θα μπορέσουμε να πετύχουμε λίγο περισσότερο στο θέμα της κοινωνικής συσσωματώσεως των μεταναστών στην Ελλάδα, της κοινωνικής συνοχής». Στο θέμα αυτό, η μόνη επιτυχημένη πολιτική που έχει εφαρμόσει το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα, είναι σύμφωνα με τον κ. Συρίγο «δια των σχολείων, όπου τα παιδάκια μπορούν να μπουν στο σχολείο και να παρακολουθούν μαθήματα». Το θέμα μετανάστευση και δημόσια υγεία κρίνει ως πολύ σημαντικό ο βουλευτής Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, επικεφαλής αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για «υγειονομική βόμβα στα σπάργανα αν δεν έχει ήδη απασφαλίσει».

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «όταν δεν υπάρχει ιατρικός έλεγχος των μεταναστών που συρρέουν στη χώρα είναι πολύ εύκολο να χαθεί γενικά ο έλεγχος», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να δοθούν οι ευθύνες, οι αρμοδιότητες, οι πόροι, σε έναν φορέα για τη διαχείριση του υγειονομικού προβλήματος, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα». «Το μόνο ανθρωπιστικό πρόγραμμα που μπορούμε να προσφέρουμε στους μετανάστες που δεν έχουν έγγραφα είναι να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, γιατί οι συνθήκες που ζουν είναι τραγικές, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα» σημείωσε ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς. Αναφερόμενος στους δέκα χιλιάδες μετανάστες που έχουν επαναπατριστεί τον τελευταίο χρόνο με τη βοήθεια του Οργανισμού, σημείωσε ότι, «μπορεί κάποιος να πει ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά είναι πολύ σημαντικό εάν σωθεί έστω κι ένας άνθρωπος».

Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου στις ειδικές συνεδρίες που πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και εξειδικευμένων επιστημόνων, αναπτύχθηκαν τα ζητήματα: πρόσβαση των μεταναστών σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, κοινοτικές οργανώσεις των μεταναστών και εκπαίδευση των μεταναστών, ενώ κατά τη δεύτερη μέρα αναπτύσσονται τα ζητήματα: θεσμικό πλαίσιο μετανάστευσης και ασύλου, ένταξη και αποκλεισμός των μεταναστών στην Ελλάδα, καθημερινή συνύπαρξη με τους μετανάστες και εργασία των μεταναστών.